lördag 31 januari 2009

Clas Ohlson

Det är en av de affärer jag har närmast till hemma i Västerås.

Ändå tog vi en tur till det 'riktiga' Clas Ohlson i Insjön idag som har samma sortiment som hemmaaffär'n. Så vi handlade just inte så mycket där, men det finns en massa olika outlets på Hjultorget på samma ställe, så en del fynd gjorde vi.

Men en bra sak med Clas Ohlson, som jag saknar i många andra affärer, är deras söksystem. Att man kan knappa in en vara på terminalen och få reda på exakt på vilken hylla man ska hitta den.

Det borde vara standard i mataffären och alla större affärer också så skulle man tjäna en massa tid.

Vinter på Stentorpet

Man kan faktiskt åka skidor här, åtminstone på öppna ytor.

Det hinner jag inte med idag, men om kylan håller i sig så tar jag fram Vasaloppsskidorna nästa helg. Vi gjorde en 300-metersbana härom året på tomterna runt vår stuga och hade en tävling, det var riktigt kul. En brant nedförsbacke (minst en meters nivåskillnad) fick vi till, så banan var riktigt utslagsgivande. Det var nog någon av dom yngre som vann, jag minns inte riktigt.

Men milspåret kan man nog inte åka än, i skogen behöver det komma mer snö.

Till midsommar är det 50 år sen Ingemar Johansson blev världsmästare. Nu kan han tyvärr inte bli hyllad personligen, men tack Ingemar för den upplevelsen.

fredag 30 januari 2009

Alan Turing, matematiker

Nu har jag läst en väldigt intressant och spännande bok, Syndafall i Wilmslow, av David Lagercrantz.

Jag har fått lära mig så mycket om en stor engelsk matematiker som under andra världskriget konstruerade en datamaskin som knäckte nazisternas hemliga koder och bidrog till att förkorta kriget. Sen gick han ett tragiskt öde till möte, inte ens en krigshjälte fick ha fel läggning, det var kriminellt på 50-talet, och skulle botas med hormoner.

Lögnarparadoxen var en viktig del i hans idéer: "Jag ljuger alltid" - känn på den.

Jag ska läsa mer om Alan Turing, hur kunde du hitta den här historien, David?

Alan var en hängiven löpare, så det måste varit en trevlig kille. Och man tänker bra när man joggar.

Popcirkus

SVT satsar stort på Live-musik på onsdagskvällarna.

Jag tittade bara in som hastigast, men det här måste väl vara ett kanonprogram för unga framför allt, men även andra. Men inte riktigt min musik så jag blir nog ingen trogen tittare/lyssnare.

Nu såg jag en notis om att flest tittare var 60+. Om det var riktigt så betyder det nog bara att det tar några veckor innan yngre också hittar dit. Nästa vecka kommer Christian Walz.

Från 80-talet(?) minns vi Måndagsbörsen med Jonas Hallberg, ett liknande program med livemusik, då missade jag aldrig ett program. Jonas Hallbergs lekfulla intervjuer av artisterna var speciella och ryktbara som även många internationella världsartister var lite skraja för.

Hans intervju med min absoluta skådespelartoppfavorit Mel Brooks såg jag i en repris för någon månad sen. Begåvat, och Mel ställde verkligen upp med spirituella svar.

torsdag 29 januari 2009

Jogging i ett lyckorus

I ett saligt lyckorus efter att äntligen kommit till skott med datorköpet blev det en 24 km lång joggingtur idag.

Länge sen det gick så bra att springa, och bra fart också för att vara av mig. Nästa vecka får det bli en 3-milare, mycket för tidigt för toppningen till Stockholm Marathon i maj, men i år har jag två toppningar. Den första är 5-milaren redan 22 feb, men sen ska jag dra ner på träningen i mars och inte ta långlopp förrän i april. Jag blir nog klar till 30/5 ändå.

Och nu ligger jag 9:a på Västerås-listan.

Men datorköpet blev jag nöjd med, första nya datorn jag någonsin köpt fast jag började jobba med datorer redan 1966. Eller nöjd, det vet jag ju inte förrän allt fungerar. Och jag har sett så många datorer som krånglat, så jag är beredd, men den här blir nog bra.

Och skulle det vara några problem så drar jag till med en gammal floskel: "Det finns inga problem, bara möjligheter".

En dos dopamin

Gösta Linderholm sjöng:
Det man inte har det längtar man till, och när man fått det som man vill, ja då står tiden still


Och i 'Konsten att leva innerligt' (bra bok) har jag läst att Sören Kierkegaard redan för snart 200 år sen skrev om hur vi folk ser fram mot nya grejer, en ny pryl kan vara svaret på allt. Dopamin frigörs och gör att vi till slut tycker det är otroligt viktigt att skaffa just den här nya prylen.

När vi väl fått det vi trånat efter så har vi ett kort lyckorus, sen är det ofta bara en ny pryl bland allt annat, men då är det något nytt vi trånar efter. That's life! Stackars alla shopaholics.

Men jag har trånat bra länge nu, och nu blev det affär. Så ett kort lyckorus får jag unna mig, sen ska den betalas, installeras, allt från den gamla datorn ska över till den nya, en del program fungerar inte etc. etc. Och om ett år så börjar den nya datorn gå trögt så jag får börja tråna efter något nytt igen.

Men nu sitter jag vid brevlådan och väntar på en avi från Dustin att paketet har kommit .

onsdag 28 januari 2009

Gamla arbetskamrater

Det kan gå ett halvår utan att jag stöter på nån, men nu har jag på två dar träffat 5 stycken.

Gamla arbetskamrater från mitt förra jobb alltså för snart 20 år sen, dom från mitt senaste är så unga så dom jobbar när vi panschisar är på stan.

Alltid kul att surra lite och höra lite skvaller. Bosse O hade gift sig och flyttat till Thailand. Och Lasse K hade flyttat hem till Falun etc.

