söndag 30 november 2008

Microsoft darrar

Jag har kört Mozilla ett bra tag och det går så bra så jag byter i Stentorpet också.

Mozilla Firefox och Thunderbird känns snabbare än Microsofts Explorer och Outlook och har fler funktioner än Microsoft. Och jag har inte sett några nackdelar än.

Och jag byter till Open Office också. Microsoft kan behöva lite konkurrens.

Nu börjar december

November är slut och fortfarande inget spår av möss inomhus här på Stentorpet. Skönt. Förra året hade vi några oönskade besök, men vi har försökt täppa till alla tänkbara musingångar. Men samtidigt är dom ju också duktiga att hitta nya.

Klarar man sig till nyår brukar man slippa sen också sägs det så det är bara att hoppas.

Det finns några misstänkta hål i slänten bakom huset där vi säkert har några hyresgäster, men håller dom sig där är det väl OK.

lördag 29 november 2008

Första intrycket är viktigt

Det sägs att det bara tar bara några sekunder för att man ska bestämma sig vad man tycker om en ny bekantskap.

Igår gjorde jag en ny bekantskap men inte tog det så lång tid för att få ett positivt intryck, det var nere på nanosekunder, så den där sekundteorin får nog modifieras, det kan gå snabbare än så.

Men jag vet förstås inte om det positiva intrycket var ömsesidigt, det får jag bara hoppas på.

Irriterande laddare

Batteriladdare har man till allting - kameran, filmkameran, GPS:en, telefonerna etc etc. Och trädgårdsmaskinerna, skruvdragaren, borrmaskinen.

Och alla är olika. Och har jag laddaren hemma i stan eller i Stentorpet? Dom är alltid där man själv inte är.

Tänk om det hade funnits nå'n slags standard så att One fits all. Jag tror det kommer att hända mycket med batterier framöver.

torsdag 27 november 2008

Klyschor

Jag har sett att jag har en del gemensamt med Ingemar Unge i Tidningen VI (Sveriges bästa tidning). Jag delar många av hans åsikter om modeord som politiker, företagsledare och vi vanliga dödliga svänger oss med. Mycket är omskrivningar från engelskan där vi redan har bra svenska uttryck.

I senaste numret gisslar han bland annat 'sämst ställda, över tid, livspussel' och några vanliga sportklyschor.

Men språk ändras ju 'över tid' och jag har väl bara svårt att hänga med. Synd bara att jag aldrig får anledning att säga att 'transparent' eller 'kontext'. Jag har fullt upp med att få mitt livspussel att gå ihop.

onsdag 26 november 2008

Rondellkörning och lite till

Det känns fortfarande lite avigt att när man svänger vänster i en rondell är det bara högerblinkersen som man behöver använda. Sväng vänster - blinka höger. Åk rakt fram, blinka höger.

Jag förstår hur dom tänkt, men ändå. Är det lika utomlands? Och det är inte många som kör så här. Speciellt inte i Stockholm, där är blinkers extra omodernt.


Och det är inte många som har lyse på cykeln heller. Komplett lyse kostar 69 kronor på Clas Ohlson, men det har bara 2-3 av 10 cyklister i Västerås kostat på sig.

tisdag 25 november 2008

Aktiva Seniorer igen


En väldigt bra sak med Seniorerna är månadsmötet med alltid bra program.

Den här gången underhöll några proffsmusiker i gruppen Carisma, bl.a. violinisten Rimma Gotskosik som var en riktig virtuos. Opera, operett och Taube bl.a. Och sångerskan Eva Svärd Mannerstedt hade hela garderoben med sig, hon böt kläder 6 gånger på en dryg timme. Och sen skulle dom hem till Stockholm igen för tre föreställningar till idag!

Men jag är inte riktigt bekväm än på panschismöte, men det kommer väl med åren.

Bensinpriset

Senaste tankningen var lägst i år: 10,24 kr - i midsomras kostade den 13,74 - sänkt med 25%. Som siffernisse har jag alla våra bensinköp i Excel - 1150 liter i år för 14500 kr hittills.

Det var ju fint att något blir billigare, men det är OK med högt bensinpris om miljön blir bättre och får jag råd att byta bil nån mer gång blir det väl något miljöaktigt antar jag. Finns det elbilar då?

