fredag 29 juni 2012

Dumt med förändringar

För det mesta har jag inget mot förändringar. Nya program till datorn dyker jag på direkt tex. Nya bilar har jag heller inget emot och nåt nytt till garderoben köper jag nästan vartenda år.

Men ibland blir man förvirrad och gör fel när rutiner ändras. Gårdsfesten vi haft här i huset har vi haft varje år en fredag i augusti. Och vi har aldrig varit med, vi har alltid blivit kvar i stugan.

Tomt på gården idag
Men i år var vi hemma, och festen var flyttad till juni, det hade vi noterat så i år kunde vi vara med och lära känna våra grannar bättre. Vi skrattade lite igår kväll när vi tog cyklarna och åkte på poolparty för folk hade redan börjat ställa ut bord, stolar och grillar i parken, över ett dygn innan festen skulle börja.

"Typiskt pensionärer" skrockade vi men blev lite snopna när vi kom hemcyklande. Festen var inte bara flyttad till juni (som vi noterat) men även flyttad till en torsdag (som varken Margareta eller jag lagt märke till). I tanken hade vi bokat in fredan som vanligt. Lasse stod på balkongen och undrade varför inte vi varit med på festen. Dom hade varit runt 30 st runt grillarna och även många av de yngre i huset hade varit med. Grillat och spelat boule.

Nu spelade det ingen teater den här gången, vi hade förstås ändå prioriterat poolpartyt, men lite snopet var det att göra ett sånt här fel, och sens moralen är att läsa instruktioner noga utan förutfattade meningar. Jag kommer att göra fel fler gånger, det vet jag, men att Margareta inte heller är observant är oroväckande...

torsdag 28 juni 2012

Nostalgifeber

Det är nästan som en epidemi nu det här med nostalgi. Jag har i flera år kört med lite nostalgiska inlägg och återblickar här på bloggen, men det bara sprider sig. 


Först var det 40-talistgruppen på Facebook där vi avhandlat allt som vi tycket var märkvärdigt på 40-50-60-talet. Och kanske ojat oss över sånt som blivit sämre.


Sen lanserade vlt en nostalgisite som är gratis för oss prenumeranter. Jag tittar in där flera gånger i veckan och kommenterar rätt flitigt om jag känner igen något, och hoppas varje dag att man ska hitta sig själv på nån gammal bild men det har inte hänt än. Det är förstås ett otroligt bildarkiv en tidning har med bilder som inte kom med i tidningen. Riktigt kul att följa.


Det senaste är Västerås-gruppen på Facebook där säkert de flesta är hyfsat unga, åtminstone 45 och yngre. Men nostalgin flödar där också. "Minns du kiosken..", "Jobbade på Farmek..." etc etc. Jag har gjort några inlägg där jag också om gamla tider och en engelsk kille är rätt flitig och har skrivit flera gånger om sin första dag här i Västerås som gav mig några minnesbilder. Fotboll på Arosvallen Chelsea mot IFK Västerås med 120 Londonsupporters på plats. Rätt fantastiskt tyckte jag då för en enkel vänskapsmatch, och jag hade glömt resultatet. Nu fick jag se några bilder och blev påmind att IFK vann med 1-0.

Jag skulle tagit fler bilder tidigare på miljöer och sånt, inte "bara" på barn och födelsedagskalas. Men det är aldrig försent, det ska jag börja med nu!
  


       

onsdag 27 juni 2012

Automatväxlad bil

Ser inte så svårt ut, men vi var trötta!
Jag fick tillfälle idag att testa automatväxel igen, det var 15 år sen sist.

Förra gången stod vi uttröttade mitt i natten i Orlando och fick börja med att skrapa rutan på vår hyrbil, minusgrader i Florida! Flyget var rejält försenat och klockan var över ett på natten (alltså sex med vår tid) innan vi fick ut bilnycklarna.   

Så skulle vi leta oss ut på motorvägen och var väl lite för ivriga för vi kom totalt fel, vi körde runt flera timmar där i natten i Florida innan vi hittade hem till hotellet, men jag fick en bra träning att köra automatväxlat.

Toyota Avensis Wagon - Front Angle, 2007, 1024x768, 8 of 49
Riktigt bra bil
Sen har det inte blivit av att köra automatväxlat förrän idag då jag fick låna Anders Toyota Avensis för en tur till Sala och tillbaka. Man blir lite stressad och nervös först, speciellt om man är övervakad av bilägaren, men det var i alla fall lite lugnare än förra gången så jag kom igång rätt bra. Och det är ju så himla enkelt, det tar inte många minuter att komma in i det här med automat.

Hade jag råd, men det kommer jag nog aldrig att få med dagens pensionärsskatt, så skulle det allt bli en automat om jag någon fler gång byter bil. Lite märkligt är det att vi i Europa så envist håller fast vid manuell växling. Provturen i dag gav mersmak, det blir väl till att kolla bilannonser efter automater.

