söndag 31 juli 2011

Sommardeckare

Det är rätt skönt att ta en period med deckare och kriminalromaner på sommarn. Jag har klämt 5-6 stycken nu på några veckor. Dom jag läst nu får väl godkänt allihopa, men ingen slår förstås Stieg Larsson, det var något speciellt med hans sätt att skriva. Synd att det inte kommer några fler där - eller blir fyran färdigskriven?

Leif GW Persson var rätt bra, men för lång, Lars Keplers Paganinikontraktet också, båda över 500 sidor. Kepler var också för blodig. Men det fina med den var att man nu skulle vilja gå med i Svenska Freds och agera mot vapenindustrin.

Thomas Bodström var en överraskning, inte alls sämre än nåt annat. Bra beskrivningar hur advokater jobbar och initierade beskrivningar av riksdagsarbetet, och lagom lång.


Dom övriga var mediokra och gav väl inga större intryck. Men jag ska nog leta på några gamla favoriter som jag inte läst på länge, t.ex. Stieg Trenter och Maria Lang. 

Trenter i snygg hatt
Trenter ska filmas igen läste jag, och Maria Lang kom jag att tänka på vid Nora-besöket härom veckan. Dom skriver inte så blodiga saker, mer bara spännande.

Så har jag några deckare till som väntar i inkorgen, men för att det inte ska bli för mycket mord stack jag emellan med Vilhelm Moberg och "Din stund på jorden". Oj så fint han skriver. "Tänk att det finns folk som inte läser böcker" sa Margareta idag.           

lördag 30 juli 2011

Man tappar lusten ibland

Oslo Domkirke
Det har varit tomt här på bloggen sen terroristattacken i Oslo och på Utøya den 22 juli av den där högerextremisten Breivik. Jag blev så tagen av det så jag har inte haft nån lust att knappa på datorn den här veckan. 

Flera dar såg jag bara nyheter, helst då sändningarna från NRK. När det händer nåt så här hemskt vill man bara se allt, och så imponerad man blir av norrmännen och politiker som Stoltenberg som inte pratade om hämnd utan mer öppenhet och mer demokrati. Islamofobi och andra invandrarfientliga åsikter ska inte få ta över.

Mycket bra har sagts efteråt av andra också om att agera mot främlingsfientlighet, men mycket dumt också, av några Sverigedemokrater framför allt, men det var inte förvånande. Jag läste nu några rader av Mona Sahlin som hon skrev dels timmarna efter dådet och dels någon dag efter händelsen. Fina, lugna, empatiska inlägg, men oroväckande många kommentarer till hennes inlägg fortsätter som vanligt: "billigt, enfaldigt, du fattar ingenting etc", det kan ju göra att man blir lite orolig. Och Fredrik Reinfeldt har varit väldigt frånvarande, det var dumt.

I kväll såg vi den fina minneskonserten från Oslo Domkirke. Bland mycket fint var Björn Eidsvåg och "Eg ser"  och Ingebjørg Bratland "Til ungdommen". Det var så stämningsfullt så nu kan jag öppna bloggen igen och hoppas att aldrig mer barn och ungdomar ska råka ut för något tillnärmelsevis så otäckt på ett sommarläger.   

torsdag 21 juli 2011

Jubileumsmarathon 2012 - kom jag med?

Nästa år är det 100 år sen olympiska spelen i Stockholm, och då blir det en jubileumsmara. Från Stockholms Stadion ut till maratonmonumentet i Sollentuna som rundas och sen tillbaka till Stadion.

Man springer 40,2 kilometer som man gjorde då för 100 år sen, men den som vill kan göra en extra avstickare på slutet så att det blir 42,195 kilometer som ju senare har blivit den officiella längden för en mara. Nu råkade jag slötitta runt på datorn idag och såg att anmälan hade varit igång ett bra tag. Och inte nog med det det fanns bara 185 platser kvar! Och jag var hemma i stan utan bankdosor och lösenord, kris och elände!

Det är sån säkerhet nu på nätet så mina vanliga kort funkade inte utan dosor, men så hittade jag ett som jag aldrig använder som går med lösenord, och där bytte jag lösenord så nyligen att trots förvirring och dåligt närminne hittade jag rätt så att betalningen gick igenom. Vilken tur, det blir säkert slutsålt just idag. 935 kronor kostade den här nöjestrippen, vad kostar pendeltåget hos SL? Men det dröjer nog någon dag till innan jag kan vara helt säker på att jag hann betala i rätt tid, nu kan jag bara hålla tummarna.  

