lördag 31 oktober 2009

Leneh singer songwriter


Hon skriver så på sin hemsida, Leneh, som sjöng för oss igår.
En ung Uppsalatjej med fina texter och trevlig musik. Det var kul med underhållning på festen. Hon haft låtar som varit på väg in på svensktoppen, tids nog är hon där. Och en CD har hon gett ut.
Vi var på 60-årsfest och träffade några gamla bekanta och många nya som vi aldrig träffat förr. Och pratade mycket biståndsfrågor i norra Tanzania, det var intressant. Ett projekt som gjort så mycket bra för befolkningen där, men fått så lite uppmärksamhet här hemma. Och så fick jag höra lite om sufismen, och lite skolpolitik blev det också. En f.d. fackordförande var med vid bordet.
Och mellan varven fick vi lyssna till fin musik från Leneh.

fredag 30 oktober 2009

Nu förstår jag Jan Eliasson precis


Han sitter jämt och håller upp ett glas vatten på sina föredrag. Så ofta att hans kollegor skojar om det.

Men tillgång till rent vatten är väl nästan det allra allra viktigaste för oss människor, och så många saknar det.

Och så nu på morgon är vi också utan. Inte en droppe i kranen. Det har väl nästan aldrig nånsin hänt, och om jag blir utan nu någon timme så är det en riktig pers. Som miljarder av människor alltid har det. Det är lite olika här i världen.

Men tittar jag ner på gården ser jag tre bilar från fastighetsjouren, dom pratar i mobilen, dom kånkar grejer och springer lite fram och tillbaka, dom har säkert full kontroll på katastrofläget.

Och vi hade tur, jag hade en flaska i bilen som räcker till två koppar livsuppehållande förmiddagskaffe, så kanhända att vi överlever tills vattnet är tillbaka.

torsdag 29 oktober 2009

Partikongress

Alla partikongresser eller landsmöten eller vad dom kallas sänds på SVT24. Jag brukar kolla nån timme då och då. På alla partier. Nu har sossarna kongress.

Oavsett parti är jag imponerad på dom som håller på som politiker. Det är ett ändlöst mässande om motioner och ändringsförslag, voteringar och rösträkningar. Om alla kan sätta sig in i allt tvivlar jag på, men många läser säkert mycket. Men jag är lite fascinerad av sånt där, det är ju det som är demokrati. Och på kongresser hör man också dom där som är färglösa och har lite svårare att uttrycka sig än toppolitikerna, men dom behövs ju också.

Det är säkert en hel del intriger och mygel också, som politiker ska man ju synas och komma bra till på listorna, så det skulle aldrig passa mig.

Så hörde jag Mona Sahlins tal från invigningen, hon är en underskattad politiker. Hon får låga poppissiffror än så länge, speciellt bland gubbar över 65. Vi är väl skeptiska mot kvinnor, kan tänka? Och så tjatas det fortfarande om Toblerone, så lågt! Hon är en jättebra talare med ett lättsamt språk, det gillar jag.

Lugnt i trafiken i dag

Jag tog en morgontidig tur med bilen till Stockholm och idag gick det fort.

Kön brukar börja strax innan Kista, sen brukar det rulla fram i snigelfart och man sitter där och stressar upp sig mens klockan tickar på.

I dag kom jag iväg i samma tid som jag brukar, men inte en enda bilkö satt jag i. Vid besvärliga vägbygget vid Tensta rullade det bara på. Och genom hela Sundbyberg tror jag inte jag ens behövde stanna för rött lyse en enda gång.

Så det var nog rekordfart till Solna, Och ännu fortare går det säkert när nya vägen över Sagån är färdig om några veckor. Fast jag kör så lugnt går det bara fortare ändå.

onsdag 28 oktober 2009

Idag demonstrerar pensionärerna

Men jag missar det, det var dumt. Jag får skriva en rad i stället.

Det är förstås det här med skatten, pensionärsskatten. Det flesta tycker nog det är bra att betala skatt, det gör i alla fall jag. Så att ungarna får bra utbildning och gamlingarna bra sjukvård tex.

Men så kom Alliansen med det där geniala jobbskatteavdraget - dom med jobb och bra inkomst får betala lite mindre i skatt för att konsumera och sätta fart på Sverige. Men mycket går rakt in på bankboken har jag hört.

För sjuka, arbetslösa och pensionärer ofta med lite mindre inkomst blev det inget jobbskatteavdrag, dom kunde ju också fått vara med och konsumera mera. Det är den här orättvisan vi protesterar mot, det blir ju tusenlappar extra.

Visst, nästa år är det valår, så då blir det visst en hundring till panschisarna också, men två-tre till dom med arbete. Men vi vill ha samma skatt som andra. Det är det vi protesterar mot idag.

tisdag 27 oktober 2009

Boken "Red Dog" är slutsåld sedan länge


Ett boktips på en bok som inte går att köpa: Red Dog av Jan-Olof Nilsson från Falkenberg.

Men hittar du den på bibblan får du en spännande läsning. Författaren själv var och pratade på dagens möte hos Aktiva Seniorer.

Under 2:a världskriget hamnade 300 amerikanska bombplan i Sverige och förf. har följt upp Red Dog som kraschade i Halland. Han har följt upp personerna, piloten, skyttar och bombfällare, deras bakgrund, deras tid i kriget, hur de kraschade i Sverige och vad som hände sen. Han har sökt upp flera ur besättningen och blivit god vän med flera. Och flera ur besättningen har varit tillbaka i Halland och set var dom kraschade.

