onsdag 31 december 2008

Gott Nytt År

Åren går så fort i den här åldern. Dags igen att summera ännu ett år:

Höjdare var bl.a. 10-årsmedaljen i Stockholm Marathon, Riks70-loppet med hela Stentorpsgänget och cykelturen i Provence.
Soliga frukostar på verandan i Stentorpet med ett morgondopp i ån är också höjdare.

Och så lilla Nelly förstås.

Var det nå't negativt? Vi har blivit fattigare av finanskrisen men det kommer vi över. Och årets avslutning med sprucken blindtarm var också lite trist, men vi kommer över det också.

Så: Gott nytt År - nu börjar 2009 med nya möjligheter!

tisdag 30 december 2008

Nyårslöften

I morgon är det dags igen för nya nyårslöften.

1996 gav jag det senaste nyårslöftet - att motionera regelbundet. Och 17/4 1997 sprang jag min första Rocklunda-mil på 1 tim 25 min.

Motionslöftet har jag hållit sen dess och springa kommer jag att fortsätta med även när jag inte orkar springa längre än till Grossmossen.

Årets sista träningsrunda blev en solig halvmara nästan fram till Skultuna. Jag ligger bra till med träningen inför Stockholm Marathon i maj.

Men för 2009 vet jag inte om har några löften på gång - kanske jag kan lova att fortsätta sprida min visdom varje dag i den här bloggen? Men det kanske mera är ett hot?

Nåja - jag kör med det i alla fall.

Gomorron Sverige

Jag sitter en stund med SVT varje morgon, nyheter, intervjuer, bokrecensioner etc. Dom har så skickliga programledare, jag är imponerad av nästan allihopa.

TV4-morgonen är för puttenuttigt i min smak och så all reklam. Det väljer jag bort.

Morgonsoffan med Petra Mede och David Batra är en träffsäker parodi på TV4-morgonen.



Men helgmorgnarna ser jag ofta på TV4, deras Tilde de Paula är bland de allra bästa morgonprogramledarna. Lugn, saklig och påläst.

Morgonnyheterna från Tvärsnytt kan man få gåshud av - dom har bl.a. en snygg, trevlig tjej men som är så hurtig att jag inte orkar med henne: "Vi är tillbaka om en timme - hörrni, missa inte dä" säger hon och ler med hela kroppen. Men jag är för morgonsur att uppskatta det.

måndag 29 december 2008

Segt med autogiro

Jag gillar egentligen inte Autogiro, men för matpengarna är det bekvämt.

Men det är märkligt att det ska vara så segt att flytta pengar från en bank till en annan. Datorerna hos bankerna står väl påslagna hela helgen?

Normalt ska våra matpengar finnas på kontot den 27:e - lördag den här gången. Men då går inte autogirot förrän på måndagen och fortfarande nu efter lunch har inte pengarna kommit fram och jag börjar bli hungrig.

Och det går inte bättre att göra överföringen själv - helgfriden råder hos bankerna även om man sköter det själv. Skärpning!

Mellandagsarbete

Jag jobbade gärna alla mellandagar på den tiden jag hade arbete.

Tomt på kontoret, inga telefoner som ringde. Man kunde avsluta många småsaker som blivit liggande och ta tag i surdegarna där man behövde tänka lite extra. Och tom städa lite i skrivbordslådorna.

Och ändå ta långlunch och sluta tidigt med gott samvete, man hade ju fått så mycket gjort.

Ett år var jag extra nöjd med arbetsåret som var slut, jag hade gjort så många bra grejer det året tyckte jag, då chefen ringde hemifrån. Bussigt tänkte jag att säga Tack och önska Gott Nytt År.

Men i arbetsårets sista minuter ville hon bara gnälla på ett säkerhetsproblem som inte var värre än att det skulle varit slut på gummisnoddar i förrådet.

Det sa jag åt henne och önskade God Fortsättning. En del borde inte bli chef.

söndag 28 december 2008

I mataffären

Jag handlar ofta i vår närmaste mataffär, Coop Konsum på Vasagatan.

