onsdag 30 november 2011

Ommöblerat på bloggen också

Jag borde snygga till mina bloggar med snyggare bakgrunder och snyggare typsnitt och sånt, men det blir aldrig av. Inte ens blir det av att byta bilden i blogghuvudet, vinterbilden har visst blivit permanentad.

Tanken var annars att jag skulle byta bilden  varje vår, sommar, höst och vinter åkminstone. Kanske en specialare runt jul och midsommar och sånt, men inte ens det blir av fast jag har tagit lite bilder som jag skulle kunna använda. Jag är för dålig på Photoshop, det är nog det det hänger på.

Men nu har jag i alla fall ändrat några bloggadresser och namngett dom med lite mer tanke vilket härmed meddelas. Om mina eventuella läsare använder sig av URL-adressen till bloggarna kan det vara bra att veta nya adresserna, men de som använder länkarna som visas i högerspalten kommer till rätt ställe "attematiskt" om man trycker på namnet.

Den här bloggen har kvar sitt gamla namn, men dom andra heter nu:

  Utsikt från mobilen                             widmarkmobil.blogspot.com

  Utsikt från joggingspåret                     widmarks.blogspot.com

  Utsikt från resan                                 widmarkresor.blogspot.com

Så får det bli, ordning och reda.
      

tisdag 29 november 2011

Ommöblerat på Stentorpet

Vi har så litet på Stentorpet så vi har inte trott att vi kan ha möblerna på mer än ett sätt. Men så fick Margareta en snilleblixt så nu är det ommöblerat och vi fick några kvadratmeter extra på köpet också känns det som.

En tur till IKEA, 844 kronor för en bokhylla och en TV-bänk, det var allt. Billigt, men ett nytt bord ska vi ha också och det var inget på IKEA som passade. Vi såg ett på Nisses för 2300, inte så farligt det heller så det står på inköpslistan. Det ska vi köpa när det passar nån gång, men vi blev  nöjda med ommöbleringen så här långt.

Och så fick vi några gamla möbler över. Dom får stå i källaren och mogna, och är det ingen som vill ha dom så får vi väl testa Blocket - vi har varit så dåliga att köpa och sälja där, men vi ska nog ha källarrensning på Internet till våren.

Hemma i stan har vi också svårt att möblera på mer än ett sätt och där får allt möblerna stå där dom står. Fast vi borde ha både ny soffa och nya sängar. Med mera. 
  

måndag 28 november 2011

Konstvandring i Sollentuna

Vädret inbjöd inte till julmarknader, vi gick på konstvandring till Edsvik Konsthall i stället - riktigt givande!

Typiskt Odd Nerdrum  
Jag är absolut ingen konstkännare, det är bara alltid kul att titta på konst. Odd Nerdrum var den första vi kollade på, monumentala, groteska självporträtt och bilder på misshandlade djur. Ingen glädjespridare, men intressant. Bara det var värt entrépengen. "Figurativ kitsch-konstnär" kallar han sig själv.

Och typiskt Bo Ljung

Sen var det en utställning med Bo Ljung, helt annan stil men där fanns det gott om tavlor som man själv kunde ha på väggen, men dom var lite för dyra för mig.

Foto: Oscar ChristenssonTill sist kollade vi in motorcykelmuseet  med 120 motorcyklar från slutet av 1800-talet fram till nutid, en höjdare det också, och dom här motorcyklarna var rena konstverken dom också. Jag som har MC-körkort borde ha satsat på en knarr när jag blev panschis, men nu tror jag det är lite väl sent. Men snygga var dom.Med fin utsikt mot Edsviken
Så till sist tittade vi på några fantastiska konstverk utanför konsthallen, granitkonstverk av Keizu Ushio. Han hugger fantastiska konstverk enligt möbiusbandet. Det visste jag inte vad det var tidigare. Passa på att trycka på länken och läs på lite. Dessutom hugger han banden dubbla, två band flätade i varandra! Så fantastiskt att Calle trodde det var gjutet i betong, men det var faktiskt hugget i sten! Om ett år far stenarna vidare till Australien, jag måste dit en gång till innan dess och låta mig imponeras av en fantastisk stenkonstnär.       

söndag 27 november 2011

Ett musiktipsMelody Gardot tipsar på sin Twitter idag om en låt hon hört, jag bollar den vidare. Mexikanskt.

Skönt med lite lugn musik ibland och man, åtminstone jag, lyssnar väldigt lite på Latinamerikansk musik.