Han berättade med inlevelse om dramatik och människoöden, det en var väldigt intressant föreläsning. Lite tungt ämne, och ovanligt lite folk på träffen, men dom som inte var där kan ångra sig.

Nästa gång blir det gladjazz, Yazzmen 4.3 spelar, då blir det nog lapp på luckan.

Tjäna pengar på bloggen?


Några tjänar bra på sin blogg har jag hört. Något att tänka på för mig också?

Jag kollade just in en video där en bloggartjej berättade hur enkelt det är. Pengarna bara rullar in.

Man kan börja med några enkla inställningar i bloggen, sen dyker reklamen upp i bloggen automatiskt, och bankkontot sväller.

Men jag håller på mig. Jag bjuder på en fredad, reklamfri zon utan påverkan från vare sig storfinansen eller de skumma bolag som eventuellt skulle vilja synas i mitt sällskap.

Det kanske också är en generationsfråga när jag tänker efter. Jag är med i ett projekt att utforma en blogg på lokaltidningen, och där fick jag mothugg när jag tyckte vi skulle blogga gratis, utan ersättning. Ungdomarna vill ha en slant, och reklam är så självklart.

Jag är väl gammalmodig förstås, men Utsikten får vara reklamfri.

söndag 25 oktober 2009

Hösten är inte så dum


Gråmulet visserligen och lite duggregn, men skönt ändå.

Det fina så här års är att man kan ta det lugnt med gott samvete, det är ju så mycket man ska hinna annars. Nu är det eld i brasan och en bra bok i läsfåtöljen, Röde Orm, och lite god mat på det. Och lite jogging och promenerande.

Men häromkring Stentorpet ser man inte en kotte, folk håller sig hemma. Och knappt nån trafik längre på gamla riksvägen, masrallyt är över.

Det är bara småfåglarna som verkar bli fler och fler och dom är alltid hungriga. Och visst saknar man barnbarnens hojtande och tidig väckning med yrvaket kortspel i sängen som blivit tradition här på Stentorpet.

lördag 24 oktober 2009

Det här var en ödesvecka för mig

Det är svårt att komma ur dåliga vanor, men nu har jag tagit mig i kragen. Efter så många lata veckor var det nu eller aldrig, men ödesveckan fick ett positivt slut.

Det är löpningen som varit lite shaky. Jag har bara kommit ut knappt en gång i veckan, det är ju katastrofalt för marathonformen. 3-4 gånger ska det vara. Eller mer.

Men den här veckan har det blivit tre gånger i alla fall och nästan fyra mil totalt. Kilometertiden ligger visserligen nu över skamgränsen, men nu kör jag 3-4 gånger i veckan så det ska väl inte ta så många veckor innan tiderna blir bättre.

Två toppningar - Yours Truly 50 km i februari och Stockholm Marathon i juni. Och så får det bli slut på det här med så långa träningsuppehåll. Jag får prata med min personliga tränare.

Västerås alltmer likt New York


En skyskrapa har vi redan, och nu får vi en skridskobana mitt i stan. Mitt på Stora torget, Grand Square. Precis som i storstan.

New York har ju en i Central Park och en vid Rockefeller Center, och Stockholm har visst en liten också i Kungsträdgården, men i vinter får vi i Västerås den nyaste. Det smäller högt.

Jag ska banne mig prova den. Det kostar 20 kr att hyra ett par skridskor, och dom är nog bra mycket bättre än mina gamla bandyrör från 50-talet. Eller så köper jag ett par egna nya så jag kan åka på Sala-sjöarna också. Bandyrören var så mjuka i foten så nya skridskor är mycket bättre.

Hoppas det blir åkvänlig skridskomusik i högtalarna, då ska jag och Margareta köra paråkning med skridskofattning när snöflingorna långsamt faller. Det är nästa så jag ser fram mot vintern.

fredag 23 oktober 2009

Superveckan för EU slutar idag


Och jag visste knappt att den börjat. Hela perioden som ordförande i EU har varit så anonym. Två månader kvar, nu kanske dom kör igång?

Dom som jobbar med det har det säkert kämpigt, men det märks så lite på nyheterna. Eller är jag en slö tittare?

Jag tycker det var mer hypat förra gången med besök av Bush och uppmärksammade ministermöten, men nu ser man ingenting av det, i alla fall väldigt lite. Jag provade en test av mina EU-kunskaper och hade bara hälften rätt fast jag tittar så mycket på nyheterna, det är nog dåligt med både EU-informationen och EU-intresset i Sverige.

Att Sveriges ordförandeskap i EU är så anonymt har säkert många orsaker, tex media och dom politiska partierna prioriterar väl annat. Nästan så man skulle önska lite drag under galoscherna, som greve Wachtmeister pratade om, hos hela gänget, speciellt hr ordförande själv. Reinfeldt försöker vara lite för statsmannamässigt tråkig.

torsdag 22 oktober 2009

Willys och ICA har visst flexibla priser

Man kan läsa det igår och idag att när PRO varit och kollat tycker dom det är fritt fram att höja sina priser. Men ändå verka billigast. Kan det vara möjligt?

Inte vet jag, men jag försöker hitta nån dementi eller förklaring från Willys eller ICA men hittar inget. Sitter dom bara lugnt och hoppas det ska blåsa över?

Först köttfärsen sen priserna... Att ICA-handlarna tjänar bra det ser man ju på deras villor om inte annat, men att dom fifflar sig till vinsterna det är ju trist om det nu är så.