Där hände något konstigt idag - en av biträdena hälsade glatt på mig! Och skämtade lite när jag gick i vägen för henne vid fruktdisken. Det har aldrig hänt tidigare, det är bara sura miner annars.

Nu var det en extraanställd idag så det är väl snart normalt igen och killen i kassan höll stilen - där gick det inte att få till ett leende.

Vår förra affär, också Coop Konsum, var precis tvärtom - dom har fått pris som stans trevligaste affär. Men i vår nya affär sitter surheten i väggarna. Men den ligger närmast.

lördag 27 december 2008

Mellandagsrea



Det hann vi inte med i dag, men några inköp skulle vi göra, och då var det fint att vi var kvar i Stentorpet.

Mellandagshandla i stora köpcentra i Stockholm är tungt och i Västerås kan det också bli lite väl långa köer.

Men i Sala parkerar man hundra meter från torget och gallerian "Sala Torg", och klarar alla ärenden lätt som en plätt. Och snabbt går det. Trots att halva stan var på bena.

Så den lilla stan har stora fördelar - ska vi flytta hit på heltid? Kanske inte ändå - vi får fundera på't.

fredag 26 december 2008

Annandag Jul


En fröjdefull jul blev det i Stentorpet när alla 5 barnbarnen hälsade på.

0ch tur att det var kallgrader så vi slapp regn. För lite snö kom det och det gick att åka skridskor och pulka på sjön.

Traditionsenligt blev det Svarta Maja och Sniff på morgnarna.


En Stentorpare gjorde sitt första besök

Och en såg så här nöjd ut efter att ha gjort sin premiär med en vacker sång på YouTube (Sollentuna United)

Men det blev lite väl lugnt när alla åkt hem.

Juldagen

Man skulle väl varit på julottan i morse, eller åtminstone midnattsmässan på julaftonskvällen, men det blev inte av i år. Heller.

Men en julotta har jag varit på för c:a 10 år sen och förra julafton var alla Stentorpare på midnattsmässan, men då var vi bara 3 st här - vinterkräksjukan hade slagit till då.

I år trängdes 13 pers runt julbordet och ingen orkade sig in till stan, men hade vi haft häst och släde och lite mer snö så kunde det ha blivit av.

Men för att vara ärlig så springer vi inte så mycket i kyrkan så det var nog ingen som saknade oss.

onsdag 24 december 2008

Julafton


Stentorpets medlemmar på jogg.se bättrade på sin statistik med en joggningstur på julaftons morgon.

Nu ligger vi på 6:e plats i Västerås och i Sollentuna och leder i Solna!

tisdag 23 december 2008

Spar tid med självscanning

Jag gillar självscanning i mataffären.

Har jag bråttom handlar jag alltid på Coop Forum, även om jag bara ska nåt litet. Man slipper ju alltid köa.

Och ska jag handla mycket tjänar man ju ännu mer tid. Så självscanning är bra. Och i dag, dan före julafton, handlade jag mycket. Och hade bråttom. Skönt med självscanning.

Då blev det stickprovskontroll!

Upp med tre fullproppade kassar på bandet och packa om alltihopa. Kul! Och så hade jag missat att scanna potatisen - pinsamt. Nu kommer jag att åka på kontroll stup i ett innan dom törs lita på mig igen fast jag säkert aldrig missat nåt tidigare.

Men jag gillar ändå självscanningen.

måndag 22 december 2008

Näthandel


Jag köper mycket på nätet - kameror, TV, böcker, resor, biljetter...

Visst är det bekvämt. Har man också kollat priser på t.ex. Pricerunner eller Prisjakt får man ju bra pris också. Och det är ju inget annat än att köpa på postorder som man alltid gjort, bara att det är enklare att jämföra märken och så går det så mycket snabbare än förr.

Morbror Elis gjorde hela julklappsköpet per postorder redan 195o men han fick leveransen i mitten av januari - kusinerna kom aldrig riktigt över chocken att bli utan julklappar.