Ensamma hemma

Det är tur att våra barn och barnbarn så gärna kommer till oss i Stentorpet, det skulle vara trist att sitta ensamma jämt. Men nu är vi det i alla fall, ensamma alltså. Första gången på 11 dar.

Och ingen tar nog illa upp om jag säger att det är rätt skönt. Lugnt och tyst. Jag tom hör min gamla tinnitus i vänsterörat som jag inte hört på hela den här tiden. Och omständigheter utanför min kontroll har gjort att vi nu lämnat Stentorpet och pustar ut i lägenheten, lugnt och skönt. Precis som jag tänkt inför den här sommaren, att vara hemma i stan lite oftare mellan varven alltså. Så att inte lägenheten bara står tom och kostar pengar.


Men halsont har jag fått och lite sduva. Det var dumt och ska kureras i Actics bastu om den är igång under sommaren. Det var väl nån bacill jag fick av någon av våra sommargäster på Stentorpet, och man blir väl extra mottaglig när man håller igång så har intensivt med alla barnbarnen. Jag ska nog ta det lite lugnare framöver men jag måste springa en en hel del innan 14 juli!
Nicklas Lidström

Cityfestivalen  ska vi inte missa när vi ändå är hemma. Nicklas Lidström ska hyllas och Loreen ska sjunga. Bland mycket annat.      

måndag 25 juni 2012

Tur med vädret i midsommar

Idag har det regnat hela dan, aldrig att gräsmattan varit så sur. Rena träskmarkerna.

Innan dansen
Men ändå har vi haft otrolig tur med midsommarvädret, och det har väl varit lika för de flesta i år. Först en vecka med alla barnbarnen utan en droppe regn. Och varmt nog så att vi kunde bada 2-3 gånger om dan.

Sen kom midsommarhelgen när befolkningstätheten fördubblades några dagar. Från 7 personer till 14! På vår lilla tomt. Och vädret var stabilt, sol och varmt nog för att fortsätta badandet. En mardröm en sån helg skulle vara dagens väder med regn från morgon till sena kvällen. Då alla måste vara inne på våra 47 kvadratmeter med syskon som kivas och små barn som kan bli trötta och gråter.

Det blir visst lite halvdant väder ett tag men dagens bedrövliga väder var ett undantag. Uppåt 20 i alla fall till nästa vecka, det är OK. Riktiga värmeböljor kan vara jobbiga så vädret i Sverige är egentligen rätt bra.       

söndag 24 juni 2012

Postmidsommar 2012

Tidig söndagsmorgon efter midsommarhelgen. Sitter och väntar på Selma, Har hon försovit sig?

Mdsommarlunch
Ja alla barnen är väl trötta förstås, sena kväll tar ut sin rätt. I ett tält sover Clea och Ellen, dom brukar komma upp runt nio och Natan sover inne och brukar vakna då han också. Casper ligger ensam i det andra tältet sover några timmar till, men Nelly o Selma som också sover inne vaknar tidigare, Selma redan i sex-taget och klockan är halvsju nu. Hoppas hon kommer snart.

Wild Kids-veckan gick över förväntan, hårda men ärliga tävlingar varvat med mycket bad i ån. Vi hann varken bada i Silvis eller i badhuset i Avesta som annars hör till en Wild Kids-vecka.

Skumbad
Till Midsommarhelgen kom alla föräldrarna så vi blev 14 personer här till slut. Mycket mat, bad tom i forsen, midsommarstång med dans. Och ännu mer mat. Vilken helg!


Och grupparbetet som ungarna gjorde under Wild Kids-veckan blev väl klart godkänd:

  Stölden av Stentorpsstenen    

söndag 17 juni 2012

Wild Kids i Stentorpet startar idag

Men det var inte optimal inledning. Regn, regn, regn och gräset nyklippt.

Det var ganska OK igår så jag hann köra av med klipparn, men så har regnet vräkt ner hela morgonen. Stövelväder idag med gräs som fastnar på allt som man drar in i stugan hur försiktig man än är. Bara att hoppas att det inte blir alltför mycket regn resten av veckan - solen skiner just nu.

Ellen är redan på plats, Casper på ingång från Falun där hans fotbollslag, Sollentuna United, vann sin grupp men åkte ut i kvarten, Axa Summergames, och om några timmar ansluter Clea och Natan från Solna, och Nelly kommer på tisdag.

Ikväll har vi möte med genomgång av årets regler och utdelning av arbetsuppgifter. Nu kör vi!       

torsdag 14 juni 2012

Små små fågelungar

inte flyga kan... Sen minns jag inte mer av den där gamla barnvisan.

Jag vet inte om jag bara haft ögonen med mig ovanligt mycket i år, men jag tycker jag har sett så många fler fågelungar i år än tidigare år, men är dom verkligen flygfärdiga redan? Det är väl olika med arter förstås, förra året hade vi ett fågelbo i björkhäcken där mamman ruvade hela juli minns jag.