Men själv bryr jag mig inte så mycket om prisjämförelsen, den butik jag handlar i är kanske inte den billigaste men jag tycker det är den bästa även om den är lite sliten. Och den jag kompletteringshandlar i brukar kallas för stans dyraste affär, men nu vet man ju inte längre.

Den butiken bygger dom om just nu och nyöppnar till nyår, och det är min närmaste affär så där fortsätter jag även om den är lite dyr. Och har stans suraste personal.

Allting ordnar sig

Det är irriterande att vänta länge för att en reklamation bli fixad. Jag har två på gång.

Men ingen av dom är riktigt akut så jag blir inte så upphetsad fast jag fått vänta. Det ordnar sig ändå.

Vår Telia Gateway ska bytas och jag har väntat nästan en månad och nu visar det sig att dom missade ett kryss på min felanmälan så det blev ingen leverans av en ny. Men jag får den nya i nästa vecka lovade tjejen, det litar jag på.

Vår fina Traryd fönsterdörr ska justeras, och där har jag också väntat en månad utan ett livstecken, det är irriterande, men nu har jag fått brev med ett datum. Jag får vänta en månad till, sen kommer det en montör och hjälper oss. Lång väntan, men det är ju inte akut så jag hetsar inte upp mig. Jag får den fixad det är det viktigaste.

Det sämsta är när man inte får besked, då blir jag rejält irriterad, men får jag bara ett datum när problemet fixat så tar jag det lugnt även om jag får vänta ibland. Åtminstone när det inte är mer akut än det här.

onsdag 21 oktober 2009

Aktiva Seniorer i Västerås

Kurser, studiebesök och resor bl.a. Idag var det premiär för min Datakurs 1.

Lite jobbigt också så här första gången när man inte vet hur lång tid saker tar och hur noga man ska förklara. Man får ju varken vara för omständlig eller för ytlig. Nu var det en riktig grundkurs, jag förklarade t.o.m. musen så rätt grundlig får man vara. Men lyhörd och flexibel så det inte blir för tuggigt.

Jag har ju haft många teknikkurser på jobbet, men det här var helt annorlunda. Dom här eleverna var mer motiverade och jag tror dom kommer att bli riktigt duktiga innan kursen är över. Och så ska vi ha kul, inte minst viktigt.

Aktiva Seniorer i Västerås med 1000 medlemmar har en väldigt aktiv datasektion med kanske 10 olika kurser, så där kan jag nog roa mig ett bra tag om jag bara vill. Och det är kö till datakurserna, så jobb finns det nog. Men ideellt förstås så några jobbavdrag blir det inte.

tisdag 20 oktober 2009

DN har beviset. Att surfa är nyttigt för seniorer


Surfande äldre blir smartare och beslutskraftigare

Äldre personer som använder internet blir smartare och bättre på att fatta beslut. Efter bara en veckas regelbunden surfning syns förändringar i hjärnan, visar ny forskning.

Den här intressanta artikeln kan man läsa här på DN. Och man ser ju tydligt på bilden till höger att det stämmer. Åtminstone alla vi över 65 kan med lätthet förstå en sån här bild, men vad som händer med surfande yngre sägs det inget om i artikeln, så ni ev. yngre läsare/surfare får väl vända er till mormor och fråga om det behövs.


En nyttig erfarenhet


Nästan alla människor jag träffar är hyggligt, trevligt folk. Man kanske inte älskar alla men man kan acceptera dom ändå.

Men dom jag stötte på igår gav mig en bra lärdom. Några kan vara riktigt dumma.

Jag hälsade och tog i hand, det hummades bara surt.

Jag försökte skoja lite. Jag försökte fråga och verka intresserad. Jag försökte verka ointresserad. Det bara hummades lite surt. Som två stadiga kassaskåp satt dom där och hummade.

Först blir man lite stressad av hummandet, men på väg hem bara skrattade jag åt eländet. Jag kommer nog inte träffa dom här hummanisterna mer, och om jag skulle göra det så ska jag humma lite jag också. Dom kanske bara var nervösa. Eller så utstrålar jag dålig karma.

måndag 19 oktober 2009

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson hade en intressant artikel i Aftonbladet idag, nu är väl Sverigedemokraterna ändå avslöjade.

Jag tycker så himla illa om rasism så det var bra att Åkesson tog bladet från munnen och verkligen talade om vad han och SD tycker så ingen behöver tvivla på det, dom har ju försökt framstå lite snällare ett tag.

Inte kan dom väl komma in i riksdagen? Men lite orolig är jag.

Det här i praktiken tvåpartisystemet vi börjar få i Sverige blir ju knepigt för vilken sida som än vinner i valet nästa år. Om SD blir vågmästare.

Oppositionen ligger bäst till nu och Mona Sahlin har ju hela tiden varit kompromisslös att SD inte ska få nåt inflytande alls mens Reinfeldt inte varit lika tydlig. Han tappade humöret och blev riktigt sur på SVT-reportern härom veckan som ställde den befogade frågan om SD skulle få något inflytande. Skyllde på S som skulle kört en kampanj sa han.

Men nu tog också han i på skarpen och sågade SD, det är bra. Det får inte vara nån tvekan om att Sverigedemokraternas politik inte har någon plats i Sverige.

Blog Awards 2009 - Vem vann Panschisklassen?

Nu börjar jag förstå! Jag har missat hela grejen med bloggar!