Men jag kommer att köpa mer på nätet, t.ex. säkert nya datorn om jag kommer till skott nån gång, men ibland blir jag lite kluven - hur blir det i framtiden, kommer vanliga affärer att finnas kvar?

Eller blir de nya affärerna bara stora lagerlokaler och en massa lastbilstransporter - vad trist i så fall?

Jag förstår dom som på lilla orten hellre köper lite dyrare i affären än på nätet så dom får ha kvar sin affär.

söndag 21 december 2008

Italiensk afton


Ja det var kanske att ta i men en pizzakväll blev det i alla fall.

Nu blir det ju julmat ett tag: risgrynsgröt, Jansson och skinka, så det kändes rätt att ta årets kanske sista pizza i kväll.

Vår första pizza åt vi 1969 på pizzeria Etna - första pizzerian i stan. Då var det exotiskt - nu är ju pizza nästan svensk husmanskost.

Och vår första kebab åt vi på strandpromenaden i Larnaca 1982. Fortfarande den godaste kebab jag ätit, men miljön spelade väl in också.

Kvällens Kebabpizza var väl inte den godaste pizza jag ätit men fin var den. Och mätt blev jag.

Och så avslutade vi italientemat med Solens Mat från Castellabate där tom sillsoppan verkade delikat.

Cristo degli Abissi


Thrillern jag är just är klar med var en av de sämre böcker jag läst, men jag har svårt att avbryta en bok när jag börjat läsa, även om det är en dålig bok. Dumt. Det ska jag lära mig.

Kristusstatyn av Lilli Palmer borde jag släppt tidigare. Men miljön i Italien var fin. Och det finns verkligen en Kristusstaty under vattnet utanför San Fruttuoso! 12 meter hög. Cristo degli Abissi. Där skulle man vilja snorkla och dyka.

Men jag har redan börjat med nästa, Pekingmänniskan, den verkar mer intressant. Och en ung svensk, Otto Zdansky, gjorde första fyndet 1921 men andra tog åt sig äran. Och 1941 ville japanerna ha fynden, men då var allt borta. Den ska bli intressant att läsa.

lördag 20 december 2008

Mystiskt bygge


Tänk om det var så att man bara fick bygga 80 kvm på sin fritidshustomt.

Skulle man kunna fördela det på tre hus? Kanske, men inte kan man väl få plats med sju rum?

Jo möjligen, men hur många fasta sängplatser kan man få till? 6-7? Men inte 13 va?

Och toaletter, får man in någon sån? Ja, men i alla fall inte två, eller hur!

Så ett fritidshus på 80 kvm, sju rum och kök, 13 sängplatser och 2 toaletter, finns det verkligen i sinnevärlden?

Det måste i så fall vara ett mystiskt bygge, vilka kan ha tänkt ut något sånt?

fredag 19 december 2008

Julgran

Här i lilla stadslägenheten har vi avskaffat julgranen.

Visst skulle det gå att möblera om och få in en gran, men vi är inte hemma så mycket under julen så det får vara. Den skulle mest stå ensam här och barra.

Och i Stentorpet finns det absolut ingen fysik möjlighet att få plats med en gran inomhus. Men vi kan hänga upp några glaskulor och papperskarameller i utomhusgranen och ta dansen där. Det nöjer sig nog de 5 barnbarnen med.

torsdag 18 december 2008

Julmarknader


Det är klart att man ska gå på julmarknad inför julen.

Stockholm och Stortorget är en gammal fin tradition och extra kul när barnbarnet ringer till morfar och vill ha sällskap. Möjligen lite trångt där på torget, skulle det inte vara rymligare att ha marknaden nere på Skeppsbron? Och alltför många bodar höll stängt för att det ska bli högsta betyg.

Julmarknaden i Wien har vi besökt, och det var många strån vassare. Öppet på kvällen och mer julstämning. Köpenhamn och Tivoli är också häftigt.