Och Stig hade också till sist gift sig. Med nå´t ungt för dom hade fått smått, och det var kul för Stig har alltid varit en sån trevlig kille. Nu var han ute och handlade med svärmor.

Stig har jag stött ihop med då och då. I skidbacken i Borlänge, på mathaket i Avesta och nu hemma i mataffären, det är lite lustigt. Men nu går det väl ett halvår igen innan det kommer ett stim bekanta ansikten.

Den eviga frågan

Alla blir saliga på sitt håll, och dom som anser sig vara allergiska mot motion får förstås vara det.

Och jag fastnade för jogging, gärna långt och länge. När man nämner det för en gammal arbetskamrat (som igår på mötet med Aktiva Seniorer) får man förstås direkt frågan "Varför det?", som alltid är en retorisk fråga, man vill aldrig ha ett riktigt svar, man vet ju redan hur dumt det är med långturer med jogging.

Den frågan får nog ingen som fastnat för vinprovning eller matlagning eller inte ens golf.

Och om man försöker svara både skämtsamt och seriöst är det lätt att se att vi joggare nog anses lite klent utrustade å huvudets vägnar där vi rantar runt i spåret.

Vi kanske ser lite töntiga ut med luvan neddragen över örona, men då är det skönt att logga in på min favoritsite www.jogg.se och frottera sig med alla andra joggare som ser lika töntiga ut.

Jag ligger 10:a idag på Västeråslistan med häng på 9:eplatsen.

tisdag 27 januari 2009

Jan Kårström, brottare

Från Västerås med ett VM-silver som bästa resultat.

Nu var han och berättade för oss Aktiva Seniorer om sitt idrottsliv och yrkesliv.

Inom brottningen tyckte han själv att han borde haft några ännu finare medaljer, men det var för många öststatsdomare tyckte han. Dom höll lite väl mycket på de sina och det är säkert sant.

Och han hade tränat med Israels tränare kvällen innan Svarta September-attacken mot Olympiska Spelen i München 1972. Tränaren blev mördad, sånt kan man väl aldrig skaka av sig.

Sen blev han VD för Viking Line och dom har många nya färjor på gång. Jag blev lite sugen att ta en tur ut på havet. Dom brukar ju ha fina smörgåsbord,

Men elitidrottande sliter på kroppen - nyopererad i höften fick han sitta ner och prata. Vi är födda samma år han och jag och han blev väl framgångsrikast får jag väl erkänna, men han har nog ingen marathonmedalj i samlingen, där slår jag honom med 11-0.

Tredje steget

Förlåt, Blondinbella, att jag tagit efter dig lite grann, men du är ju så populär.

Jag har redan provat två av dina knep, nu provar jag det tredje, det tredje steget. Men sen ska jag lämna dig ifred. Promise.

1. Jag har testat att visa mina underkläder, men Blondinbellas var kanske mer intressanta
2. Jag har sagt nej till medverkan i Debatt, men Janne Josefsson har inte ringt och tjatat.

Och nu till sist, tredje steget i att ta efter Blondinbella

3. Nu visar jag mina ostmackor och min kaffekopp, det gör nog susen. Jag skulle haft med min skjorta också, men den ligger i tvätten, och jag har inte tvättstugan förrän i morgon men min är också ljusblå.

Och tack Blondinbella för alla tipsen. Och lycka till.

måndag 26 januari 2009

Andra proportioner


Vi tycker ibland det är lite långt till våra barnbarn - en dryg timme i bil.

Men idag träffade jag en granne från förr som var ute och shoppade med sin dotter. Dottern hade varit hemma nån månad efter att ha jobbat ett år på Maldiverna, och i morgon flyttar hon till sin kille i Australien.

Och visst är det något visst med grabbarna från Down Under.

Men det är lite långt att släppa i väg sina ungar ända dit. Blir det sen barnbarn blir det ännu längre.

På 60-talet fick man betalt av Australien om man ville flytta dit, men det vi var för försiktiga för.

Och plötsligt blev det så nära till Stockholm.

Veckan börjar bra

Fredagens Metro blev oläst, men nu på måndagsmorgonen ser jag att dom skrev om superlönen som svenska folket fick den här månaden. 1,4 miljarder extra blev det.

Alla fick mer pengar, för dom mest behövande i 50.000-kronorsklassen blev det en tusing mer i månaden. Champagnekorkarna smäller!

Men några grupper blev utan. Jag har väl hört till vinnarna ibland så det är väl inte konstigt att man förlorar ibland också.

Men så ser jag att försäkringskassan har ont om pengar och behöver sänka pensionerna med 4% lagom till att jag ska få ut min pension.

Aj, aj men sån't är livet. Otur med tajmingen, alliansen i Sverige och finanskrisen.

Jag gör som Per Elofsson, jag bryter ihop och kommer igen.

söndag 25 januari 2009

VM-final

Sverige - Ryssland i Västerås igen. Spännande men jag missar matchen för kalas med alla barnbarnen lockar mer. Men jag kanske kan snegla lite på TV:n ibland.

1997 missade jag också finalen, då var jag dansmagister i lokalen alldeles bakom Rocklunda.

VM-finaler i alla ära, men SM-finaler i bandy är ett strå vassare. Jag har sett Västerås tre ggr:

1959 mot Skutskär, 1-2 på Stockhoms Stadion. Skutskärs målvakt Boo Nilsson fuskade till sig segern tyckte vi Västeråsare. Men han blev en omtyckt bandydomare sen så han är förlåten (nästan).

1960 vinst mot Sirius 3-1. Då var det uppåt på tåget hem till Västerås.

2001 vinst igen mot Hammarby, 4-3. På Studenternas.

Blir det final igen 2009? Skulle vara kul.

Men någon mer bandyfinal på Stockholms Stadion blir det nog aldrig mer. Men där springer jag i mål på Stockholm Marathon i maj, och det är ännu häftigare.

lördag 24 januari 2009

En sak förstår jag inte

Hur i hela friden kan Spotify vara så snabbt och bra?