Det var bloggala härom kvällen och det ska mest handla om mode, makeup och sex och vara lite mer ego. Och
man ska vara tjej förstås och ung och snygg. Och köra mycket med engelska uttryck.

En luggsliten, förgrämd panschis som mest bara ältar pensionärsskatten borde inte få skräpa ner på nätet. Jo jag har misstänkt det förr och visat upp mina kalsingar men det gav inget pris ändå. Och dom där populära ämnena känns lite obekväma för mig att analysera, och det där med att vara tjej tänker jag inte göra något åt. Barnbarna har ju redan sin mormor och skulle bli lite förvirrade av en till.

Men jag läser gärna och ofta bloggar av andra äldre ladies och gentlemen och ser fram att få tävla mot dom nästa år i pensionärsklassen, för snart kommer det nog en sån. Nu ska jag ut till mina duvor.

Therese Alshammar

Det tycker jag är en imponerande idrottstjej.

Lite ifrågasatt ibland. Sån som man skojat om och nästan hånat i pressen. Sprucken baddräkt och tårar efter en vunnen silvermedalj tex. Och hon spelade lite på sitt utseende ett tag.

Men år efter år presterar hon och i helgen blev det två nya världsrekord. I en sport där 14-åringar plötsligt dyker upp och tar både guldet och rekordet, där hänger hon med, nu 32 år. Nästan panschis. Imponerande.

Nä, hon har inget OS-guld än och hon har svajat ibland i stora mästerskapen, men jag hoppas hon försöker i London 2012 om hon hänger med tills dess, ochn även om inte det skulle gå så är hon ändå en av Sveriges allra bästa idrottstjejer. Tycker jag.

söndag 18 oktober 2009

Lördagskurs - tack Medborgarskolan!

Jag hade en lördag på skolbänken igår. Heldag. Medborgarskolan kostade på mig en cirlkelledarutbildning med vuxenpedagogik.

Och riktigt roligt var det. Grupparbeten och redovisningar. Föreläsningar. Jag måste säga att dom försöker ge sina studiecirkelledare bra förutsättningar att göra bra ifrån sig på kurserna.

Det var musiklärare, språklärare, data och aktiekunskap och några till. Och så hade dom fått tag på en riktigt bra lärare för dagen, Ulf Lehvin från Örebro Universitet. 28 böcker har han skrivit., så lite borde han kunna.

Jag fick lära mig många fina ord som jag säkert kommer att glömma, men grupparbetena kommer jag inte att glömma, det var kul och vi kom med bra förslag på diskussionsämnena. Dom där engelska tjejerna från Uppsala var speciellt trevliga.

Studiecirklar och vuxenkurser som vi har är en nordisk specialitet som nu är en exportvara, det visste jag inte. Nykterhets- och arbetarrörelsen startade för 100 år sen.

Och vuxenkurser är allt populärare sa dom på nyheterna häromdan, så det är bara att hänga på som cirkelledare nu med så fin utbildning. Jag ska anmäla mig själv till ett par till. Knyppling? Matlagning?

fredag 16 oktober 2009

Nyhetstorka?

Jag blev lite besviken på SVT idag. Några grabbars oförargliga rackartyg blev en förstasidsnyhet.

Varje halvtimme på morgon-TVn berättade dom om grabbarna som fick föräldrarna att tro att lillgrabben hade försvunnit i en heliumballong. TextTV har den på sina huvudnyheter, TV4 också. Och kvällstidningarna. Och det var ju fint att lille grabben mådde bra.

Jag var tvungen att kolla lite mer. Det finns på alla nyhetsmedia. "We did this for the show" säger lille grabben på en fråga på CNN! Bara ett reklamjippo? Vad vet jag.

Om så är så har hela världens nyhetsmedia gjort bort sig.

Om så inte är har dom i alla fall gjort bort sig. Visserligen behövs positiva nyheter också, inte bara kriser och arbetslöshet, men nån måtta får det ju vara.

Och nu har tom den här seriösa bloggen gjort bort sig och tagit upp ämnet. Pinsamt!




torsdag 15 oktober 2009

Man ber att få hälsa

Det är väl trevligt att hälsa på varandra. Det tycker jag i alla fall.

När jag är ute och springer försöker jag morsa på dom jag möter. Eller när jag möter någon på en promenad på landet. Men bra många, de flesta tror jag, stirrar bara ner i backen.

Det gjorde Rune igår också, min gamle kund från 60-talet. Vi var båda unga då och jag jobbade stenhårt för honom då och vi kom bra överens.

Men han kom upp sig, blev koncernchef, medan jag stretade på. Så korsades våra vägar igen på 80-talet när jag gjorde ett jobb åt hans koncern, och jodå, han hälsade men bara högdraget och avmätt. Och att surra några ord om gamla tider var det inte tal om.

Så sågs vi igen på en kongress för 10 år sen där vi satt några bänkar från varandra. Det syns ju så väl när nån inte ville hälsa, och nu ville han inte det.

Så mötte jag honom igår igen och det syntes så väl då också. Huvudet ner i backen. Jag tror inte han är koncernchef längre, kanske något ännu finare, och är han för fin för att säga ett Hej till mig så inte gör det mig nåt, men lite pinsamt är det. För fd koncernchefen alltså.

onsdag 14 oktober 2009

Jag sliter med frågan igen


Gamle Fälldin hade sin kärnkraft, mitt problem är mycket större.

Jag tänkte mig att det skulle vara kul att rädda skivsamlingen till mp3-filer så en grammofon med USB vill jag ha. Spotify i all ära, men dom har inte alla mina gamla skivor.