Men dom julmarknader som tar entré bojkottar vi - så ska det inte vara!

onsdag 17 december 2008

10 fördelar med jogging

All motion är bra, promenader, cykel, simning, men löpning är bäst.

Här är min lista vad som gör jogging så bra:

1. Först av allt mår man så bra av löpning
2. Man håller midjemåttet i schack. Ibland minskar det tom.
3. En billig motion. Ett par bra skor är det som är dyrast.
4. Passar lika bra ensam som tillsammans med andra.
5. Går bra att börja och sluta hemma - slipper åka till träningshallen.
6. Inga träningstider att passa, du bestämmer själv när du ska ut.
7. Utomhus = frisk luft.
8. Telomererna blir så långa attt dom släpar i backen
9. Passar lika bra för en 10-åring som en yngling på 70
10.Och vill man är det gott om motionstävlingar.
11.Jag skulle lätt kunna fortsätta till 20, men det får räcka så här

Negativt? Möjligen lite beroendeframkallande

Gör det enklare, Microsoft

Jag skulle installera Windows Vista Service Pack 1 åt en bekant idag.

På egna datorn skulle jag bara trycka på knappen och köra, men när man ska hjälpa någon annan blir man så himla noggrann. Antagligen onödigt noggrann.

För det är så mycket att läsa om man ska vara noggrann. Microsoft tycker att så mycket ska kollas. Dom vill väl ha ryggen fri om något skulle gå snett.

Även om det egentligen är rätt enkelt att uppgradera tycker jag att man skulle lägga mycket mer krut på att göra det ännu enklare för alla miljoner användare som sitter med sin dator. Att skicka ut en bunt papper med massor av information och alternativ till privatpersoner är närmast en katastrof. Det ska inte finnas just några alternativ. Högst en knapp att trycka på.

För säkerhets skull tog jag hem instruktionerna och bokade in lite mer tid för uppdateringen.

tisdag 16 december 2008

Nu blir det mer TV-reklam

Det finns en del regler. Än så länge ska det gå minst 20 minuter mellan reklaminslagen, men förslaget nu är att reklamen kan komma tätare. Det tycker jag är dumt. Hur ska man kunna se en film i reklamkanalerna, det har varit svårt nu och i fortsättningen blir det väl omöjligt.

Fotbolls-EM i TV4 i somras var hopplöst, nästan hela halvtidspausen gick åt till reklam. Och före och efter var det massor av reklam i stället för sportkommentarer.


Men reklam är så accepterat att det verkar som ingen reagerar längre och barnen verkar bli så avtrubbade att dom mest ser reklamen som vanlig underhållning.

Och påverkad blir man även dom som inte erkänner det.

Som tur är finns public service - hoppas SVT kommer att förbli reklamfritt.

Ta av dig skorna

Det sjöng Povel Ramel, och skolös blev en reporter i Irak då George Bush gjorde sitt sista Irakbesök. Storlek 44 var det visst.

Det är omöjligt att förstå hur dom lidit i Irak under Saddam Hussein och under kriget därefter, så en kastad sko är förstås rätt harmlös. Men ändå: demokratiskt valda borde slippa stryk, även en sån som Bush. En dum diktator kan väl få sig en omgång, för dom andra räcker det med skäll.

Hos oss fick Bosse Ringholm en tårta i ansiktet, det tyckte många var roligt (men inte jag) . Senare när farbror kungen blev tårtad så var folk mer upprörda, skulle han vara finare?

Och härom året fick Fredrik Reinfeldt en vattenstråle i ansiktet - dumt det också, inte roligt, åtalbart.

Men Robert Mugabe skulle behöva en sko i huvudet. Och Kim Jong Il. Om han nu lever.

måndag 15 december 2008

Undvik julstress med Grönköpings Veckoblad

För att undvika att julstressen slår över i ett utmattningstillstånd rekommenderar stadsläkare Aug. Tert. Salvén på Grönköpngs sjukstuga bland annat :

Skicka inga julkort, köp inga julklappar - nöj dig med dom du själv får!
Koppla av och undvik att bli stressad av hustruns julstök

Då kan du lugnt sjunka ner i TV-soffan och koppla av i jul!

söndag 14 december 2008

Solens mat är tillbaka

Väntan är över. "Solens mat" är ett av våra absoluta favoritprogram. SVT förstås. Söndagar kl 20.