Snygga dräkter. Såna där kläder skulle jag vilja ha. Skulle nog göra succe i vilket sammanhang som helst.

Från Melody och mig: Mariachi sol de Mexico


http://www.youtube.com/watch?v=SHA8GOWNqKA&feature=related   

lördag 26 november 2011

Det strålar två stjärnor

Den här sprider ljus över Västerås
Julpyntningen är klar, stjärnorna är på plats. Framåt själva julhelgen dyker det väl upp några tomtar också, annars är vår julpyntning klar. Både i Västerås och i stugan i Sala.

Hemma i stan lyser julstjärnan i fönstret, en nyinköpt elljusstake (Åhléns, 429 kr) står i fönstret och en krans hänger på ytterdörren, det var allt. Ljusslingan på balkongen kommer upp i morgon, men vi har en väldigt enkel julpyntning, allt småkrafs har vi rationaliserat bort. Nån gran kommer vi inte heller att ha, det var längesen sist. Den moderna stjärnan har vi haft i 12-15 år nu, och jag såg den häromdan på Designtorget för 11-1200 kr, så den får man väl se som trendig nu.

Och den här lyser över
Stentorpet
I stugan har vi också satt upp en stjärna, elljusstake och några ljusslingor. En tomte med belysning kommer upp i trädgården lite längre fram mot jul när snön kommer, och kanske några tomtar och lite småkrafs inne också och nån julduk till julmaten.

Så här såg han ut förra året
Vi har väl inget mot att julpynta, men håller oss till den strama stilen. Det är väl både roligare och viktigare när barna är små, då ska det var tomtar och lampor både högt och lågt. Och gran förstås!

Och för barnens skull är det roligare med snö och is också, men det kommer. För två år sen kom både snön och kylan runt 15 december, sen blev det busvinter. Det blir nog kallt i år också.

fredag 25 november 2011

På kurs med ABF

Äntligen kom min kurs på ABF igång som jag anmälde mig till tidigt i höstas. Till slut blev vi fem elever så att kursen kunde starta, jag hade gett upp hoppet. I går hade vi andra träffen av åtta.

Riktigt, riktigt kul. Jag skulle börjat mycket tidigare, men bra att det blev det av nu i alla fall. Mycket svårare än jag trodde, mycket mer hantverk. Jag trodde man gjorde på helt andra sätt.

En entusiastisk lärare som glömmer tiden, det blev en halvtimme extra i går. Och en blandad kompott av engagerade elever. Jag är äldst med mina 67, och yngst är en kille runt 25 med kepsen bak och fram, en Coca Cola-burk i näven och vida skatingbrallor som hänger i baken, sen är det lite blandat däremellan. Unga killen har tänkt sig att jobba mot företag efter den här kursen, som är väldigt avancerad.  

Lite motig start för mig var att min Photoshop jag har hemma inte alls gör som den vi har i kurslokalen. Och så använder vi oss på kursen av ett hemsideprogram i 6-7000 kronorsklassen, jag ska leta på ett gratisprogram här hemma, det får räcka.

Svårt, det var längesen mina hjärnceller fick jobba så här. Det var omöjligt att somna igår och hjärnan var igång igen tidigt i morse så det är lika bra att ta ett morgonpass med hemsidor. Så här mycket har jag inte tänkt på länge. Och redan efter två gånger har jag en ny syn på hemsidor. Det finns många duktiga designers att ta intryck av medan andra hemsidor är taffliga skräckexempel. Pinsamma stavfel har jag sett massor nu när jag kollar runt. I en blogg är det inte så farligt om man stavvar fel ibland, men i rubriker och texter på hemsidan ser det illa ut. Är det ett tecken på att Web-designers är för unga och slarvat i skolan? Eller..?

Pensionärskurser i all ära, men en "riktig" kurs som man får kämpa med är inte dumt det heller. Och nu ska jag lösa Photoshop-problemet så att jag kan jobba som Web-designer till våren med kepsen bak och fram.  
 

torsdag 24 november 2011

Nytt inlägg på bloggen

Nu ska jag tänka högt en stund. Jag brukar skriva en rad på bloggen på morgonen, och då oftast en fundering från dan innan. Men nu är det sen eftermiddag och minnet från igår är borta med vinden, har det varit nåt idag i stället som är värt att skriva om? Jodå, nåt litet händer varje dag som kan bli ett blogginlägg.