1973 höjdes priset med 25% över natten, från 1 krona till 1.25. Då köade vi vid macken i timmar för att få tanka fullt och fylla våra bensindunkar. Vi hade plastdunkar med bensin i garage och källarförråd. Konstigt att det inte brann mer. Men inte hamstrar vi nu för 25% upp? Eller...?

måndag 24 november 2008

Rötter

Jag träffade mina kusiner och några kusinbarn förra veckan. Några hade jag inte sett sen ungdomen, men vi har ju lite DNA gemensamt allihopa, så det här var den knuff jag behövde att ta upp min gamla hobby.

På Hawaii kände man sin släktlängd 100 generationer bakåt, vi känner nätt och jämnt till vem som var vår farmor.

Nu har jag plockat fram släktforskarpärmen, laddat DISGEN och de andra programmen jag köpte för några år sen och varit på släktforskarmöte hos seniorerna. Genline kör jag nog på biblioteket, det är så dyrt att ha det hemma på datorn, men mycket annat kan jag fixa hemifrån.

Skulle vara kul om jag är släkt med Feidippides, marathonlöparen i Grekland 490 fkr?

Eller finskt blod från Paavo Nurmi? Eller Gunder Hägg? Kan jag hitta nå'n annan löpargen?

Nja - jag får nog vara nöjd med dom torpare och soldater jag hittar i släktlängderna.

Vad var det jag sa!

Oväntade utgifter duggar tätt skrev jag härom dan. Nu duggar det igen.

Förr kunde man meka med bilen själv, nu kan man inte ens fixa vindrutespolningen (man kommer ju inte åt nå'nting) så på onsdag står bilen hos Citroën för reparation. Och som vanligt byter dom väl allt när det kanske bara är lite skräp i slangen som täpper till.

Nå'n tusenlapp blir det säkert - jag får hålla igen på klädkontot och inte heller ta så mycket rysk kaviar på mackan.

söndag 23 november 2008

Prinsessbakelse


Barnbarn är ju livets efterrätt och sent på söndagskvällen blev det en portion till.

En Prinsessbakelse!

Nu blir det svårt att sova, jag får passa på att köra lite HTML-programmering.

Vilken bra idé


Nu står det en hammock längs med promenadstråket efter Edsviken. Alldeles ny med tak och allt.

Det var väl inte riktigt rätt säsong idag, men till våren blir det fint att få sitta här och svärma. Och en fantastisk utsikt är det också. Finaste parkbänk jag sett. Har dom kostat på fler sådana här på andra sidan viken också? Det ska jag kolla en annan gång.

Och hoppas bara att den inte blir förstörd på en gång. Det hoppas Ellen också.

lördag 22 november 2008

Motion på recept

Säkert kan mycket piller ersättas med motion, och motion ordineras nu ibland av en del läkare läser jag i VLT, vår lokaltidning.

Bra! Det tror jag fungerar. Och jag tycker man ska ska gå mycket längre för att få fler att motionera. Som anställd får man ofta en motionspeng (skatteavdragsgill för arbetsgivaren?). Men efter arbetslivet är det slut med morötter.

Jag ska skicka in ett förslag att ge några procent av pensionärsskatten tillbaka som motionsstöd, kanske som rabatt på ett gym tex. Får fundera ut något genialt.

Det skulle ju också i slutändan bli en bra affär för samhället. Tror jag.

fredag 21 november 2008

Vintrigt i Stentorpet

Vi tog en promenad på den isiga vägen genom skogen och tittade på nya Riks 70-vägen idag. Har verkligen all den här trafiken kört förbi oss i Stentorpet förr? Då var det skönt att den är flyttad.

Men stackarna i Svassla har fått det bullrigare. Dom som haft så lugnt mitt inne i skogen. Nu bullrar trafiken förbi i 100 km/tim.

Den enes död etc. Vi var nog vinnarna trots att vår kiosk fick lov att stänga.

torsdag 20 november 2008

Cirkeln är sluten


Jag köpte en programmeringsbok igår så nu är jag igång igen med programmeringen.

Så kul det är, hela dan har jag kodat HTML och CSS och får jag säga det själv så kan man ana en viss talang. Boken är nog inte den bästa, övertydlig ibland och ofta får man gissa, men jag ska ta mig igenom den, det får väl ta några dar.

Men nu måste jag ha en bredare skärm - för spridde man ut programlistor över skrivbordet, nu ska man istället ha massor av fönster igång på skärmen.

Så en 22" widescreen får det väl bli om den här karriären ska fortsätta.

Fler TV-kanaler?

