tisdag 30 september 2008

Möte hos Aktiva Seniorer

Lite nervös som inför första skoldansen gick jag till mitt första pensionärsmö.... förlåt seniormöte. "Aktiva seniorer" låter bättre än "pensionärsförening".

Och det var riktigt trevligt. Bra ordnat, bra fart på snacket, proffsig underhållning och några bekanta ansikten bland medlemmarna. Jaja, poletten har ramlat ner - jag inser att jag är senior (det märks om inte annat på att mina marathontider kryper uppåt)

måndag 29 september 2008

Tiden är relativ

Det har ju Einstein lärt oss - en del hinner allt och andra ingenting: "Jag skulle gärna börja träna, men jag har inte tid" eller "lära mig franska" eller "hälsa på gamla faster" etc etc.

Vem har inte hört det eller kört med det själv. Min tes är att det betyder: "Jag har inte lust".

Det man vill göra det kan man också göra. Och min tes fick vatten på kvarn av Hanne Kjöller häromdan när hon berättade om sin nya bok.

"Bestäm dig för vad som är viktigt och gör det" tyckte hon. Det tycker jag med.

söndag 28 september 2008

Barnbarn livets efterrätt?

Absolut, och efter en hel helg med barnbarn har jag lärt mig massor förhandlingsteknik.

lördag 27 september 2008

Lidingöloppet

Jag missar det här fina loppet i år. Formen är nog inte klar för en 3-milare idag, men 10-km loppet skulle varit skönt, kanske tom silvertiden 55 minuter varit inom räckhåll?

torsdag 25 september 2008

Storvinst

Idag vann jag 500 000 GBP och det var andra gången på två veckor. Jag som inte ens köpt nån lott! Allt jag behöver göra är att skicka in personnummer, kontonummer och sånt.

Tänk vilken tur - det är väl en 6-7 miljoner. Fram med champisen

Play Prima

SVT:s nya webkanal var imponerande - vilken bildkvalité. Och ett fint programutbud redan i starten.

Men min dator orkar inte riktigt med - jag har dragit ut på ett byte alltför länge, nu får jag börja titta i broschyrerna efter något nytt och kraftfullt. Ska bara klara av kvarskatten först.

Och 15 km löparrundan igår i en värmande höstsol var skön - idag kliar det så skönt i benen. Är det musklerna som växer till eller är det förfallet som accelererar? Heaven knows!

onsdag 24 september 2008

Läs böcker

Nu har jag fyra böcker på gång samtidigt, två här på torpet och två när jag är hemma i stan:
En från 30-talets Egypten, en från Provence på 60-talet, en från Hawaii på 1600-talet men som jag tror slutar i nutid och så en bok om Einsteins teorier.

Och i dag ramlade det ner två nyinköpta böcker i brevlådan som jag verkligen vill börja läsa (av Stefan Einhorn och Ted Harris/Ann Lagerström), men jag väntar med dom - nu snabbar jag mig med dom jag är igång med, annars blir det väl härdsmälta här mellan öronen.

tisdag 23 september 2008

Sixties

Vilket bra program SVT har på tisdagkvällarna. Och vilken musik vi växte upp med på 60-talet.

Visst tar man till sig av en del ny, modern musik också, men den musik man lyssnade till som ung är den som för evigt sitter närmast hjärtat.

Synd att programmen inte får visas i SVT Play - jag hade gärna sett om serien från början.

måndag 22 september 2008

Jan Malmsjö hade fel

På TV påstod han att det bästa han gjort var att springa New York City Marathon som 50-åring.

Fel-fel-fel herr Malmsjö! Det bästa du gjort var att göra om prestationen som 70-åring! Och det värsta är att det sporrat mig att tangera den prestationen - 2014 står jag åter på startlinjen på Staten Island för en 42 km lång sightseeingtur genom New York City till målet i Central Park.

Så jag får fortsätta nöta ändlösa träningsmil bra många år till. Jag tar en mil nu på direkten.

I utvisningsbåset

Höstbudgeten idag bekräftar - min nya pensionärsskatt blir 16-17000 kr/år dvs 1300-1400 kr extra i skatt varje månad. Förutom det som alla får betala. Trist att inte få vara med på plan, men vi är många i utvisningsbåset och alliansen är i alla fall pinsamt medvetna om hur fel det slog med skattesänkningar för vissa - Borg antydde i morse att det kan bli vår tur nästa gång, men nja - då är nog pengarna slut. Vi får nog satsa på ny lagledare.

Och Världsbanken bekräftar ju - bland 53 undersökta länder är det bara alliansen som har extraskatt för pensionärer.

söndag 21 september 2008

Riks70-loppet avklarat

Och vi från Stentorpet bärgade 7 medaljer - nytt Stentorpsrekord. Vi tog tredjeplatsen i kvartsmaran, men mest anmärkningsvärt var vårt 10-åriga framtidslöfte som kom 21:a (av nästan 200 deltagare). Det behövdes 20 fullvuxna löpare för att slå en 10-åring från Stentorpet och Sollentuna!

torsdag 18 september 2008

Tänk

Tänk jag tänkte en tankvärd tanke och tänk
När tanken väl blivit tänkt
Så tänkte jag tänk om den tanke jag tänkt
Aldrig någonsin mer ska bli tänkt

Och tänk om jag inte tänkt det jag tänkt
Och i stället nå't annat jag tänkt
Tänk det var allt bra tur att den tanke jag tänkt
Var den tankvärda tanke jag tänkt.

Bredbandstelefoni

Nu har jag bytt till bredbandstelefoni både här på torpet och hemma i stan.