Och åkte till ElGiganten som har en alldeles ny megastor Mega-Store med kopiöst mycket elektronik. Vad är det för värld vi lever i? Är det här verkligen nödvändigt eller är jordens undergång nära? En vägg med 200 TV-apparater!

Men bortsett från det - nån grammofon hittade jag inte. Och inte personalen heller först. "Jag har för mig att jag sett en" sa han och vi sprang och letade. Och fick till slut tag på en annan i personalen som också hade sett en och visste var den stod. Så bland all elektronik hittade vi EN skivspelare.Den var rätt fin men lite dyr.

Jag kollade Media Markt och fick även där fråga personalen. Och vi hittade EN där också, lite billigare.

Men på Clas Ohlson finns det TVÅ varianter som jag har hittat själv och dom är ännu billigare.

Och så står man där: billigt på Clas Ohlson eller bättre på Media Markt eller bäst på ElGiganten? Eller den mest populära på Pricerunner.se, så gör jag ofta. Dom var lite svåra att jämföra, jag får slita med frågan.

Det här blir ju lite av en engångsgrej, kommer den att samla damm när jag läst in alla skivor?

Upphetsande möte

Jag lyssnade på en lokal politiker igår. FP:s starke man här i stan.

Man är ju van att ständigt höra toppolitikerna tala och intervjuas i TV, och dom är ju alltid duktiga att prata och har alltid ett snabbt svar på i princip vilken fråga som helst. Stakar sig aldrig. Och några kan tom vara lite roliga.

Det var inte den här lokala politikern. Han var tom rätt tråkig att lyssna till och ämnet var väl inte så upphetsande. Han kom från Äldrenämnden och pratade äldrevård! Det är väl inte så aktuellt för mig än, men det är bara bra att veta vad man har att vänta sig av den ljusa framtiden så jag var där och lyssnade. Jag ska lära mig mer när det blir mer aktuellt. Jag trodde det skulle handla mest om bostadsfrågor.

Så jag kollade mest in själva politikern. Och det är nog så här många lokala politiker är. Han hackade och hade lite svårt att uttrycka sig ibland och rörde till det och hoppade ibland mellan ämnena. Och var lite småtråkig.

Men just det tycker jag egentligen inte är någon dålig egenskap. Att vara lite som en vanlig människa alltså. Men visst är det bra om man försöker vara lite lättsam när man pratar, dom politikerna har nog lättare att få folk att lyssna.

Det var hemtjänst och sjukvård och sånt. Och han tyckte att det mesta var bra här i stan. Jag tror också att mycket säkert är bra, Västerås har alltid varit en välskött stad, men det behövs alltid göra mer.

Så avslutade han med en apell att han ville bli återvald vid nästa val, det tycker jag inte passar på ett sånt här möte. Det var riktigt dumt gjort, så till sist blev jag lite upphetsad Så jag kommer inte att rösta på honom.

tisdag 13 oktober 2009

Bilen på verksta'n - nervöst

Det är ju alltid nervöst med bilreparationer, det enda man kan vara säker på är att det blir dyrt.

Men idag finns det chansen att det inte blir så farligt. Hastighetsmätaren krånglar. Ett ovanligt fel, det har aldrig hänt på någon tidigare bil.

Nu visar den oftast 0 km/tim, men ibland hickar den till och går som vanligt, och ibland visar den 200-250 km/tim - inget att lita på alltså. Men det känns lite fränt att dra fram i stan i 250!

Det kan vara en givare till mätaren som bara kostar en hundring och så en hundring för att sätta in den, 200 kr det låter bra.

Eller så måste hastighetsmätaren bytas och en sån kostar väl minst 5000 och då tar dom väl några tusen för jobbet.

Eller så måste hela instrumentbrädan bytas... Eller det kanske är ett stort datafel som kräver specialistvård från Frankrike?

Kostnad mellan 200 och 20 000 alltså. Undra på att man är nervös. Jag som skulle behöva nuya strumpor.

måndag 12 oktober 2009

Traryd fönsterdörr


Vår fina fönsterdörr från Traryd fick jag reklamera.

Jag klarar hyfsat att både öppna och stänga den med en hand, och Margareta klarar det också, men då behövs det lite pust och stön och ett : Jäkla dörr!

Jag trodde att det kanske skulle vara så här, kanske för att ha dom barnsäkra för barnbarnen klarar ju inte av den, men så råkade jag få prova ett par andra nya Traryddörrar i helgen så nu är våran reklamerad. Man skulle visst inte behöva köra med en tvåhandsfattning á la Björn Borg för att hantera den!

Jo, jag har klagat tidigare hos dom och fick rådet att smörja mer. Men oljan är dyr och jag har haft i ett par liter nu så det är nog inte rätt medicin.

Men jag är lugn, det här ordnar sig. Jag har tidigare köpt 6 fönster från Traryd, och dom har varit jättebra. Byter vi 3 fönster till så har vi treglas i hela huset, så ska vi nog göra nån gång. Och fönsterdörren är också fin bara den inte vore så tung att stänga. Men jag är säker på att Traryd fixar det här.

Tills dess använder vi den som muskelstärkare.

lördag 10 oktober 2009

Grattis Danmark!

Ni är värda att gå till VM, kommer inte Sverige dit ska jag heja på er.

Men det finns ju en liten, liten chans än. Vi håller tummarna!