Vi är 34 st 44-or anmälda, hoppas jag kan ta nån av dom. Ulf Wickbom, journalisten och kåsören, är med men han är så duktig så honom får jag stryk av, det får jag jämt. Mitt mål blir som vanligt att klara av det hyfsat och inte ge upp. Man minns ju "Japanen som försvann" från 1912 och vill inte bli ihågkommen som "Stentorparn som försvann"

  

    

onsdag 20 juli 2011

Sommar i P1 och vår Squeezebox

Logitech Squeezebox
Sommar i P1 har vi missat nästan helt i år. Ändå var det just för att kunna lyssna på det programmet ute i hängmattan som vi köpte batterier till vår Logitech Squeezebox, den lilla internetradion med det stora ljudet. Liten och lätt att ta med sig ut i trädgården, och ännu enklare med batterier som visserligen var lite dyra, men det var det värt.

Än har vi bara hunnit lyssna på två program - det blir bara av när vi är ensamma här i stugan. Vi hörde Karin Bros, konstnär från Värmland, för några veckor sen och idag lyssnade vi på Marin Fröst, klarinettist.
Batteri för 496 kr

"Hur får dom tag på så intressanta människor" undrade Margareta spontant idag, och jag kunde bara göra samma fundering, jag kände t.ex. inte till någon av dom här två tidigare. Men det borde jag väl ha gjort, tex Martin Fröst är enligt The Times världens bäste nu levande klarinettist!

I morgon, onsdag, kommer Monika Nyström, lyssnarnas val, och sen ser jag i listan massor av namn som jag skulle vilja lyssna på, och gärna namn som jag inte känner till sen tidigare, man blir alltid positivt överraskad. Alla har ju varit med om så mycket.

Men det går nog bara som sagt när vi är ensamma här. Det blev vi igår, och då gick rullgardinen ner för mig. Först sov jag middag nästan tre timmar som jag annars aldrig gör, och så slocknade jag tidigt på kvällen och sov nio timmar till. Är det ett tecken på att man börjar bli gammal?

lördag 16 juli 2011

Det var kvalitet på grejorna på 50-talet

Det blev våfflor till lunch idag, gräddade i vårt järn från mitten av 50-talet! Vilken kvalitet!

Köpt på avbetalning på Eklunds, gamla specieriaffären på Norrbygatan i Sala, men det håller än, t.o.m. sladden är original. Järnet blev sen använt i många år i en 4-barnsfamilj och sedan många år av oss här i sommarstugan. Efter snart 60 år fungerar det fortfarande lika bra som när det var nytt.

Själva har vi säkert avverkat 4-5 våffeljärn som håller några år, lagom över garantitiden, rätt vanligt nuförtiden. Moderna elgrejor brukar ha bra kort livslängd, men pannkakslaggen fungerar skapligt fortfarande.  

Så tänker man på allt annat från 50-talet som fungerade så bra, men som man gjorde sig av med bara för att det skulle vara nytt.

Jag som var så rädd om mina leksaker, tänk om jag sparat min lilla ljusblå leksaksbil med rattväxel, den hade fungerat fortfarande och säkert varit riktigt dyrbar. Den lilla vita radion skulle jag velat ha haft kvar, den var så snygg. Och den lilla gula barncykeln utan fotbroms som halva Jakobsberg lärde sig cykla på. Vilka grejor och vilka minnen!
 
50-talsfilmer håller fortfarande stilen och musiken förstås - och bilarna... Och våfflorna idag blev riktigt goda, tur att vi i alla fall har en 50-talare kvar.

fredag 15 juli 2011

Gott med grillat

Att grillen går varm hör förstås sommaren till, även här på Stentorpet speciellt när vi är fullt lag.  Ja, när vi är ensamma grillar vi också rätt mycket, men extra gott är det när vi är några fler här runt grillen.

Den här veckan har bjudit på mycket gott, med betoning på både "gott" och "mycket". Två hungriga tonåringar gör att det gärna blir lite väl stora portioner och smakar det bra är det lätt att både Margareta och jag också äter lite väl mycket, mer än vi behöver.

 Det började i måndags med massor av grillade revben med coleslaw, sen har det fortsatt med grillad fläskfilé och sidfläsk med rostade grönsaker och en kväll hade vi grillad lax. Vi stack visserligen emellan en kväll med en "italiensk afton" med spagetti, men mycket grillat har det blivit hela sommaren, så här mycket behöver åtminstone inte jag äta. Men gott har det varit och vi kommer att ta det lite lättare när ungdomarna är tillbaks på jobbet och vi blir ensamma igen.