Bo Hagström, italienska småbyar och italienska läckerheter. Handrullad spagetti i Serrastretta ikväll, bara det! Tänk att få göra en resa i programmens fotspår. Det ska vi fundera på.

Och tänk om jag kunde lära mig laga lite italiensk mat. Jag ska nog börja träna. Eller är det ingen idé?

Och italiensk musik. I kväll presenterades Dalida, en gammal superstar som jag aldrig tidigare hört talas om som hade bott i kvällens by. Hon har 774 låtar på Spotify, så där ska jag botanisera.

Snön smälter

Den lilla snön som kommit är på väg att smälta bort. Bra för löpträningen men knappast för julstämningen.

1970-71, första vintern som villaägare, klarade vi snöröjningen med en piasavakvast. Och 1972-73 var det barvinter och i TV spekulerade man om vad naturen skulle tycka om det.

Sen har det väl varit en hel del riktiga vintrar, men nu verkar inte bli vinter förrän framåt mitten av januari.

Men det är mer vinter i Stentorpet, hoppas tomten hittar dit.

lördag 13 december 2008

Lucia


I morse blev jag väckt av en Lucia.

Inte med ljus i håret, men med ett ljus i handen och lite sång i alla fall. Filmjölk och nybryggt kaffe bjöd hon på. Och ett par ostmackor, så dagen började bra.

fredag 12 december 2008

Sjukdomsrapport

Det finns inga bra sjukdomar.

Men det som ändå är bra med en sprucken blindtarm är att den är konkret och går att operera. Och redan efter en vecka går det att ta en liten kort promenad.

Men den gör ruggigt ont och blir den inte behandlad så är den ju dödlig. Så det är ingen bra sjukdom.

Det är inte vinterkräksjukan heller. Förra julen blev uppochnedvänd i vår familj, och nu verkar den ha hälsat på igen. Men med 14 dar kvar till jul kanske den hinner blåsa över? Hoppas det.

torsdag 11 december 2008

Spotify igen


Nu har jag slitit på mitt Spotify-konto en vecka.

Jag har mest lyssnat på mina gamla 60-talsfavoriter - Frank Sinatra, Dean Martin, Bobby Darin, Fats Domino, Elvis Presley, Little Richard etc. Rock, Country och svängig storbandsjazz.

Det är lite fascinerande att man känner igen så många texter och melodier man inte hört sen ungdomsåren. Finns det så där mycket lagrat här mellan öronen så är det inte konstigt att det svårt att få in nya saker - det där man gjorde igår är ju redan glömt, men en banal 50 år gammal sångtext sitter som en smäck. Märkligt.

Och Listiply-sajten är kul att få exempel på lite mer modern musk. Fint det också.

onsdag 10 december 2008

Vad folk blir gamla

Jag stötte på Håkan på stan idag.

En gammal kund som jag inte sett på kanske 20 år. En trevlig kille som jag jobbade en hel del med då, men nu kände jag absolut inte igen honom, men den gnälliga östgötadialekten avslöjade honom.

Och i helgen käkade jag lunch ute och småpratade med en matgäst som påstod att vi träffats i en förening för 15-20 år sen. Men jag har ju aldrig sett karl'n!

Vad är det som händer? Varför ser min gamla bekanta så gamla ut? Är det bara jag som ser lika oskyldig och oförstörd ut som på konfirmationskortet?

Förutom mig själv håller också Björn Skifs den ungdomliga looken.

Och mina jämnåriga Cher och Dolly Parton. Vi äter nog samma sorts müsli till frukosten, eller har dom något annat knep?

När passar en löptur bäst?