Jag tyckte det var en rätt bra match. Sverige hade mest tryck, men Danmark gjorde målet så dom var bäst.

Och Zlatan var bra, och Henke var bra, hur sjutton kunde det här gå till? Men förlust blev det. Vi hoppas på det sista halmstrået. Och var inte Sebastians mål korrekt?

Men vi fick stryk men får komma igen på något sätt!

fredag 9 oktober 2009

Moderatbandy till OS 2016

Nja, inte om jag fått bestämma. För mig är golf ingen idrott, mer av en hobby som älgjakt och körsång t.ex.

Men det är klart, massor av folk spelar ju golf och om det ändå är en sport har den ju gamla anor, från 1744 står det på Wikipedia. Så det kanske är rätt ändå. Och om svenskar är inblandade sitter jag väl där och kollar. Det brukar bli så. I ett OS räknas alla medaljer.

Det finns ju TV-kanaler som bara sänder golf så intresset finns väl fast jag inte fattar vitsen med det. Jag har försökt titta nån gång, men här har man ju noll överblick av vad som händer. Passar bättre i ett radioreferat? Bortsett från att det brukar vara snygg omgivning runt banan. Men tyvärr har jag inte kvar mina gamla golfbyxor som man alltid hade som grabb. Dom hade kommit till pass nu.

Om det är samma rusning till golfen som det var för några år sen vet jag inte, och om det är så dyrt som det var förr vet jag inte heller, men jag är ganska säker på att det är en av de dyraste sporterna att ägna sig åt. Har jag rätt eller har jag rätt?

Men nu är det en OS-sport, men inte är det som riktig bandy - när blir det en OS-sport?

Nobelpristider

Herta Müller hade jag inte hört talas om tidigare men hon är säkert bra. Nog ska jag läsa en bok av henne.

För det brukar jag göra, läsa en bok av nobelpristagarna alltså. Ibland är dom lite väl tunga för mig, men många är också lättlästa t.o.m. i min smak, så jag ska testa Herta.

Men annars har jag ett tidlöst men för mig aktuellt boktips. Jag tar till den här boken ibland, jag har läst den flera gånger och nu är jag igång igen:

Frans G. Bengtssons Röde Orm. Den är lättläst, spännande och rolig, en sån där man kan plocka fram ibland och koppla av med. Om det var så här vikingarna levde kan man ju inte veta men ett omväxlande liv verkar dom ha haft.

Men i ärlighetens namn har jag inte läst så många nobelpristagarböcker, inget att skryta över.

Orhan Pamuk var nog den senaste, men hans bok om Istanbul var intressant, bra reklam för en Istanbulresa.

Och Herta Müller ska jag försöka läsa, jag gillade hennes sätt att prata, så hon kanske skriver fint också.

torsdag 8 oktober 2009

Handla kläder i Sala

Jag köper en ny skjorta varje höst vare sig jag behöver eller inte. Idag var det dags.

Och då kan jag rekommendera Sala en torsdagsförmiddag. Det finns gott om affärer och det är väldigt lite folk. Gott om parkering och gratis förstås. Och alla affärer ligger bara några minuter från varandra. Varför trängas i stora köpcentra?

Det blev några par byxor också. Och några skjortor mm. Nu klarar jag mig ett tag. Inte är det roligt att köpa kläder men när det är så här enkelt är det helt OK. Märkligt att några tycker det här är det roligaste dom vet, jag gör det inte i onödan.


Sala har också gott om lunchställen. Idag åt vi gott på det charmiga stället vid torget där de har enkel servering mitt i affären bland prydnadssaker, smycken och heminredning.

Men nu får det vara bra med kläder på ett tag. Elektronik är roligare att handla, men det hittar man inte lika mycket i Sala får jag erkänna.

Chokladfestivalen


Och choklad är väl nästan det godaste som finns. Nu är det festival på Djurgårn! Jag skulle gärna vilja åka och kolla. Man får visst provsmaka!

Och smaken har helt klart ändrats. Förr var det bara mjölkchoklad som gällde och en 100 grammare tog inte många sekunder att klämma, en 200 grammare kunde väl räcka lite längre. Det är visst sockret i dom som gör att det är svårt att sätta stopp.

Men nu köper vi oftast mörk choklad, c:a 70% är lagom. Och en sån räcker två dagar fast vi är två som delar på den. Vi törs ofta ha ett par kakor hemma för sån här choklad vråläter man inte, det räcker med ett par bitar för att man ska må bra.

Men det är intressant med förpackningarna av mörk choklad, dom är ju så påkostade och ska se så lyxiga ut. Det gör nog att affärn kan ta ut högre pris för mörk choklad.

Men jag väljer gärna Rättvisemärkt med lite enklare förpackning. Den kostar nån krona mer men smakar också lite bättre.

Men det är gott med en Toblerone också. En sån brukar jag unna mig när jag behöver lite extra energi.

onsdag 7 oktober 2009

Släng fjärrkontrollen


Ett av vår tids största problem ser nu ut att kunna lösas, snart är det "fjärrkontrollen, bye bye!"

De flesta har väl 3-4 stycken i TV-fåtöljen att hålla rätt på och senast i morse var en av mina borta. Jag letade som en tokig och fick ge upp ett tag och avstå från Gomorron Sverige som jag alltid kollar. Och klädde på mig i stället - och voilá! någon hade gömt den under mina gårdagskläder. Så där är det jämt.