Jag sitter och tittar i Telias erbjudande om Canal+ Total. Det var inte så dyrt, 90 kronor extra i månaden, men det blir nog inget av ändå. Några ytterligare sportkanaler visserligen, men det är oftast inte min typ av filmer som dom här filmkanalerna visar.

Vi fortsätter med "video on demand" för att titta på filmer i Stentorpet om det inte är något att se på våra 35-40 kanaler, det fungerar ju så himla bra.

Och Joost.com visar ju filmer direkt i webb-läsaren nu - mest skräp visserligen än så länge, men dom har en del riktigt gamla filmer som Canal+ aldrig skulle visa men som jag gärna vill se, så jag har mycket kvar där att beta mig igenom. Och i gårdagens Aftonbladet läste jag om fler gratisfilmkanaler på webben -

Så tack för erbjudandet, men jag avstår den här gången.

onsdag 19 november 2008

Lätt på foten

Så här lätt har det aldrig gått i november. Jag måste ha tappat några kilo, men det tar jag igen i jul. Tittar jag på tiden är det inget att skryta över, men lätt går det.

Och jag sprang till och med förbi en tjej i spåret idag, det händer inte ofta, men idag kom jag ifatt ett guss klädd i långbyxor, lång kappa och sjal. Hon skulle väl sprungit fortare i träningsoverall, men jag har inget med hennes klädsel att göra.

"Öka farten" sa jag till henne så spurtade vi en bit bredvid varandra innan jag försvann i ett dammoln längs spåret. Och jag tycker det var skarpt av henne att träna i dom kläderna.

Och jag har en bra bit över 100 mil kvar att träna innan maran, så det är kul när det händer nåt.

En reflexion

Jag var lite irriterad igår på nyheterna när man gång på gång pratade om lösesumma i samband med båtkapningen utanför Somalia, jag har alltid krävt lösensumma när jag har kidnappat någon.

Och idag skriver Aftonbladet en fet rubrik: Pirater begär lösesumma.

Jag fick slå upp det i ordboken, och både Bonniers och Norstedts lexikon tycker om lösesumma, medan Mozillas stavningskontroll föredrar lösensumma

Jag säger som Thomas di Leva: Vem ska man tro på, tro på, tro på när det är så här?

Vi språkpoliser vill ju att även en kidnappning språkligt ska gå rätt till.

tisdag 18 november 2008

Oväntat besök

Det var normalt förr, nu är det tyvärr alltför sällan nån spontant ringer på dörren. Synd.

Men oväntade utgifter har man desto oftare:

Bilen var visserligen ett tag sen, men man är ju aldrig säker.
Glasögonen gick sönder i helgen, dom måste fixas.
Köksfläkten strejkade också i helgen, men i hyresrätt ringer man bara på Peter!
Den avbrutna tanden kostade lite mer och den blev jag klar med idag. Tandläkarn tipsade om att jag får 50% om jag bryter av tanden bredvid inom ett år. Får fundera på't.

Och utan att vara pessimist kan man vara säker på att det hela tiden kommer mera.

måndag 17 november 2008

Ny webbläsare

Ooops - vilken fart.

Min dator går så trögt så jag testade en ny webbläsare på skoj, Mozilla Firefox.

Hur kan det vara sån skillnad i fart? Jag får lov att prova den ett tag, och sen ska jag nog testa deras email-läsare också. Eller ligger det en gravad hund här nånstans?

söndag 16 november 2008

Alexandriakvartetten


Av Lawrence Durell. Fyra böcker i en - Justine, Balthazar, Mountolive och Clea. 1000 sidor.

En märklig bok. "Bästa bok jag läst" sa sonen och gav mig ett ex för några år sen.

Svårläst, nästan omöjlig att förstå i början, men det tar sig och nu har jag läst den för andra gången, och den var lättare att läsa den här gången. Nu ska jag läsa några lättsmälta deckare ett tag, men om några år letar jag nog fram den här tegelstenen igen och tar mig till 30-40-talets Egypten - på hästdroska längs Grande Corniche och ridtur i öknen vid Karm Abu Girg

lördag 15 november 2008

Keep running

10-12 grader varmt, vindstilla och värmande sol - vilken joggingrunda det blev idag. Sprang på dammvallen vid sjön, på skogsstigar genom skogen och på små skogsvägar och nästan bilfritt efter gamla Riks 70 nu när den trafiken går på nya vägen.