Vilken artist man än vill lyssna på har man hela listan på en sekund eller mindre vare sig det är 5 eller 5000 låtar i listan.

När vi gjorde system en gång i tiden för att söka i databaserna med IMS, SQL, DB2, DTMS och allt vad det hette fick vi alltid kämpa för att få till anständiga svarstider, men här har man ju resultatet innan man tryckt Enter. Har datorerna blivit så förskräckligt snabba?

Eller är det programmerarna blivit så här duktiga? Skumt är det i alla fall.


Och inte en enda gång har jag haft problem att lyssna på Spotify. Aldrig ett fel. Just nu har jag fått upp 808 låtar med Dusty Springfield.

Och det är hittills bara en låt jag riktigt saknat, Lars Gullin med Gone with the wind. Den spelade jag varje kväll kl 22.08 i 15-16-årsåldern i flera år. Varför just den tiden håller jag för mig själv.

Nu har Tele2 HDTV


Men jag ska inte ha det än ändå, det var för dyrt.

Och det var en väldigt diskret lansering, det bara står lite i förbifarten i broschyren som dom skickar tillsammans med räkningen varje månad. Är dom kanske inte är riktigt färdiga med det tekniska och inte vill ha alltför många abonnenter, eller hur ska man tolka det? Och inget braskande på hemsidan heller. Skumt.

Nästan 1000 kr extra per år och 1500-2500 för boxen - nej bilden är tillräckligt bra ändå.

För 500 kr per år och boxen gratis hade jag gått med, men nu väntar jag tills alla nyinspelade program är HDTV-kvalitet, och då har nog kostnaden också gått ner lite.

Digital-TV från Telia testar fortfarande sin HDTV-teknik vad jag vet, så i Stentorpet är det inte heller aktuellt, och där är TV:n för liten för att man ska ha någon nytta av det. Jag har för mig att man minst behöver 32".

fredag 23 januari 2009

Man tänker så bra när man joggar

Och dagens jogging var inget undantag.

22 km ut till Björnön och ett par varv i motionsspåret = drygt två timmars skön löpning.

Då tänkte jag att Obama verkar börja sin första arbetsvecka bra. Att stänga Guantánamo och sluta tortera sina fångar måste USA göra för att vara trovärdiga. Och att kräva öppna gränser till Gaza var också nödvändigt. Bra start!

Tänkte att i Sverige blir det oro nu i alliansen när major Jan Björklund lägger sig i och börjar hota med ryssen. Får han skäll av Reinfeldt nu, eller hur funkar det? Och Göran Hägglund (som är trevligast i regeringen trots att han är kd) har det tufft med sina egna. Men Maud Olofsson tänkte jag inte på.

Och man tänker på barnbarna som jag får träffa i helgen. Det ska bli kul.


Och alldeles innan målgång tänkte jag på Blondinbella. Jag ska ta efter henne lite mer för att den här intressanta bloggen ska upp till hennes höjder. Hennes trick med underkläder har jag testat, men jag ska ta efter det där med Janne Josefsson också.

Hon ställer inte upp i TV i hans Debatt och sorry Janne, det gör inte jag heller! Och kan jag bara plagiera några saker till från Blondinbella räknar med en inbjudan till nästa års Let's Dance.

Matlagning


Det skulle vara bra att kunna lite mer än att koka ägg.

Jag får ofta höra av den jag försöker sköta markservicen åt att det bara är att läsa innantill och följa recepten, men det stämmer inte.

Torsdag igår och jag stekte pannkakor. Blandade smeten exakt som det stod i kokboken, och följde i allt övrigt exakt det som stod i kokboken, men mina pannkakor såg inte alls ut som dom på bilden.

Hur ska man kunna lära sig laga mat om inte kokboksförfattarna ens kan skriva recepten rätt?

Och jag vet att det är lite fegt och inte riktigt stämmer, men jag brukar skylla på att vi killar förr skulle hålla oss borta från köket. Det har varit bekvämt för mig, så jag tycker inte att det är mitt fel att känslan för matlagning saknas.

Fredag idag, törs jag föreslå en pizza i kväll, eller ska hon ha något godare? "Inte pannkaka" sa hon när hon gick till jobbet.

torsdag 22 januari 2009

Sverige - Vitryssland

Hockeyfiaskot 2002 minns vi alla, men idag var det inga problem mot Vitryssland i Bandy-VM.

13-3 blev det - ingen stor dramatik, men kul ändå. Belarus hade några enstaka spelare som var ganska bra, men det är ju inte många länder som har ett helt lag som är riktigt bra i bandy. Fri entré till gruppspelsmatcherna är generöst, annars drar man sig för att se en sån här match.

Men jag skulle gärna velat se fler matcher, men det blev inte av.

Och det var så ruggigt ute, annars hade jag i alla fall tittat lite på utomhusmatchen mellan Canada och Ungern. Jag kollade bara lite på uppvärmningen och det var kul att se smågrabbarna som kämpade för att få autografer av alla dom här spelarna också. Står sig autografen av en bandyspelare från Canada mot en kanadensisk hockeyspelares autograf?

Livsfarligt

Jag tvättade bilen idag.

Lite onödigt i det här vädret kanske, och 160 kr kostade det. Den är snart lika smutsig igen. Men då såg jag att jag nu igen tappat en navkapsel eller hjulsida kanske det heter.

Jag har ett lager av hjulsidor i förrådet så nu har jag satt på en ny, men nog är dom här hjulsidorna till plåtfälgar otroligt dåliga. Och farliga. Jag har aldrig läst om olyckor, men tappar man en sån här så rullar den väl iväg med en ruggig kraft mot mötande bilar eller folk.

Ett paket med 4 hjulsidor på Biltema kostar 150 kr - det är för billigt. Eller rättare sagt konstruktionen är för billig. 150 kr per styck och en konstruktion som gör det omöjligt att tappa dom är bättre. Efter vägarna ser man tappade hjulsidor 'överallt', så det är inte bara jag som råkar ut för det här.