Men nu är det slut. Som ett brev på posten eller ett email på nätet var det en nyhet från en teknikmässa i Japan i morse: TV:n utan fjärrkontroll. Man viftar med handen mot TV:n, vinkar och fladdrar med fingrarna för att byta kanal, justera ljud, kolla Text-TV, ja alltihopa.

Men hur fungerar det om man inte är överens om vad man ska titta på? Nu känner man ju en viss makt om man lagt beslag på fjärrkontrollen, den auktoriteten kan ju undergrävas. Kan vem som helst byta kanal?

Och vad som händer när Sverige gör mål i fotboll sa dom heller inget om, när hela TV-soffan reser sig och vinkar och viftar, byter den kanal och justerar färgen hela tiden då? Kanske är en del problem att fila på.

Fjärrkontroll förresten, det har vi aldrig kallat den hos oss. Jag var en gång hemma hos fd hälsovårdsdirektören i stan, Sune W som kallade den invalidpinne. Jag kortade av det så hos oss har den alltid hetat Pinnen. Men nu ska den bort - Peta in en pinne i brasan.

tisdag 6 oktober 2009

Nobels medicinpris klart


Och det känner jag mig lite delaktig i.

Jag har i flera inlägg här på bloggen haft synpunkter på telomererna som sitter i ändarna på kromosomerna, och så visar det sig att just kunskap om dom ger ära och berömmelse och kontanta ersättningar i miljonklassen! Nu vet jag ju inte om mina inlägg har hjälpt pristagarna, men om så vore så är jag inte långsint. Väl bekomme! Och vill dom dela med sig så ska dom få mitt kontonummer.

Telomererna sitter som en kork i vardera änden på kromosomerna och blir under livet kortare och kortare. När dom blir för korta skadas kromosomerna, och det är inte bra.

Men håller man dom långa och fina (telomererna alltså) håller också kromosomerna sig fina. Det är bra.

Pristagarna pratar om ett reparationsenzym, telomeras, som reparerar telomererna, men det vet jag inget om. Min metod är helt enkelt motion som jag vet förlänger telomererna, det är nästan så man snubblar på dom. Kanske enzymet fungerar lika bra, men jag håller på min metod. Motionera telomererna mera!

måndag 5 oktober 2009

Stoppad av farbror Polisen

Man blir alltid lite nervig när man blir stoppad för att blåsa.

Ja jag är aldrig orolig för alkotesten, men har man körkortet med sig? Eller körde jag för fort? Nu har jag blivit stoppad två gånger på ett par månader, men det är bra att dom är ute och håller efter oss - inga droger i trafiken! Och ingen fortkörning heller.

Men jag kom att tänka på när en mig väldigt närstående kvinna blev stoppad en gång och blåsningen gav ett litet utslag. Inte mycket, men hon fattade ingenting. Men polisen fick syn på karamellpåsen med "Marianne"-karameller. En mun full av sånt godis ger utslag, så ta't lugnt med karamellerna bakom ratten.

Och en gång råkade jag visa min mammas legitimationskort i stället för körkortet. Men polisen tänkte nog på annat den gången eller om han hade knaprat för många Marianne-karameller för han märkte i alla fall ingenting.

Och idag blev jag också godkänd av Polismyndigheten.

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag




Det finns dagar man helst ville glömma
Det finns dagar som är lagom bra
och så dom dit man alltid vill drömma

som idag - till Kanelbullens Dag

lördag 3 oktober 2009

Finns det fler ordbehandlare?


Vi kom just hem från Owe Thörnqvist på Scala-teatern. Vilket ös - 80 år!!! Och vilken ordbehandlare han är.

Jag gillar musiken förstås, men framför allt gillar jag texterna. Inte många kan skriva så där. Enkelt, roligt och mänskligt. På svenska. Jag gillar texterna som har en handling, en historia, inte bara suck och stön med känslodarr och " jag älskar dig" etc. Berättande texter var visst vanligt förr i Amerika - han drog ett gammalt 50-talsexempel från Hank Williams, den gillar jag också - Hey good looking!

Owe bjöd t.ex. på Vittingeparken med slagsmål och dramatik, triangeldramat Albin och Pia med livräddning och urkundsförfalskning, triangeldramat Alptoppens ros med våldsdåd och rutten moral , Rumba i engelska parken som slutar med en smitning efter ett grovt snatteri, ja nästan alla hans låtar har en handling mot ett lyckligt eller tragiskt slut. Och Dagny slutar också tragiskt när fyra kärlekstörstande ynglingar äter ihjäl sig.

Det kanske är mossigt och omodernt med den här typen av texter för ingen vad jag kan komma på skriver så här numera. Men om ungt folk tycker hans rim är mossiga och töntiga så tror jag ändå att hans musik kommer att spelas länge länge än, och återupptäckas en gång av dagens småkids. Jag satsar en krona.

Ambulanssjukvårdare

Han stod länge mitt i gatan med rollatorn utan att kunna ta sig framåt. Några centimeter i taget bara. Jag trodde det var fönstertittarsjukan. Eller kanske ett fyllo. Så jag kollade in honom när jag gick förbi.

Jag skulle just gå över till honom och fråga när han föll. Raklång på rygg mitt i gatan, bakhuvudet i asfalten. Där låg han helt borta med dimmig blick, stirrade utan fokus, men han andades i alla fall. Jag var framme hos honom på direkten.

Inom 10 sekunder var också minst 5 tjejer där, och från biblioteket kom folk ut med papper och vatten. Och handsprit. Han blödde rätt bra från bakhuvudet, och jag ringde SOS Alarm. Det är lite otäckt, inte sånt man är är med om så ofta. Men det var fint att se hur alla engagerade sig.