Morgonjoggen? Skulle vara det då att min app mätte sträckan fel, det har aldrig hänt förut, så jag fick alldeles för bra kilometertid. Vädret? 11-12 grader och sol idag. Konstigt. Tjejen som cyklade på fel sida ner mot stan? Hon höll på att råka illa ut i en vägkorsning. Kön på Clas Ohlson?  Den har aldrig varit då lång, det kan man ljuga ihop nåt av. Mötet på banken? Nej, det är ju privat, men jag blev fundersam när en anställd frågade just mig i väntrummet vad jag hette och vem jag skulle träffa, muttrade och gick nedför trappan igen. Såg jag så skum ut?

Kanske att jag träffade min gamle arbetskamrat Per? En annan gammal arb.kamrat var på hans firma idag för att hålla kurs. Att man jobbar ihop och sen skiljs åt och hamnar på andra jobb kan man filosofera om. Och känner samhörighet direkt när man stöter på varandra. Fikat på bibblan?  Ja, dom hade inga kanelbullar - skandal! Jag fick brev från Google idag! Men pinkoden jag fick har jag ingen nytta av, mitt reklamkonto är i karantän tills vidare.  
Kevin, bara några knapptryckningar bort

Kursen jag ska på i kväll? Den ska jag återkomma till när det är nåt kul som händer. Det här blir andra träffen, och den kanske är lite för svår för mig, men några blogginlägg kommer det att bli längre fram.

Nej nu vet jag, jag kommenterar en artikel i Aftonbladet idag: "Six degrees to Kevin Bacon"  Lagom oviktigt och jag testade i morse hur många led jag har på Facebook från mina vänner, via deras vänner, via i sin tur deras vänner etc. tills man kommer till lite kändisar. David Batra hittade jag redan i led tre och i ett annat spår var jag i NHL i led fyra, nån TV-reporter, skådis och schlagerstjärna m.m. såg jag också efter 3-4 led.

Inte för att jag blir så mycket märkvärdigare, men lite kul är det väl att det är så korta vägar på Facebook. Och får jag tid nån gång ska jag lite mer seriöst leta upp hur många led jag har till Kevin Bacon. Återkommer.    

onsdag 23 november 2011

Bron tar slut ikväll

Saga
Jag är rätt sparsmakad när det gäller TV-serier som sänds i mer än 4 avsnitt, jag brukar undvika långkörare. Men Bron som gick i 10 avsnitt är ett undantag, och sista programmet sänds i kväll. Det ska jag se förstås.

Ska jag se serier prioriterar jag svenska. Onsdagar har jag följt Bron , måndagskvällar Anno 1790  och på söndagskvällar Starke man. Sen vill jag inte låsa upp mig mer. Jodå, jag ser missade program på Svtplay också förstås, men helst vill jag se på den "rätta" tiden.

Martin
Bron trodde jag inte vi skulle orka se, den var så skum från början, men sen har det blivit riktigt spännande - överlevde Saga och ska Martins son klara sig? Det får vi nog veta i kväll. Det har varit mycket action, blod och dramatik, och många namn att hålla rätt på, så vi har fått vara alerta när vi följt den här serien. Det får gärna bli en fortsättning nån gång på samarbetet mellan dansk och svensk polis över Öresundsbron.
bild
Tjuvarnas jul


Starke man med sossepampen Lars-Göran vinner klart över Robert Gustafssons figurer i  Gustafsson 3 tr på söndagskvällarna. Man har sina favoriter och "Sveriges roligaste man" hör inte till mina toppar. Downtown Abbey har jag försökt titta på, men jag har inte klarat det. Jag kommer inte in i den och det är väl lika bra det, den får vara.

Den 1 december börjar julkalendern, Tjuvarnas Jul - den ska jag se. Men orkar jag komma upp och se den på originaltiden 7.15? Knappast. Men som tur är ser jag att dom lägger ut den på Play direkt, så den kan jag kolla i sängen i mobilen när jag vaknar. "Verkar lite läskig" tyckte Clea, men den ska väl inte bli så farlig hoppas jag.  
  

tisdag 22 november 2011

Dags för reflexer och nytt cykellyse

Dagens förstasida i tidningen visade en svart figur på cykel utan lyse i höstmörkret.

En av tre eller ännu färre cyklar utan lyse, jag med ibland. Det är otroligt dumt, och jag vet att lyset på min "hemma i stan"-cykel är dåligt, och likaså på Margaretas. På heder och samvete lovar jag att gå till Clas Ohlson  i morgon och köpa nya till oss båda. Cyklarna i stugan har bra lysen båda två, så där är det OK.