Och på nästa bil får det väl sitta aluminiumfälgar, dom tappar man ju inte.

onsdag 21 januari 2009

Avundsjuk

Nu sitter jag och svettas inför kvällens avslöjande.

En del är så duktiga att planera och vara ute i god tid och det är dom jag avundsjuk på. När det gäller mina förberedelser inför kommande motionstävlingar är jag rätt nöjd, det går inte att komma dåligt förberedd till ett maratonlopp, men annat skjuter jag gärna upp tills jag har kniven på strupen. Jag har setat många gånger och gjort OH-bilder kl två på natten för morgondagens övningar. Dumt. Jag ska bättra mig i mitt nästa liv.

För jag har haft mer än en månad på mig att ta fram mina spanskböcker och fundera på konjunktiv och preteritum eller åtminstone träna på glosor. Och inte kan jag hoppas på att få slippa frågan heller, vi är bara fem i klassen så jag blir obönhörligt avslöjad i kväll.

Men nu har jag i alla fall skrivit en liten kort text på spanska vad jag gjort i jul som jag ska träna på. Hoppas bara el profesore kommer med rätt pregunta ikväll och inte frågar nå't annat.

Drevet går

Förra veckan var det Liza Marklunds tur.

Bråket gällde ju egentligen bara att det borde stått 'baserat på en sann historia' på omslaget på en bok så det här var väl ändå bara ett ankdammsdrev? Och jag får avslöja att jag är så obildad att jag varken läst Gömda eller Asyl så jag känner mig inte så lurad av det borttappade ordet.

Drev har ju gått förr och nästan alltid saknar dom proportioner, och drevet i sig tullar ofta på sanningen.

När drevet jagade Mona Sahlin för en Toblerone och nästan fick bort henne från scenen hörde jag många historier på jobbet av en som hört av en granne som hade en kusin etc. som satt inne med riktigt saftiga sanningar. De flesta drev är ju faktiskt redan veckan efter ganska harmlösa.

Har Liza Marklund gjort fel ska hon ha kritik, men när drevet går är det bäst att tänka lite själv och simma lugnt!

tisdag 20 januari 2009

Jag längtar till våren

Det är inte alltid skönt att springa.

Inte idag i alla fall. Inte så kallt men slirigt och blötsnö. Glasögonen snöade igen så jag höll på att springa rakt in i en moppe. I branta backen (16%-lutning) var det så snorhalt att jag höll på att dratta omkull flera gånger. Och nyckelbandet jag har runt halsen gick av så jag tappade nycklarna - men hann upptäcka det i tid. Jag tänkte springa längre idag också, men 14 km fick räcka.

Nu längtar jag till våren, i april brukar jag ha första kortbyxpasset, som alltid följs av ett bakslag med extra kallt väder, och så blir det på med långkalsongerna igen.

Men så är det ju i Sverige och jag säger som vår Västeråssångare Kjell Höglund: Man vänjer sig.

Och trots allt är det nästan alltid skönt att springa, och det är alltid skönt med en dusch efteråt.

Spännande dagar

Vapenvila i Gaza, ny president i USA, finanskrisen rullar vidare (kör vi bil i framtiden?), gasen från Ryssland mm.

Obama i USA blir ju väldigt spännande, men hoppas man inte för mycket på honom? Dom som hoppas på snabba förändringar blir besvikna, allt tar tid.

Att det är lugnt i Gaza är skönt, men blir det fred? Vem vann? 13 st dog i Israel, 1300 i Gaza. Och hur många blev skadade för livet? Gaza måste snabbt bli friare och folk måste få det bättre annars kommer konflikten hålla på 60 år till. Mina papper inför pensioneringen i maj börjar trilla in, det är mycket att ta ställning till, men hur är det för gubbarna i Gaza (dom i min ålder som lever), har dom nån pension att se fram mot och några val att ta ställning till?

Jag har tvättstugan idag, så det är sånt man funderar på, och efter lunch blir det nog några joggingmil.

måndag 19 januari 2009

Jag har en plan!

Jönssonligan hade inte kunnat planerat bättre.

Jag skulle sprungit en långrunda idag, minst 25 km, men vädret var så trist.

Jag tog i stället min gamla vanliga Bredmossen - Banelund som är ung 12 km. Och då kom jag på hur jag ska göra! Jag hade riktig tur med vädret - att det var så dåligt alltså.

Jag springer den här rundan i lunkarfart 2,5 varv, det klarar jag lätt. Så fortsätter jag med att gå ett halvt varv. Sen har jag bara ett varv kvar och det klarar jag om jag går och lunkar om vart annat. Jag får bara justera varvet så det blir 12,5 km. 4 * 12,5 = 50 kilometer = Yours Truly 50K.

Det som är bra med det här är att jag tre gånger kommer att springa förbi Stentorpet och kan få mig lite mat och fylla på vattenflaskorna. Är det inte en genial plan?

Hur sa dom i My Fair Lady: "Jag tror han kan det! Jag tror han kan det!"

Märkestrogen ibland


Jag erkänner att jag går på reklam, och det gör alla även dom som inte tror det.

Och till Stentorpet har jag fått för mig att DeWALT-maskiner är bäst, jag har sett att hantverkare som jag anlitat ofta haft sådana.

Nu hade byggmarknaden extrapris på en cirkelsåg jag behövde. Jag tjänade 400 kronor så jag slog till direkt förstås - snart är hela maskinparken här på Stentorpet gulsvart, och till sommarn är jag nog igång igen med nya byggprojekt. En ny såg behövde jag.

Men man blir vansinnig på deras hemsida som sätter igång och sjunger och spelar när man ska kolla deras produkter. Kan det vara någon enda kund som uppskattar sånt? Jag ska maila dom och klaga!

söndag 18 januari 2009

Svenska friidrottsundret

Visst har det varit fina friidrottsår senaste tiden med guldmedaljer i OS och VM och EM.

Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Stefan Holm, Susanna Kallur och ett gäng andra som också haft stora framgångar. De riktiga guldåren är väl över, men det finns en hel del godis kvar än i det gänget, helt säkert.

Och fler kommer. Jag tittade på Inlagda Gurkspelen i helgen där massor av ungdomar sprang och hoppade och kämpade. Det fanns gott om framtidslöften, och bara intresset hålls vid liv kommer det framgångar. Speciellt kollade jag in en tjej i 12-13-årsåldern, ganska kortväxt men hon flög så lätt över höjderna så hon hade de rätta höjdhoppargenerna, jag ska hålla ögonen på henne framöver.


Och morfar och mormor blev extra stolta för heatsegraren i första heatet på 600 meter P11.

Ultramarathon

Jag blev redan förra året utmanad av en vän på Facebook att vara med i ett ultralopp så här mitt i vintern, Yours Truly 50K.

Man ska väl känna sina begränsningar, och då tackade jag nej, men jag är lite intresserad i år. Jag har kört Vasaloppet några gånger och då har jag varit igång över 10 timmar, och det här borde jag klara på 7-8 timmar. Men det är klart, åka skidor 9 mil är lite snällare mot kroppen än att springa och gå 5 mil.

Det är klart att det här är ungdomarnas grej och jag inbillar mig en sekund att i så fall hamna någon annan stans än bland de sista på resultatlistan.

Men å andra sidan, tänk att få lägga till ännu en titel på sitt CV...

Jag gör som Thorbjörn Fälldin en gång gjorde: jag sliter med frågan.

lördag 17 januari 2009

Bostadsbyte


Man byter bostad 11 gånger har någon räknat ut.

Efter att jag lämnade pojkrummet har jag bara bott på 4 ställen, och jag tvivlar på att jag hinner fylla min flyttkvot. Vi har sån fin utsikt nu över stan - det är ingen ny flytt planerad.

I går åkte vi sakta förbi våra två senaste bostäder och kände efter. Vi trivdes bra på båda ställena, men inte längtade vi tillbaka, jag säger som Ferdinand:

Jag trivs bättre här, där det är lugnt och skönt.


Hur ofta man byter fritidshus har jag inte sett någon siffra på, men där stannar vi nog kvar på noll byten. Stentorpet må vara litet och trångt, men badet i Viksbergsån vill vi inte släppa.

fredag 16 januari 2009

I dag blev jag pensionär

Det är visserligen snart 5 år sen jag slutade yrkesarbeta, men allt sen dess har jag värjt mig mot illvilligt folk som kallat mig pensionär, nej motionär har jag tyckt passa bättre.

Men idag fick jag mitt medlemskort i PRO, och jag har ett konto på Pensionätet, PRO:s Facebook. Och i maj kommer pengarna från försäkringskassan i stället för från mitt gamla företag. Så nu är det OK att kalla mig pensionär (fast själv kommer jag alltid att skriva motionär på visitkortet)

Jag gick gick med i PRO för att jag vill bidra med några kronor till några som jobbar för panschisars väl och ve, och när jag nu har PRO-legget får jag rabatt på bussen, så det är rena förtjänsten. Synd bara att jag aldrig åker buss.

Bandy-VM i Västerås


På söndag börjar VM men utan Västeråsspelare den här gången, och det var ju trist. Hur ska det gå för Sverige?

Kanske inte så upphetsande med bandy-VM och många messerschmittar rynkar på näsan åt bandy med det eviga 'man ser ju inte bollen' men det är dumheter. För bara man vill så ser man förstås och jag tycker det är skönt med en sport där spelarna inte är alltför bortskämda med fantasilöner. Och det det är ett snabbt spel så som publik får man vara alert.

Jag ska gå på några matcher förstås, bandy inomhus är skönt. Jag har frusit tillräckligt ofta i både snö och regn och Västerås har en fin hall nu, landets finaste än så länge? Och gångavstånd dit hemifrån.

I dec 1956 fick vi landets första konstfrusna bandyplan, och jag såg invigningsmatchen. När det var isbrist spelades sen massor av matcher där, hela helgerna ibland, och jag såg så mycket jag kunde.

Och i mars blir Västerås SK Svenska Mästare igen på Studenternas i Uppsala, det ska bli kul.

torsdag 15 januari 2009

Gammal kärlek

En gammal arbetskamrat, 67-68 år, berättade i höstas för mig om sin nya kärlek.

Nu har hon hunnit bli 99 och kärleken håller i sig, och hon berättar om romansen i lokaltidningen.

Lite rörande tycker jag och Pelle var stolt över sin flickvän.

Här berättar Elisabeth

Behåll pensionärsskatten

Jag missade partiledardebatten i går så jag vet inte allt vad man pratade om.

Men med alla varsel och Gaza-konflikten mm fanns det väl viktigare saker att prata om än pensionärsskatten. Och nu kommer nog min extraskatt på 17676 för 2009 att behövas till stöd för nya arbetslösa.

Dom arbetslösa får också betala pensionärsskatten. Bidrar det till att dom kommer fort tillbaka ut i arbetslivet?

Dom sjuka betalar också pensionärsskatt. Ser det till att dom blir friska snabbt?

Man kanske bör kika på om inte fler kan betala lite pensionärsskatt? Den är ju så bra.

Men det känns rätt skönt i dom här tiderna att inte behöva oroa sig för arbetet och sjukersättning, så OK då, behåll pensionärsskatten. Jag bjuder på den.

onsdag 14 januari 2009

Tjugondedag Knut

Det var igår, och nu är alla jultomtar borta.

Som barn var det alltid julgransplundring den där dan, och i ungdomsåren var det jippon på stan, är det något extra nuförtiden? Inte vad jag märker i alla fall.

Men seder och vanor ändras, nu är det ju så vanligt med påkostade kalas vid barnens födelsedagar i stället, kanske det är en förklaring?

