torsdag 30 juni 2011

Kolarbyn i Skinnskatteberg

Andreas Ahlsén
Vlt hade ett intressant reportage idag som jag bara måste kommentera. Rubriken var "Han driver Sveriges mest primitiva vandrarhem". Det handlade om Andreas Ahlsén och hans vandrarhem Kolarbyn i Skinnskatteberg.


Vi bodde där två nätter  för 3-4 veckor och hade det jättebra som jag dokumenterat i resebloggen. Kolarbyn kan man läsa mer om på deras hemsida.

Marcus Eldh
Visst blir man  imponerad av folk som vågar satsa på sina idéer och köra på med det man tror på som den här Andreas som artikeln handlade om. Han hoppade av fina jobb för att driva ett vandrarhem mitt i skogen utan vare sig el, vatten eller Internet. Samarbetar med Marcus Eldh som driver Wild Sweden och ordnar vildmarksturer med älg- bäver- och vargsafaris . Också han en sympatisk entusiast där i Bergslagsskogarna. Wild Sweden har förstås också en hemsida..
Forest huts at night
Nu ska Kolarbyn prova att ha öppet vintertid också, det skulle vara spännande att prova och jag ska absolut göra det nån gång. Snövinter, kallt,  stjärnklart och sprakande brasor och så kryper man ner djupt i sovsäcken på den hårda britsen i sin kolarkoja, det är riktigt så att det lockar så här i sommarvärmen.   

En intressant detalj i sammanhanget men som egentligen inte hör hit: Kolarbyn har i sommar fått hjälp av två unga, franska volontärer som kom dit just dom där dagarna som vi var där i början av juni. Dom var med på bilden i dagens tidning. "Tjejen är kvar men det är visst en ny kille" sa jag till Margareta. "Nej det är samma kille, men tjejen känner jag inte igen" svarade hon. Vi blev båda avslöjade vilken av ungdomarna vi spanade mest på....

onsdag 29 juni 2011

Stadsparken i Sala

Stadsparken
Långa rutschkanan
Det blir lite turistreklam i dag också för Sala, idag Stadsparken med sin fina lekpark.

Vi var där i lekparken idag, Nelly och jag, en av de bästa lekparker jag känner till. Det finns i alla fall ingen bättre i Västerås, och jag hörde idag att man tom gör utflykter ibland från Västerås just till lekplatsen i Stadsparken. Jag åker ofta ner dit och leker när jag har barnbarnen i stugan, och fast det var så varmt idag var det en hel del ungar där.

Johanssons Bageri på Rådmansgatan
Jo, vi har en lekplats i Stadsparken hemma i Västerås också, en alldeles ny, men den är nog inte en tiondel så stor och bra som Salas. Rätt bra underhållen och det kommer lite nytt också ibland. Lite väl enkel toa kanske men annars är det höga poäng. Tom en vattenpost där hundägare kan låta jyckarna släcka törsten, jag pratade lite med en kille med hund idag som alltid tog rundan därförbi. Och idag hade vi lite picknick i skuggan under vänortsträden när Margareta, Elisabeth och Selma hade handlat färdigt och kom dit med färska bullar från Bagar Johansson.
     

Allsångskväll
Förutom lekplatsen är det väldigt snyggt i parken med dammarna och planteringarna och det ordnas också en del aktiviteter, tex allsång som är så trendigt! Redan i morgonkväll, 30 juni, är det årets första allsång, kan jag lura med Margareta dit? Får väl se, det är i alla fall bra att det händer lite i stan på sommarn.

tisdag 28 juni 2011

Bra TV nu på sommarn.

Vi blev alldeles ensamma i söndags efter att ha haft huset fullt av ungar i veckan, och även deras föräldrar hela helgen. Rätt skönt och välbehövligt faktiskt med lugnet och tystnaden efteråt.

En bra sak med att bli ensamma igen är  bl.a. att få tid att titta på TV... Inte när vädret är så fint som i dag förstås, men är det lite sämre är det fint att få kolla nyheterna igen. Och bra  sommarrepriser. "Bara repriser" brukar folk säga om TV på sommaren, men det är så många bra repriser som sänds på SVT nu, som man sett men glömt eller kanske inte ens sett tidigare. Som t.ex. "Hundra svenska år" från 1999 som gjordes till millenieskiftet och i söndagskväll såg vi "Vad är en människa" från 2008. Bara ett par jättebra exempel.

"Hundra svenska år" med Hans Villius röst borde alla se då och då för att förstå en del sammanhang med det här som kallas utveckling. Borde vara med på historietimmarna i skolan om det inte redan är det.    

I Fredrik Lindströms samtalsprogram "Vad är en människa" hade han i söndags som gäst en psykiater och författare, Åsa Nilsonne. Bra program med intressanta åsikter och man kände igen sig själv och andra hur vi människor är och beter oss. Både bra och mindre bra egenskaper. Och även i det här programmet pratade dom om utveckling, hur vi ändrat oss genom tiderna, sånt tycker jag är intressant. Enkla, lågmälda, oflashiga program som man får fundera lite kring. Min typ av TV.

Men när vädret är så här fint är det SVT Play som gäller. Då tar jag med bärbara datorn eller i mobilen i sängen och kollar där det jag missat. Nu ska jag ta fram mobilen och kolla senaste "Hundra svenska år" som jag missade pga vackert väder. SVT rules.