Men kylan kommer väl och snön. Så "de' tål ve å passa på" som svärmor sa. Jag ska träna flitigt så länge det är så här varmt.


Och nu har jag en ny morot, jogg.se där jag ska logga mina träningsrundor, och jag ligger redan bra till bland Västeråsarna. Snart nog ska jag toppa den listan.


118 mil kvar till Stockholm Marathon 2009

fredag 14 november 2008

Självplågare?


Falstaff Fakir var en favoritförfattare när jag var ung (härom veckan): "Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift" skrev han.

Nu är vi också fakirer. Igår började vi med spikmatta - "ont, det gör ont" men man blir nog van, och konstigt nog kändes det rätt bra efter några minuter så jag ska ge Cura Comp en en ärlig chans. Eller är man lurad som vanligt med en ny pryl som samlar damm i garderoben?

torsdag 13 november 2008

Como estas?

Muy bien gracias, pero es muy difícil de hablar español.

Jag kanske är lite för gammal att lära ett nytt språk, och jag kommer aldrig att kunna riktigt prata spanska, men om 50 år kanske det släpper, så jag får väl kämpa vidare.

Om det är svårt att skilja på imperfekt och preteritum så är det inget mot att skilja på indikativ och konjunktiv, men det allra svåraste är att överhuvud taget höra vad dom säger. Jag har sett några otextade spanska filmer och ibland kan jag höra ett Hola! eller Por favor! men annars är det mest rotvälska.

Tänk om alla kunde prata svenska, det som är så lätt.

onsdag 12 november 2008

TV-helg i helgen

Canal+ och Telia Digital-TV bjuder på gratishelg i Stentorpet i helgen och hoppas förstås att få nya prenumeranter.

Blir det dåligt väder så får vi väl titta lite om det är nå't att ha, men vi har för många kanaler redan så det blir nog ingen affär om det inte skulle vara rysligt billigt.

Men har dom bra program i helgen får väl inspelnings-DVD:n gå varm "for future use".

tisdag 11 november 2008

Stockholm Marathon 2009


Min 12:e mara springer jag lördagen 30/5 , och träningen går hyfsat, men nu ska den gå bra.
För jag måste ha ett träningsprogram för att komma ut, och nu är jag klar med årets schema. Jag kör med i princip det samma som jag alltid haft, ett Excel-ark som visar kurvor och statistik hur träningen går.

Nya schemat visar att jag ska klämma runt 120 träningsmil innan 30/5. Men sen står man vältränad på startlinjen, adrenalinstinn och med svällande muskler!

Målet nu när träningen ännu knappt börjat är 4.30, jag får se i maj om jag kan hoppas på nytt personligt.

måndag 10 november 2008

Grannen har köpt ny bil

Det svider när det står en nyköpt bil på grannens parkering hemma i garaget.


Hur har dom råd? Har dom vunnit på tips? Men vilken ful färg! etc etc.

Det gäller att stärka sina egna positioner i den situationen och inte låta sig imponeras för mycket och absolut inte visa sin avundsjuka.

Men den här gången var det rätt OK, dom har köpt upp sig från en rostig Fiesta till en Volvo Amazon, 62:a. Alltså en 46 år gammal Amazon! Med lister och krom! Jag fick hjälpa till att knuffa in den i garaget, så vi behåller övertaget åt det hållet i parkeringsgaraget.

Men på platsen på andra sidan om oss står en SAAB av årets modell. Där ligger vi sämre till.

söndag 9 november 2008

HDTV

Det känns som en av de minst angelägna tekniska utvecklingarna just nu.

Innan 2006 fanns ju bara analog TV, och då fick vi bara in 1:.an i Stentorpet och såg 2:an och 4:an grynigt - nu har vi för många kanaler för att hinna med, och alla med kristallklar bild.

Bilden kan bli kristallklarare med HDTV, men det väntar vi med tills allt sänds i HDTV och då får det inte kosta många kronor extra för att vi ska bli med.

Jaja - Telias Digital-TV i Stentorpet har inte den tjänsten än och inte heller Tele2:s kabel-TV hemma i stan, så det luktar väl sura rönnbär,

men ni på Telia & Tele2: Simma lugnt - HDTV är inte så angeläget!

lördag 8 november 2008

Lite i hatten


Peter Carlsson & De blå grodorna sjöng på Konsertsalen i stan i kväll




och härom veckan såg jag Leonard Cohen på Globen.