När trädgårdsmöblerna plockas undan på hösten känns det lite trist, men när det plockas undan efter julen börjar vårkänslorna spira.

tisdag 13 januari 2009

Äntligen lite nytta med min GPS


I går fick jag äntligen användning av min GPS i bilen.

Jag köpte den för snart ett år sen, en Garmin 760 för 3500 kr, men sen har jag nästan bara använt den som MP3-spelare till och från Stentorpet, och den vägen har jag kört i över 25 år, så jag hittar rätt bra även utan GPS.

Men i går gjorde jag en snabbutflykt till områden i Stockholm jag aldrig varit i tidigare, och jag kom klockrent fram på bra genvägar jag aldrig vågat testa utan min Garmin. Jag körde fel en gång när jag tog ett eget initiativ, men då tar det ju bara sekunder innan damen i GPS-en kommer med nya direktiv.

Och på hemvägen slog jag först inte på GPS-en utan trodde jag hittade själv, men då hamnade jag innanför gränsen för trängselskatten. 20 kronor kostade det, det hade jag tjänat in om jag slagit på min Garmin i tid.

Guldbagge

Arn - riket vid vägens slut vann ett välförtjänt pris i går.

Jag såg den för några veckor sen och tyckte den var bättre än den första filmen.

Men vi gnällspikar kan aldrig låta bli att komma med invändningar. Och jag har tre synpunkter med norsk anknytning:

När norrmännen kommer till undsättning i precis rätt ögonblick till det stora slaget kändes det lite väl mycket som när kavalleriet en gång kom instormande i indianfilmerna just när allt såg hopplöst ut. Lite för bra tajming att komma fram i rätt sekund.

Och sen startar dom attacken med ett hurtigt "Heja Norge" - jaja månntro det.

Arns norske kompis förslog i en tidigare scen att dom skulle "gå och ta en öl". Det är väl lite väl modernt uttryck eller har jag fel?

Men en bra film var det ändå.

måndag 12 januari 2009

Om någon har undrat

Jag kollade Blondinbellas blogg häromdan och hon hade ett intressant inlägg där hon i bild visade vad hon skyler sina behag med.

Det verkar trendigt och det är kanske ett legitimt krav att visa vad man har under så jag vill förstås inte vara sämre:

Kalsongerna, Man Basic, är i vårens färger svart och grått från Dressman, "tag 2 betala för 3". Långkallingarna är ur Bagheeras fjolårskollektion och är inköpta till halva reapriset på Outleten i Avesta. Nätbrynjan hade för många hål för att vara med på bilden men är ett väldigt snyggt komplement.

Oss kollegor emellan


I midsommar är det 50 år sen Ingemar Johansson vann i Madison Square Garden.

Då ska jag se om Lasse Hallströms Mitt liv som hund som så fint beskrev stämningen den där magiska natten när alla i Sverige satt uppe och lyssnade på matchen på Radio Luxemburg.

Några år innan hade Ingemar blivit europamästare och var i Västerås för en uppvisningsmatch eller var det bara en uppvisning, jag minns inte riktigt. Men efteråt samlades vi grabbar utanför omklädningsrummen, och se, ett fönster stod på glänt.

Jag som var minst och blygast skickades längst fram och ropade "Ingemar", och han var snäll mot oss grabbar och kom fram till fönstret och skrev några autografer.

Ingemar blev också marathonlöpare, så till slut blev vi kollegor.

söndag 11 januari 2009

En extra finess med bredbandstelefon

En finess om reklamfolket har missat, men som jag upptäckte i förrgår.

Det var becksvart när vi kom till Stentorpet fast vår tomte och alla 4 ljusslingor skulle lysa - strömavbrott! Hur är det med frysen tänker man. Och vattnet - det har varit rätt kallt sedan nyår.

Jordfelsbrytaren hade utlöst av någon ljussslinga så det var lätt fixat - dålig kvalitet på våra timers. Och det hade nog inte varit svart så länge, frysen stod på -10, och som tur är har vi inte radiatorerna på jordfelsbrytaren så det var normalvarmt i huset.

Men då kom jag på att om jag ringer till Stentorpet och inte får normalt svar så vet jag att strömmen har gått. Det ska göra lite då och då, speciellt om det är buskallt ute och vi inte varit där på länge. Om det är ett riktigt strömavbrott är ju värmen också borta och då måste jag hålla ögonen på vattnet så det inte fryser.

Så det här var en positiv extra finess med bredbandstelefonen. Och gratis. Tackar!

En bra joggingsite


Jag var nog kanin i nåt tidigare liv, för jag behöver morötter för att få på mig mina röda Asics 2130. Speciellt så här års.

Och jogg.se är en bra morot. Efter en joggingtur åker datorn på innan duschen för att logga dagens runda. Hur mycket avancerar man på listan?

Idag hade jag löpfritt och ramlade från 11:e plats till 13:e på Västeråslistan. Inte bra.


Om jag springer en mil i morgon kan jag ta mig upp på 10:e plats, men dom andra sitter väl också och kollar sin ranking och gör sin planering, eller har dom kanske fritt i morgon?

Får väl se, men det är bra att hålla ordning på sin träning. Det är 95 mil till Stockholm Marathon, jag ska försöka komma fram i tid.

lördag 10 januari 2009

Munvig, men sen då?

Thomas Idergard, munvig samhällsdebattör på högerkanten, f.d. MUF-ordförande, kan vara underhållande att lyssna på och han syns ofta på TV.

Men det är inte ofta jag tycker att han har rätt (i stort sett aldrig), men om man inte tar honom på allvar kan man ju i alla fall skratta lite åt hans åsikter t.ex. om feminism och gammal ICA-köttfärs (som han gärna äter).

Men när han nu bara ser Hamas som boven i den här konflikten känns det lite väl magstarkt och svårt att skratta åt. Jag tycker också att Hamas borde ändra sig, men när nu över 800 människor i Gaza dött jämfört med kanske 15 i Israel så är det magstarkt att bara lägga skulden på Hamas.