Hver gang som Storm P sa en gång. Och rätt skönt för joggingen så länge det inte är alltför kallt.

Kallare än 10-12 minus så avstår jag och regnar det för mycket blir det TV-soffan, annars finns det inget dåligt joggingväder. Det värsta är när det är ishalt så man rör sig som Bambi, då kan man också hellre stanna hemma.

Men så här års ser man fram mot den där joggingen i april då kortbyxorna åker på för första gången.

tisdag 9 december 2008

Jag måste avreagera mig


Skattetabellen för 2009 är klar.

1473 kr extra skatt varje månad blev det. Det är min nya pensionärsskatt i kolumn 2. 1473 mer än det lyckostarna i kolumn 1 betalar. Varje månad.

1767
6 extra för hela året.

Det är lite för mycket för att kännas bra. Och det kommer säkert att ta lång tid innan sjuka, arbetslösa och pensionärer behandlas som vanligt folk.

Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och ni andra i alliansen - det här var inte roligt!

Men nu har jag i alla fall avreagerat mig.

Tur att vi inte åkte till Hawaii

På söndag går Hawaii Marathon.

Start kl 5 i kolsvart mörker sen springer man i soluppgången efter Stilla havet 2 mil fram, 2 mil tillbaka och avslutar med ett förmiddagsdopp på Waiki Beach.

Planen var att jag skulle vara med där i år men som tur var sköt vi upp våra planer.

Det hade varit rätt misslyckat när vi nu fick en blindtarm att kurera.

Så lite tur i oturen med den här blindtarmen var det. Nu slipper vi den risken om vi kommer till skott i december 2009.

måndag 8 december 2008

Onödigt jobb


Det var knappast nån överraskning, förr eller senare skulle det bli problem med tangentbordet när jag inte kan låta bli att äta lunchen framför skärmen och idag blev det tvärstopp på G, V och B på den bärbara.

Jag tror det var lite gammal spagetti jag hittade under tangenterna och sen var det ett himla besvär att få tillbaka framförallt V. Det är små små tunna plastgrejor som håller fast själva tangenten och det är lurigt att komma på exakt hur de ska sitta när allt har sprätt loss.

Med tålamod och precision som en urmakare fick jag efter några timmar iordning på't men så onödigt besvär. Och det kommer att hända igen. Vad än Margareta säger.

Snö igen på Stentorpet

Och en isvall för infarten till vår väg. Den kunde väl grannen skottat bort medan det var lättskottat när han skottade sin infart 5 meter från vår. Är det symptomatiskt för den här tiden när alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig.

Men fåglarna har fått mat och allt ser bra ut. Skulle vara skönt bara med några dar med sol - då kommer jag hit och tar ner några träd.

söndag 7 december 2008

Vad gör man med sina råttbon?

Musfritt är det i Stentorpet, men ändå har jag ett rejält råttbo bakom datorn både där och hemma i stan.

Det känns så omodernt med alla dessa sladdar. Jag gör ett ryck ibland och organiserar och rensar, men det hjälper inte länge. Men nu är det dags igen. Det ska jag göra ikväll.

Det kommer så mycket nya tekniska finesser - Bluray, HDTV, GPS, NAS, IP-telefon osv osv men sladdarna ligger fortfarande där i sitt råttbo och samlar damm. Och en liten transformatorklump är det ju till nästan allt också.

Nu hittade jag Contactboxen , den ska jag kolla in på måndag. Lite dyr, men är den bra så kanske? Den ska finnas i en affär här i stan.

lördag 6 december 2008

Modern musikmaskin


Min CD-samling är väldigt spartansk, och jag laddar inte ner mycket musik. Men jag har en del gamla LP och EP så jag har funderat på en grammofon för att köra över dom till Mp3.

Men nu struntar jag nog i det. Nu har jag Spotify.

Hela skivsamlingen finns ju inte på Spotify, men det finns ju så himla mycket annan musik där, även 'min' musik, så det jag missar inte gör så mycket. Och det var enkelt att installera och enkelt att använda.