Olika bolag här och i stan, och det ska bli intressant att se vilket bolag som fungerar bäst. Rejält mycket billigare har det blivit på båda ställena med kombinationer Bredband-DigitalTV-Bredbandstelefon. Och nej - jag vill inte vara utan sånt här vare sig i stan eller på torpet, så jag dubblerar och det var ju fint att det gick att spara några kronor med lite mer teknik.

onsdag 17 september 2008

Jag kastar in handduken

OK då - jag accepterar lite motvilligt situationen - nu går jag med i en pensionärsorganisation.

Jag som tog studenten häromdan känner mig inte mogen för det här steget, men det blir nog bra, bara jag slipper allsångssjunga Kulle-Gulla på bingokvällarna, då knyter jag på mig mina röda Asics och tar en 2-milsrunda i stället i motionsspåret.

tisdag 16 september 2008

Konstig fågel

Jag har sett en fågel som inte finns.

Det är några veckor nu sen den gick här på gräsmattan och jag har läst fågelboken både fram och baklänges utan att hitta min matgäst. Stor som en stor duva, lång och lite ovanligt böjd näbb, röd på huvudet och ljust grön på bröst och sidor och inte speciellt långa ben. Rallbeckasin från Egypten kanske?

På tal om det är det hög tid att ladda fågelbordet med mat åt mina talgoxar, dom känner jag i alla fall igen.

måndag 15 september 2008

Riks 70-loppet

Torpets intressenter har under sommaren entusiastiskt sett fram mot att delta i "once in your life"-motionsloppet bakom mossen innan löparbanan därefter tas över av bilar och bussar.

Till helgen får vi se om gammal är äldst eller om det finns uppstickare i juniorsektionen.

Yrkesval

Jag jobbade som rörmokare på konsultbasis i helgen. Inte en droppe har läckt hittills. Jag valde nog fel yrke en gång i tiden.

lördag 13 september 2008

Einsteins universum

Jag läser i boken 'Einsteins universum' om krökta rum och att faktiskt hela universum är krökt. Inte undra på att jag har så svårt att få nånting rakt av det jag bygger här på Stentorpet.

Jag läser också att tiden går olika fort i olika lägen, men det har man ju alltid vetat. Tänk så långsamt tiden går på trista sammanträden och på julafton i väntan på tomten t.ex.

onsdag 10 september 2008

Marathonplaner


Nu känns löpningen SÅ bra, motivationen tillbaka, inte ont nånstans och lätt på foten.

Nu anmäler jag mig till Stockholmsmaran i maj och då kommer jag att vara absolut äldst i min åldersklass (60-64). Dagen efter hör jag till klass 65-

Sen har jag flera marathonmål framför mig: förutom Stockholm några ytterligare lopp utomlands. Så länge kroppen och motivationen håller fortsätter jag nog att springa . Alltid retar det nå'n.

Partikelacceleratorn

Partikelacceleratorn har startat och jorden blev inte ett svart hål.

Skönt - då kan jag sätta på lite kaffe.

tisdag 9 september 2008

Lev innerligt


Ted Harris & Ann Lagerström berättade i TV om sin bok 'Konsten att leva innerligt' som bygger på Sören Kierkegaards filosofier om att det inte räcker med kunskap, det behövs visdom och innerlighet också för att använda kunskapen.

Det där gick jag på som den värsta reklamslogan så nu ska jag ut i boklådorna och leta.

måndag 8 september 2008

Pensionärsskatten

Pensionärsskatten är en myt säger alliansen. Trots det ser jag att min inkomst beskattas med 1176 kronor extra varje månad = 14112 kr per år! Myt? Nja - snarare en rejäl semesterresa.

Och nu i höst blir skillnaden ännu större, 250 kr till har det sagts: 1426 kr/mån = 17112/ år!

Men visst ja, man har nämnt en sänkning också på 68 kr/månad. 16296 blir min nya myt-pensionärsskatt.

Men över alltihopa lyser moder sol, så jag betalar förstås min myt-pensionärsskatt med jämnmod och kommer aldrig att bli en sur gubbe.

söndag 7 september 2008

Mamma Mia

Vilken fin film och sån härlig musik. Jag såg musicalen på Wintergarden Theatre på Broadway efter New York City Marathon härom året, och på scen blev det högre tryck men i filmen var det förstås helt andra bilder. Båda upplevelserna var kanon på var sitt sätt.

Och med rodnad över hela kroppen får jag erkänna att jag hörde till dom som klassade ner ABBA-musiken på 70-talet. Så skulle man tycka då. Vad dumt.

lördag 6 september 2008

Motivationen tillbaka

Det har varit trögt i sommar, men nu är motivationen tillbaka, så nu är träningen för nästa marathon igång, min 12:e. Det blir inga rekord längre, men det är inte många i min ålder som klämmer en mara. Grundträning i tre månader (2-3 mil i veckan), sen börjar upptrappningen mot 6-7-milsveckor. Härligt!

torsdag 4 september 2008

Utkörda

Stentorpet är min fasta punkt i det här så kallade livet. Där lever jag och min Margareta gott med god mat, arbete, avkoppling och fin natur och trevlig samvaro med de som besöker oss. Men oftast är vi ensamma så det är gott om tid att titta på utsikten över ån och fundera på tillvaron. Och av en händelse är vi den här helgen "utkörda" till lägenheten i stan - en av arvingarna ska ha kräftskiva för sina kompisar.



Men utsikten i lägenheten över stan är också fin - vi får väl unna oss ett restaurangbesök och kanske bio? Mamma Mia?