Polisen kom först. Och dom är ju med om så mycket, så dom har ett imponerande lugn. Och killen, 70-75?, började långsamt svara på tilltal. Visste vad han hette och kunde personnumret, men visste inte var han var.

När ambulansen kom strax efter, två rätt unga tjejer, tog dom över och lugnt och metodiskt tog dom hand om killen. Fixerade huvudet och sånt. Utan stress, men effektivt. Och pratade lugnt och skojade lite. Duktiga ambulanstjejer som med besvär fick in honom i ambulansen fast det var en stor och tung kille. Så nu ligger han på sjukhuset, hoppas han får ligga kvar ett tag och hämta krafter.

Är det inte ambulansfolk vi har störst förtroende för? Jag tror det, och dom här tjejerna var imponerande lugna. Men det är nog ett hårt jobb. Dom borde ha bättre betalt än diverse ohängda finansvalpar men det är ju en annan diskussion.

fredag 2 oktober 2009

Folkomröstningar

Jag tänkte lite mer på det på dagens joggingrunda. Sverige har haft 6 och jag har röstat i 3. Hur skulle jag röstat idag?

Dom här tre var för min tid:

Först var det spriten. Jag som har så blygsam alkoholkonsumtion kanske hade gått på förbudslinjen, men då hade jag väl inte haft kvar de få vänner jag har, så där hade de nog varit bäst att tänka lite först.

Höger/vänster-trafik var lätt. Där hade jag röstat höger. Jag gillar nytt.

ATP hade nog också varit lätt, det var ju också en höger/vänster-fråga. Vänster. Men nu är ju ATP:n skrotad.

Men i dom här tre fick jag vara med:

Kärnkraften röstade jag på lagom-linjen, Linje 2. Nu svänger ju opinionen och regeringen mot Linje 1, eller åtminstone 1,5 men jag har nog svängt mer mot Linje 3 eller 2,5. Avvecklingen och alternativen har gått för sakta.

EU var också lätt. Klart vi ska vara med. Man behöver ju inte gilla allt i EU för det.

Euro var lite svårare, och där får vi nog rösta igen om 5-10 år. Men jag håller nog fortfarande på Euron, men inte blev det så eländigt att stå utanför som Ja-sidan hotade med, men vi ska nog ha Euron ändå.

Och inte alltför många folkomröstningar .

Två spännande val idag

Först Irland om Lissabonfördraget. Och hur dom röstar påverkar ju oss också.

Men jag är tveksam till folkomröstningar, hur många på Irland har läst igenom fördraget? Det här slapp vi i Sverige att rösta om. Det är ganska skönt att partierna tar ställning i så här tunga frågor så får man väl straffa eller belöna dom i valen om man höll med eller om dom var dumma. För inte skulle då jag orka läsa igenom fördraget och analysera innan jag tog ställning.

Så får vi i undantagsfall ha folkomröstningar där det passar bättre med ett Ja och Nej.

I Schweiz folkomröstar dom ju om allting, men jag läste att valdeltagandet går ner där. Folk orkar väl inte. Och det har visst varit en dragning åt konservativa, främlingsfientliga åsikter och nödvändiga sociala reformer som kostar skattepengar blir inte så populära. Och i diktaturer folkomröstar dom också ibland, och då brukar ju diktatorn få 99,9% för sitt förslag. Jag håller mer på våra vanliga gamla riksdags-och kommunalval vart fjärde år.

Men det andra valet är lättare att ha åsikter om , där skulle jag gärna vara med och rösta: Vilken stad ska få Olympiska Spelen 2016. Det står visst mellan Chicago och Rio de Janeiro medan Madrid o Tokyo visst ligger sämre till. I kväll efter 18.30 får vi veta.

Där är valet lätt - Rio de Janeiro! Då börjar jag spara i stora sparbössan och hoppas att äntligen få en stor dröm uppfylld - att få dansa samba med vackra flickor på Copacabana! Tummen upp för Rio!

torsdag 1 oktober 2009

Projektanställd


Spännande. Det hade jag inte väntat mig. Oavlönat visserligen, men ändå.

Och "Projektdeltagare" är väl mera riktigt. Men lite kul är det. Hos lokaltidningen, VLT, och vi hade uppstartsmöte igår. Med grupparbeten, brainstorming och redovisningar som jag alltid tyckte var så trist på jobbet en gång i tiden, men nu var det riktigt roligt.

Dom hade lite nytänkande om vad dom ville göra, några idéer som inte är prövade förut, så det är ett hedersuppdrag att få vara med i ett sånt här sammanhang. En tidning är ju inte bara en tidning, det är ju hela mediapaketet nu, och allting snurrar runt datorn - webben - interaktivt - lokalt - snabbt. Nästa generation av tidningen eller hur man ska se det. Dom kikar framåt i alla fall.

På 60-talet fixade jag prenumerantregistret åt NWT-koncernen i Karlstad och var mäkta stolt över det, men koncernchefen Gustav Anders son hade varit i USA och studerat datautvecklingen, och på några träffar surrade han framtidsutveckling minns jag, och jag fattade noll. Det fanns nytänkare på tidningarna redan då.

Vad det blir av det här projektet kan man väl undra, men det blir kul att vara med.

Och helt lottlös blev jag inte: Kaffe och rostbiffsmacka! Och så tog jag ett extra äpple när vi skulle gå hem. Fortsättning följer.