Men Die Gedanken sind frei, och som tur är finns det väl inte många tycker som herr Idergard (hoppas jag).

fredag 9 januari 2009

Sveriges populäraste blogg

Nej, inte den här, men jag tittade just in till Blondinbella för att se hur hennes blogg kan få uppåt en miljon läsare varje vecka. Skulle den vara intressant?

Men oj vad besviken jag blev - den var ju om möjligt mer tramsig än mina förvirrade rader. Du må vara duktig med marknadsföring eftersom du har fått så'n uppmärksamhet, men fröken Bella, jag kommer nog inte kolla dina inlägg mer.

Men jag kollar ofta runt bland andras bloggar och många gör väldigt ambitiösa inlägg. Med snygga bakgrunder och fina bilder.

Jag har hittat några som har marathontema som jag tror jag ska prenumerera på.

Let's Dance

Idag börjar nästa TV-plåga som kommer att ge en massa feta tidningsrubriker om troschocker.

Jag tycker alla dom här utröstningsprogrammen är trista och jag orkar nästan aldrig titta på dom. Idol, Dansbandskampen, Körslaget, Robinson osv i all oändlighet. Och nu Let's Dance. Möjligen att jag tittar på sista programmet så jag får se vem som vann, det räcker.

Kanske det är dom där pretantiösa och pinsamma domarna som gör att jag väljer bort sånt här.

Så i kväll blir det nog hellre en bra långfilm från Telias Videobutik.

torsdag 8 januari 2009

En joggingtur som förändrade världen

David Lagercrantz berättar i Syndafall i Wilmslow om Alan Turing som kom hem från en joggingrunda och i duschen efteråt uppfann datamaskinen.

Han skruvade ihop en maskin som knäckte nazisternas koder och Churchill såg honom som en av de största krigshjältarna.

Hans joggingrunda förkortade kriget och förändrade världen. Jag har visserligen trott att mitt gamla företag, IBM, låg bakom det mesta av datautvecklingen, men nu ser man. Jag ska läsa boken med stort intresse.

Och att en löprunda är nyttig har jag alltid trott, men att en sån förändrade världen var lite överraskande.

Få se om min löprunda i dag får någon större inverkan på framtiden. Jag skulle vilja komma på en ny teknik för fjärrkontrollen som är för krånglig och som man aldrig vet var den ligger.

onsdag 7 januari 2009

Ernest Hemingway aktuell igen

Kuba har öppnat hans arkiv för forskare.

Jag har bara läst en bok av honom, ganska länge sen, men den var märklig den glömmer jag inte.

Klockan klämtar för dig, Spanska inbördeskriget.

Lite småtråkig ibland, men när det hettar till för Robert Jordan går det så fort att man blir svettig bara av att läsa. Det kändes fysiskt som man själv sprang och var jagad av fascisterna. Och de sista sidorna och upplösningen var så dramatiska att bara ett geni kan skriva något sånt. Jag var helt tagen, allt blev tomt, jag glömmer aldrig slutet. Jag måste läsa en Hemingway igen.

Men vi har varit på Sloppy Joe´s bar på Duval Street i Key West. Och jag såg just på deras webkamera att det är sol så det är T-shirt och shorts som gäller.

Dataspel

Det skulle var kul att kunna spela dataspel. Åtminstone dom snälla spelen.

Men jag har inte tålamod att träna. Spelen på Bolibompa kan jag nog lära mig, och jag har en login på BLIP.SE, men spelkonsolerna är värre.

Wii, PS2, PS3, Nintendo DS, Gameboy - det finns så många olika och dom är lite för dyra.

Jag förhandlade mig till en halvtimme en gång på barnbarnets Gameboy, men det var för lite tid.

Jag kan inte ens kalla mig nybörjare, men jag kikade lite lätt på Wii för en tid sen, dom har en del spel som är lite åt fysisk träning, och då kan det vara OK även för en farfar.

Om jag kunde smygträna ett spel som jag kan klara och utmana barnbarnen. Så snopna dom skulle bli om dom fick stryk! Det ska jag göra.

tisdag 6 januari 2009

Libanesisk hämtmat igårkväll

Inget slår strömming och potatismos, men internationellt är fint det också och det finns mycket att välja mellan här i stan - Grekland, Spanien, Thailand, Kina, Mexico, Japan etc Och nu Libanon.

8 olika meze och grillmix med mycket grönsaker. Gott och det räckte till lunchen idag också.

Då kom jag att tänka på en kund, George, libanesisk flykting från inbördeskriget på 70-talet. Han berättade en sen kväll om hur han suttit bakbunden och kissat på sig medan fångvaktaren låtsade skjuta ihjäl honom. Vi som lyssnade hade svårt med tårarna - lite ovanlig kund-leverantörssituation.

Men George lyckades ta sig till Sverige - hoppas det gick bra för honom här.

Trettondagen

Det borde vara en trevlig dag i dag och värsta kylan har släppt så det blir lite motion idag.

Och man har sett så många krig så ofta orkar man inte bry sig, men attacken i Gaza är tung.

Hamas har inte rätt att skjuta raketer mot Israel och Israel har väl rätt att försvara sig. Men nu saknar konflikten all sans och måtta. Israel är ockupationsmakten som så länge isolerat Gaza men dom kan ju aldrig få lugnt därnere på det här sättet. Mer frihet och mer förhandlingar tack!
Vad har barnen gjort för ont och vad hade hänt därnere om inte Yitzhak Rabin blivit mördad?

Carl Bildt - kan du göra något bra?

måndag 5 januari 2009

Blå tummen


Jag letade i SR och SVT-arkiven efter en gammal favorit - Blå Tummen men hittade inget.

Men YouTube har gjort en kulturgärning och räddat inslaget "Korven", en av de mest kända sketcherna.

När Lasse O'Månsson från Sala hade sänt ett program (sent på söndagkvällen) blev det inte mycket gjort i skolan på måndagen - alla sketcherna skulle rescenseras istället.