Och lika viktigt är det att ha reflexer när man är ute och går i mörkret, det har jag fixat nu. Vi hade en skrälldus reflexer som låg i hallskåpet och skräpade, men där gör dom ingen nytta, nu har jag satt reflexer i jackorna. För joggingrundan har jag reflexväst som möjligen börjar bli lite sliten, men den får duga den här vintern också.

För ska man komma ihåg att byta reflexer ibland också, dom funkar visst sämre när man haft dom några år, det får man tänka på. En årlig reflexgenomgång när hösten kommer ska man ha. Och en årlig genomgång av brandvarnarna när man på allvar börjar tända ljus, som nu tex. Det är inte dumt att tänka på sin säkerhet.            

måndag 21 november 2011

Spamalot

Spamalot-riddare
Vilket gäng!
Monty Python håller än och vi var på Oscars igår på eftermiddagsförställningen och kollade in Spamalot. Kul kul. Uppväxt med den här humorn från 60-70-talet saknar man sån här humor nu så det här kunde vi inte missa.

Oscars är väl den av privatteatrarna jag oftast varit på. My Fair Lady med Jarl Kulle var nog den första, redan 1960? sen har det varit mycket annat. Jan Malmsjö flera gånger. Nån nyårsshow tror jag. Bäst var kanske Fantomen på Operan med Mikael Samuelsson men den senaste Singin' in the rain med Mirro, Dyall och Hanna Lindblad var också kanon med otroliga dansnummer. Ja, dom har alltid bra program på Oscars. Och nu Spamalot! Jakten på den heliga graalen.

Fint med lite gammal stil på en teater 
Jag har filmen, The Holy Grail,  på DVD och skulle visa Margareta den innan, men ajaj, skivan var oläslig. Och jag som hade Life of Brian på samma skiva. En kulturskatt har gått i graven.


Spam
Nästan så man blev lite sugen på
en burk Spam 
En rolig, tempofylld föreställning i klassisk Monty Python-stil. Funderingar hur en svala skulle kunna få med en kokosnöt från Afrika upp till England är ju alltid intressant. Också den franska "katapylten" som laddas med kossor, för att inte tala om den blodtörstige kaninen, den är värre i filmen kan jag avslöja.

Kul var det, men jag hade lite otur - jag var bara en plats från att bli "kvällens bonnlurk" och få ta plats på scenen, det hade varit pricken över i på det här vårt senast besök på Oscars.

Drömmen gick upp i rök

Framgångssagan blev kort, jag föll men blev en erfarenhet rikare.

Bloggens reklamkonto kommer inte att ge mig inkomster att köpa husbilen för 585000, inte heller blir det någon champagnegalopp i Stentorpet som jag signalerat. Allt är mitt eget fel.

I fet stil i avtalet skrev Google att bloggägaren inte får titta på sina egna annonser, men jag kan bara göra en pudel, en hel kennel som man brukar säga, och erkänna att jag 2-3 gånger brutit mot den regeln. Kanske fyra men inte mer, men det räckte visst gör att bli avstängd. Tråkigt, men det var intressanta erbjudanden, och jag är ju konsument jag också. Det var bl.a. en lastbil jag var lite spekulant på.

Larry Page, Googles grundare 
Strunt samma, lätt fånget osv, och jag kan överklaga, det kanske jag ska göra. Kalla in kändisadvokater som Julian Assange gör och överklaga och överklaga, byta advokater och fortsätta att överklaga tills man ändå får ge sig eller vinna till slut. Husbilen hägrar. Utnyttja mina kontakter i Googles allra högsta ledning? Jag har faktiskt spelat Försvunna Diamanten med din kompis Nicklas dotter, vad säger du om det Larry Page! Komma här och stänga av en så prominant bloggare på väg uppåt i karriären.

Hoppas ni beaktar den här sensationella informationen när jag skickar in min överklagan.          

lördag 19 november 2011

60plusmässan

Idag var vi på mässa, "60plus" i Bombardier Arena.

Fördomsfullt tänker nog de flesta på rollatorn, blöjor och information om färdtjänst och sånt, men det var ingenting sånt på den här mässan, den här mässan vände sig till oss som fortfarande är aktiva, här var det bostäder, semesterresor, husbilar, mat och friskvårdsaktiviteter och sånt. Husbilen gick på 585000, såg rätt fin ut, men det får vänta till bloggens reklamkonto riktigt tagit fart.