Tonårsfamiljen behövde förstås äta upp sig inför nästa veckas strapatser när dom fjällvandrar 10 dagar i Lappland, då blir det väl inte så mycket grillat och säkert lite mindre portioner.

Men nu har vi rundat av veckan med en grekisk sallad med gott bröd till, det passade oss fint. Och i morgonkväll är det mycket möjligt, nästan troligt, att vi rullar fram grillen igen. Gärna nåt med lite kantareller till.              

onsdag 13 juli 2011

Onsdagskväll och inte trött längre

En joggingtur var det som behövdes.

När det blev tomt en stund här på Stentorpet idag på fm tog jag en rejäl löprunda, 17,33 kilometer. Rätt OK för en gubbe på 67. Lite för varmt så det går inte så fort, men jag klarar fortfarande Svassla-Ringvalla under två timmar. Godkänt. Men jag ligger bara 33:a på Västeråslistan, jag måste öka träningsdosen. Eller byta till Sala-listan, där hade jag legat 10:a.

Och hemma igen har jag sågat ved, röjt i ån, badat med Ellen och spelat fotboll med Casper och det gick ju fint när jag var uppvärmd efter löpturen. Och jag skulle gärna velat vara med på kanotturen i ån ner till Långforsen och Måns Ols, men det får bli nästa gång. Intressant det där att bäver lagt ut hinder i ån. Jag har hört att det finns en bäver här, men jag har inte sett den. Än.  

Så skulle vi avsluta dan med en fotbollsfest vid TV:n för att se Sverige slå Japan i semifinalen, men festen kom av sig i andra halvleken när japanskorna var ofina att slå in två snabba mål. Nu får vi hoppas på bronsmatchen mot Frankrike, kan bli väl så tufft det också.  

Men tjejer, vad gjorde ni? Nya tag till bronsmatchen! 




tisdag 12 juli 2011

Tisdagkväll och rätt trött igen

Vi blev inspirerade av grannen Anders som röjde sin nya tomt ner mot ån i går. 
 

Det är en evig kamp att hålla åkanterna rena så att vi har lite utsikt från tomten. Sly och busk växer så bra längs ån, och vi har röjt massor genom åren. Nu var det dags igen.

"De' tål ve' å passa på" som svärmor Anna brukade säga och nu när vi hade vi fyra medhjälpare här så passade vi på. Röjde runt björkarna på andra sidan ån och tog ner några småträd runt lönnen också.

Det blev riktigt snyggt, och det var riktigt jobbigt också i det här varma vädret. Calle höll mest till på andra sidan ån med sågen, Ellen och Casper drog all busk över ån till vår sida mens Annika och jag drog upp allt ur ån.  Lagarbete.


Visst är det lättare att röja på hösten när löven fallit men så här på sommaren kunde vi ju ha några dragare ner i ån så det gick lätt att få över allt som Calle sågade. Det var bra att vi passade på.

Sen skulle allt släpas igen över hela tomten så att vi kan ta vara på det som går att elda med i vinter och dom fina bitarna sågades upp. Slit och släp. Och mellan varven körde vi fotboll med tuffa matcher.


Det är otroligt så fort sånt här växer, och det är otroligt hur mycket det blir när man gallrar. Och ändå såg vi direkt att vi borde ta lika mycket till, men det får bli framåt hösten tror jag.

I kväll var det skönt att sjunka ner i TV-soffan och sjunga med i Allsång på Skansen, och jag kollade tom Morden i Midsomer, men det struntar jag i nästa vecka, jag är rejält trött på det programmet.

Men ett aktivt pensionärsliv har vi i alla fall.
     

söndag 10 juli 2011

Söndagkväll och rätt trött

Helgen började rätt lugnt med en lördagstur till Västerås för några ärenden och så skulle vi kolla på Power Meet som vi brukar följa från balkongen, första parkett. Men vi hade inte kollat programmet riktigt, det är fredagen som är cruisingdagen så vi åkte tidigt tillbaka till Stentorpet.

Men resten av helgen, söndan, var lite jobbigare. Vi har hjälpt Bettan och Andreas att snickra räcket till deras uteplats i Krisslinge Park och vi har renast ogräs. Massor. Och lekt med Nelly och Selma förstås. 

På plats redan strax efter nio och åkte hemåt 12 timmar senare! Ett rejält arbetspass i solen, men det blev mycket gjort och fint blev det också, men nu är jag rätt trött och det ska bli skönt att sova.

I morgon får jag allt koppla av med en rejäl löprunda - Svassla - Ringvalla blir nog bra. 18 kilometer. Godnatt!