Så jag är en Spotifyare nu.

Dåligt SVT!

Jag brukar hålla på SVT, men nu måste jag slå näven i bordet.

Lördag förmiddag, klockan går mot 9 och julkalendern ska börja och man har undrat hur det ska gå för Lage och vem det var som fastnade i fällan.

Då blir det svart i rutan!

Om det varit nå't barnprogram hade jag inte sagt något men nu gällde det alltså julkalendern. The Julkalender.

Det var tur för er på SVT att ni har 'Play'. Skärpning!

fredag 5 december 2008

Ensam hemma i kväll

Hur gör man? Det var ju så länge sen jag var ensam en fredagkväll. Och sen hela helgen dessutom.

Går man på bio? Senaste James Bond kanske. Eller ut och äta? Driva runt på stan?

Maten brukar ju serveras i sextaget men det blir väl inget med det idag.

Jag tar en joggingrunda och funderar ut en lösning på problemet. Och i morgon kan jag ju ha städdag och sen åka och handla lite så gör jag lite nytta.

Blindtarmen är en liten dum en

Den må vara liten och onödig, men den känns!

I Sverige är det bara 10% risk att trilla dit, och är man över 25 har man oftast klarat sig, risken är störst mellan 10-25 år. Och vanligare bland pojkar än bland flickor. Så kvinnor en bra bit över 25 borde slippa.

För mig tog det en timme att med myrsteg ta mig 200 meter hem från skolan för 55 år sen, och jag minns fortfarande hur ont det gjorde.

Och nu har ingen här på Stentorpet sin blindtarm kvar och det är väl lika bra det!


torsdag 4 december 2008

Rättvisemärkt

Jag köper alltid rättvisemärkt där det går.

Bananer och kaffe framför allt men även min Panamahatt är rättvisemärkt.

Nu såg jag att det var en del problem med rättvisepengarna för te, och det är förstås mycket en sån här organisation måste göra för att allt ska fungera bra, det finns alltid skummisar som missbrukar förtroenden. Men jag litar än så länge på Fairtrade. Det som inte fungerar kommer dom att fixa! Jag lägger gärna på några kronor på mina köp om fattigt folk i andra länder kan få det lite drägligare.

onsdag 3 december 2008

Telomerer



Jag läser en intressant artikel om telomerer. Dom sitter i ändarna på kromosomerna som plastbitarna på ett skosnöre.

Dom blir kortare allt eftersom cellerna delar sig under det här så kallade livet men med regelbunden motion håller dom sig långa längre. Korta telomerer är dumt, långa telomerer är mycket bättre.

Intressant att man kan i mikroskopet se att en löprunda är nyttig. Men igår regnade det så förskräckligt så mina telomerer krympte en bit. Jag får sträcka ut dom lite idag.

tisdag 2 december 2008

Stockholm Marathon fullt

Vilken tur att jag hann anmäla mig.

Och som vanligt är det är det bara tre Västeråsare som är äldre än jag, Bertil har jag ingen chans mot, men Anders och Torsten ska jag kunna slå.

Och bakåt är det bara två ytterligare 40-talister (47 & 49), så det ser tunt ut med återväxten bland oss marathonseniorer.

Tidningen VI

Där får man lära sig mycket matnyttigt inom kultur, och i decembernumret har jag byggt på mitt ordförråd med några nya, användbara kraftuttrycksord.

Jag fick censurera lite i tidningens lista , men här är några jag ska lägga på minnet och använda i nästa gräl:

Dyngorm, etterkorv, nästryne, slamsäck, snipnos, rötstock, ormsaltare

Kan jag lära mig den där listan vinner jag nog vilken diskussion som helst.

måndag 1 december 2008

Julstämning?



Snön är borta i Stentorpet och i stan regnar det.

Men skrapan har fått sin girland av lampor (hur dom nu får upp den) och lyser i kvällsmörkret.

Och på TV har julkalendern med Anders och Måns börjat så kanske det blir julstämning i år också.