Husbilen var lite dyr
Vi började med att lyssna på information från Grand Tours program med långsemestrar i Spanien. Vi var försent ute i år, långresorna var slut,  men till nästa år kan tänkas att vi kollar dom lite mer om vi gillar vår långresa till Gran Canaria den här vintern. Då testar vi gärna Grand Tours nästa gång. Dom har nog mer aktiviteter på sina resmål än vad vi har på vår vinterresa, där får vi mer klara oss själva. Actic visade Zumba och en 70-plussare hade en lagom töntig Stand Up, sen strosade vi mest runt och kollade alla montrar och åt karameller som man ska göra på en mässa.

Karameller är det bästa med en mässa
Jag blev imponerad av de japanska köksknivarna som man kunde skära gurkskivorna med hur tunt som helst. Julbord på m/s Havsörnen verkade prisvärt, det ska jag bjuda Margareta på och recensera här i bloggen efteråt. Få se om det är sta'ns bästa julbord som dom sa.

Ja, det fanns mycket fint men jag är en dålig mässbesökare, går mest bara och tittar. Mycket folk, men som vanligt inte många jag kände igen.

fredag 18 november 2011

Upplopp i Västerås?

Det såg hotfullt ut nere på gatan i går. En massa polisbilar med blinkande blåljus, piketgänget var också med  och hjälmförsedda poliser gick på led på var sin sida om ett gäng skanderande ungdomar som då och då viftade med knutna nävar. I elvataget på förmiddan.

Vi såg det hela från balkongen och visst blev vi fundersamma. Jag såg samma sak en förmiddag för något år sen bortåt Rocklunda och skrev då ett blogginlägg minns jag, och räknade då med att det hade med något sport att göra, men huliganer en förmidddag! En skolmatch med heta känslor trodde jag nog då? Men ungdomarna såg ju så snälla och välklädda ut. Unga också. Skumt!

Rätt ofta kommer högljudda klackar med supportrar från Stockholm, Karlstad m.fl. och drar förbi nedanför vår balkong, och bland dom finns förstås en del huliganer också som polisen måste ha koll på, ibland är det fler poliser än supportrar i dom processionerna. Men det här gänget?

Så idag i Vlt, lokaltidningen, får jag svaret och blir lugnad. Poliserna behövde träning och ungdomarna var bara snälla skolungdomar och ställde upp med att skandera sina ramsor för att härda poliserna så dom lär sig ta hand om dom riktiga bråkstakarna.

Och just i går började gamle polischefen Björn Eriksson med sitt nya uppdrag att stävja bråk på idrottsplatser. Man måste få slut på huliganismen, och tills dess är det bra att polisen tränar så dom kan klara av bråkstakarna..            
 

torsdag 17 november 2011

Bilen var på verkstan igår

Bilens dator har signalerat ett fel, felkod P0351, och idag fixade verkstan det åt mig och släckte min tvåa hos Bilprovningen.

Har jag fattat det rätt så har motorn misstänt och det har datorn noterat så att det måste åtgärdas på verkstad, lite märkligt tycker jag, det gör väl inget att bilen hackar till nån enstaka gång. Diagnosen gjorde sen reparatörn per telefon och gav mig ett förslag till åtgärd för 2302 kronor. Det var ju bara att acceptera så idag har Nyströms Bilar, Citroëns märkesverkstad, fixat problemet så att jag slipper körförbud. Men lite dyrt blev det tycker jag.

Bilen fick sig en omgång med Engine Tune Up Flush och ny olja, det var det hela. 2302 kronor.

Det var märkbart likt den behandling vi gav pappas röda Ford Anglia -58 en gång i tiden, jag och Lasse H, min bilkunnige kompis. Pappas Anglia hade också misstänt så jag köpte en flaska Redex  för en tia(märket finns fortfarande). Så tog vi bilen och körde ner i en grusgrop, hällde hela Redex-flaskan i förgasar'n och så startade vi bilen. Hela grusgropen fylldes med becksvart rök och gu' vad det rasslade om bilen, men vi bara gasade på. "Det ska låta så där" sa Lasse.

Jag minns inte om vi bytte olja också, men jag minns att pappa blev nöjd och Anglian hade aldrig gått så bra som då efter den där behandlingen, så om jag tänkt på det skulle jag kanske testat det på Cittran också. Då hade jag kommit undan med en hundring. Engine Tune Up Flush är nog bara gamla vanliga Redex, men problemet är väl var man häller i det på moderna bilar, det finns väl ingen förgasare nu förtiden? Eller...? Så bilokunnig är jag.