Och Korven kunde alla utantill, inte undra på att vi 40-talister blev så framgångsrika med så mycket kultur i ungdomsåren.

Blå Tummen på radio och Mad och HJäLP i tidningskiosken. Vad har dom stackars ungdomarna nu?

Trettondagsafton

Förr gick vi alltid ut på dansrestaurang den här kvällen.

Baldakinen, Klippan, Stadshotellet. Och en svängom, ofta tillsammans med Lasse och Siw.

Är det en utekväll nuförtiden också? Inte för oss i alla fall, men lite gott att äta blir det nog.

Och det är för kallt att löpträna - jag sätter gränsen vid -10, nu är det -15. Min japanske vän Murakami har väl +25 på Hawaii, inte undra på att han är bättre än jag.

söndag 4 januari 2009

I dag mår jag inte riktigt bra

Och det beror inte på 11-årskalaset igår.

Men man kan inte bli oberörd över konflikten Israel och Palestina.

1948 trodde Folke Bernadotte på fred inom 6 veckor, nu har det gått 60 år. Det finns 11-åringar i Gaza också som vill ha tårta och dataspel på sin födelsedag. Och det spricker blindtarmar där också men sjukhusen är fullbelagda och saknar både el och medicin.

Och det finns dom som skulle vilja löpträna där också och vara med i ett marathon.

Så jag mår inte så bra idag.

lördag 3 januari 2009

Kalaskul


Vi var bjudna på 11-årskalas idag - Lasagne och Prinsesstårta - mest barn på kalaset och en hel del dataspelande som det ska vara på ett 11-årskalas. Både Wii och PS2, men sånt begriper jag inget av.

Och en hel del kläder bland presenterna. Och en Sony Ericsson.

Min egen 11-årsdag minns jag inte men till 10-årsdagen hade jag kalas med beställd köptårta med garnerat namn och allt, och jag fick själv förtroendet att hämta den på konditoriet.

Jag tog cykeln till affärn, och lastade tårtan på pakethållaren. Och körde genvägen över guppet som vanligt på väg hem.

Garneringen gick inte att återställa och vi spottade grus hela sommaren, men jag tror vi hade kalaskul ändå.

Men dagens tårta hade garneringen kvar och var osandad.

Inget Vasalopp i år

Jag har åkt 2 gånger, men inte i år, och det är skönt.

Det är så stressande att samla träningsmil när det inte finns snö, och inte har jag nå'n skidteknik heller. När jag tränade blev jag frånåkt av alla. Och mina skidor håller inte måttet, folk tittade snett på mina finska lågprisskidor och inte kan jag valla heller.

Vi är nog inga riktiga vintermänniskor.

Men vintersemester i fjällen med gnistrande sol har vi haft några gånger och det är fina minnen, och Blåbärsbacken brukade vi kunna klara både Margareta och jag. Det skulle jag vilja prova igen.


Och gärna en långsemester januari-februari runt Medelhavet, det ska jag testa.

fredag 2 januari 2009

Min japanske tvilling

Haruki Murakami heter han och är fem år yngre än jag.

Populär japansk författare och i hans bok 'What I talk about when I talk about running' läser jag om hans funderingar om löpning och en hel del om att bli äldre tillsammas med sin löpning.

Han började mycket tidigare än jag, blev mycket bättre än jag och har hunnit med dubbelt så många marathon som jag. Han har bott och sprungit på Hawaii och det är ju lite annan miljö än ett kylslaget Stentorpet, men vi tänker väldigt lika.

Det här är en bok jag vill läsa om så snart som möjligt.


Och det är intressant att så många har fascinerats av att springa 42,2 km: en förmögen författare (min japanske tvilling), en folkkär underhållare (Jan Malmsjö), några världsmästare i boxning (Ingemar Johansson och Floyd Patterson) , ett B i ABBA (Björn Ulveaus), en gammal Stentorpare och miljontals andra...

Nyårsönskningar

Man borde väl önska fred och frihet för dom som är drabbade av krig och katastrofer och önska hälsa och välgång för sina närmaste och alla vänner och det är klart att jag gör förstås.

Men man kan ju passa på att vara lite egoistisk också:

Nytt personligt på marathon skulle sitta fint. Och kan inte Margareta och Inger äntligen skrapa fram en högvinst på sina trisslotter. Eller ska jag behöva köpa en lott själv för att vi ska få ordning på ekonomin?

Fler barnbarn är fint, men i år tror jag inte jag hinner bygga till Stentorpet med fler rum, så kan dom lugna sig nåt år till så blir det lugnare för mig.

Men fint väder över Stentorpet hoppas jag på med långfrukost och ljumma grillkvällar.

Och en resa för att vidga vyerna kan jag passa på att önska mig.

Så får det bli.

torsdag 1 januari 2009

Nyårskonsert från Wien

Vi håller inte så hårt på traditioner, men 1:a januari kl12.15 vill vi se på TV varje år.


Då är det nyårskonsert från Wien, och den traditionen vill vi hålla på.

Vacker musik och dans, fina bilder från slotten och naturen i Wien och Österrike.

Vi har varit på en julkonsert i Wien, men nyårskonserten får vi nöja oss att se på TV, men det är fint det också.

Nyårsfyrverkeri


Vi satt på första parkett i natt när klockan slog 12.

Det är mäktigt med allt fyrverkeri över sta'n och kyrkklockorna slog och nere i hamnen tutade alla båtar och folk samlades nere i Rudbecksparken för att fira in nya året.

Men vi höll oss hemma och nöjde oss med att kolla in skådespelet från vardagsrumsfönstret och balkongen på 5:e våningen och hade en väldigt fin kväll.

Men medan Jan Malmsjö läste Tennysons Nyårsklockan körde en ambulans förbi nere på gatan med blinkande blåljus - många är ju så vårdslösa med sina raketer. Hoppas det inte var så farligt.