Det är möjligt att båda sjunger en aning bättre än jag men jag ser att vi alla tre blir gräsligt snygga i hatt. Och vem vet - jag kanske ska stämma gitarren och satsa på en ny karriär?


Pensionärsskatten betald

Som gamla rättshaverister gnäller vi pangschisar över vår extra skatt som vi tycker är orättvis(imaginär tycker alliansen). Hur som helst är min extra skatt för 2007 nu betald, ett litet bidrag till statskassan så att dom kan fortsätta sänka skatten för "dom andra".

Och nu börjar det bli så mycket i restskatt så jag ger mig och höjer skatteavdraget nästa år med 1500 i månaden.

Gröt är gott!

torsdag 6 november 2008

Jag kör franskt


Och min vackra fransyska, Citroën C5 2,0 SX 2002 blev friskförklarad idag vid den årliga hälsoundersökningen. Som vanligt. Efter 3,5 varv runt jorden - fransk kvalitet!

Hon fick en extra slurk 95-oktanigt och jag firar kungligt med en Gustav Adolf-bakelse.


Vive la France! Et la Suede aussi! En sån härlig dag!

(Och dimma i Lützen sa dom på SMHI)

onsdag 5 november 2008

Dramatik i tvättstugan

Herr Sidekick i "Hiba Daniel i P1" berättade häromdan hur det kan gå till i tvättstugan, och man har ju hört om slagsmål och bråk, men vi 35 som delar på vår tvättstuga verkar vara som änglar - aldrig någon som stjäl tvättiden och alltid (nästan) är det perfekt städat med luddfiltret rent.

Jag får aldrig sätta upp en arg lapp - synd.

Men i somras blev sopborsten stulen! Och skyffeln! Då var det lite spännande.

tisdag 4 november 2008

Bredbandstelefonerna

Bredbandstelefonerna fungerar bra (förstås) både i stan och i Stentorpet.

Tele2 i stan: 1:a uttaget satt lite dumt så vi har inte aktiverat alla jack än - enkelt att fixa, men det har bara inte känts nödvändigt än.

Telia i Stentorpet. Dom missade först leveransen av adaptern så vi var utan någon vecka, men det fixade sig och dom har några bra funktioner på 'Mina sidor' för vidarekoppling etc. Ett plus. Men uteringklockan fungerar inte nu, det får jag hitta en annan lösning på.

Nackdelar? Fungerar inte vid strömavbrott, men det är ju knappast något problem.

Fördelar? Några hundringar billigare i månaden. Tackar!

måndag 3 november 2008

Masrallyt tar ny väg

Nu är utsikten från Stentorpsverandan förändrad.

Jag brukar sitta och titta på Masrallyt, alla Stockholmare på väg till och från Dalarna. Vid midsommar och påsk är det en enda lång bilkö (som man är tacksam att man inte behöver sitta i) , men nu tar dom den nya vägen bakom mossen. Nu får dom köra i 100, förr var det bara 70. Skönt för dom att slippa köa på den gamla smala vägen, och skönt för oss också som får det tystare och bättre luft.

Men tåget dundrar fortfarande regelbundet förbi men det är bara tryggt och trevligt.

söndag 2 november 2008

Digitalkameran

Till vår nya Panasonic DMC-TZ5 hör en manual på 105 sidor. Jag satt uppe i natt och läste och testade funktioner och kom till sidan 45, så minst en natt till blir det + några kvällar med repetition.

Inte vill jag vara utan digitalkameran men det blir aldrig några fotoalbum numera - synd. Och trots bra program till datorn för att hantera bilderna är det lite bökigt att hålla ordning på dom.


Jag minns revolutionen på 60-talet: Kodak Instamatic.
En kassett med filmen, en knapp att trycka på - inga inställningar. Men det blir ju bättre bilder nu för tiden.




Slut på sommartiden

Det var en vecka sen nu men jag har inte ställt om alla klockor än. Klockan i köksradion tex, hur är det man ska göra? Det brukar ta några månader innan jag kommer på knepet, sen är det dags att ställa om till sommartid igen. Och det är ju klockor i allting. Hur ska man hitta alla klockor?

Och blir det ljusare på morgonen eller var det tvärtom? Ställa fram eller tillbaka?

Nu såg jag att man pratar om att ha sommartiden året om, det röstar jag JA till.

Men vintern börjar ta över här på Stentorpet - hela tomten är snötäckt.