Men häromdan utanför köksfönstret såg jag en hel svärm små dunbollar, minst 10 i alla fall och nog var det ungar. Dom såg ut att leka med varandra, några försökte hålla balansen sittande på maskrosstjälkar och några testade sina vingar som kolibris, stod still och hovrade fem cm över marken medan dom övriga pickade efter insekter i gräset. Så höll dom på ett bra tag innan dom drog vidare.

Jag är en dålig ornitolog, men jag skulle tro att dom där krakarna ska flytta längst ner till Afrika och därför föddes så tidigt på året så dom hinner växa till sig, det låter väl troligt?

Sädesärlornas ungar har nog inte flyttat ut än, mamman och pappan kommer hela tiden med mer mask. Och dom verkar ha accepterat oss nu. För några veckor sen blev dom riktigt sura på oss när vi satt i pergolan, boet finns väl där nånstans.

Några andungar har vi inte sett än, det är väl för tidigt än, men dom kommer varje år.

Jag har allt lite dåligt samvete att jag inte matade fåglarna bättre den här vintern, jag bättrar mig nu till vintern, det är så kul med småfåglar. 

onsdag 13 juni 2012

Veden är huggen

Veden ska vara huggen innan midsommar har jag hört, det klarade jag med råge.

Nästan hela vintern klar
Mest skräpved, men det brinner ju det också. Det är bara ved som kommer härifrån tomten, men kommer den att räcka i vinter? Ja, det är nog 75% av det vi behöver i alla fall, bra nog. Och lite ved blev över sen förra vintern som var så mild.

Man får se vilken vinter det blir i år och komplettera lite under senvintern med några vedsäckar från affärn om det skulle behövas. Eller ska jag ta ner några alar till? Granen är jag sugen på, men den får nog stå ett tag till. Bra skydd för småfåglarna.

Men "onödiga prylar" skrev jag om häromdan, och en pryl vi inte har än kommer nog att stå på "Att Köpa"-listan snart, jag behöver nog en vedklyv.

Det är visserligen bra motion att hugga ved och slå med släggan för att få isär dom största klabbarna, men det tar på ryggen. Några år till får yxan gå varm, sen får jag se.  Eller så börjar jag köpa hem färdighuggen ved nästa vinter.      

söndag 10 juni 2012

Strindberg i år

Vältummad
Jag kan inte skryta med att ha läst så mycket av Strindberg, men det är klart att Strindbergsåret måste uppmärksammas.

Jag såg just ett fint program från 1963 (svartvitt förstås) om hans liv i Paris där Sven Stolpe berättade. Och tidigare har vi sett repriserna av Hemsöborna med Sif Ruud, Allan Edwall och Sven Wollter. Svartvitt det också, men vilka fin program. Den har jag sett flera gånger förut, lika bra varje gång.

Och så har jag plockat fram Röda Rummet ur bokhyllan och läst om den, den kan man gott läsa om ibland, det här är nog tredje gången. Den har också filmats för TV (med Per Ragnar som Arvid Falk har jag för mig), men jag har inte sett om det kommer med en repris med den också. Det är bara att hoppas för jag har för mig att den var bra och det var länge sen jag såg den.

Så har jag sett Fröken Julie i en TV-version och kanske nån annan TV-teater och jag kanske tom har läst nån annan bok också av honom? Man kan ju inte komma ihåg allt... Eller så är det bara det här med Röda Rummet och Hemsöborna, men det är ju alltid något det också.

Reprisen på Hemsöborna var obetalbar, den ska jag försöka se igen om några år.        

lördag 9 juni 2012

Västmanlänningar miljöbovar?

Ja, det gäller inte mig i så fall.

Jämnt och fint blev det
Men dom andra reser visst för mycket, köper för mycket grejor och äter för ofta mat som tar för mycket på miljön. Dom påstod det härom veckan på Tvärsnytt, men jag minns inte om vi var i allra värsta toppen i Sverige eller om vi bara låg högt upp.

OK, jag köper väl också en del onödiga prylar och reser en del också. I förra veckan var jag t.ex. i Stockholm och några dar senare i Uppsala också. Men när jag igår klippte häcken, björk och häggmispel, gjorde jag det med en sekatör! Häcksax är en trädgårdsmaskin jag avstått från.

Inte heller har jag en röjsåg, men en sån kanske man kunde hyra en helg för att snygga till längs med ån. Så får det bli, ju färre grejer man har desto färre saker har man som kan gå sönder och desto snällare är man mot miljön.

Billigare blir det också att nån gång hyra den där prylen man saknar, men häcken fortsätter jag att klippa för hand med sekatör.     


torsdag 7 juni 2012

Bra service

Det gamla hederliga svenska ordspråket, "Small is beautiful", kom till heders igen.

Min käre gamle vän, Klippo Excellent för 7.000 kr, fick sig en duvning för några veckor sen. En ny kabel och ett rengjort luftfilter, men det räckte bara några veckor, idag var han vårtrött igen och orkade inte klippa vårt lite långa gräs. Jag fick ringa EL-man i Västerås där jag köpt den, det här måste ju vara ett garantiärende.

Där satt jag en dryg halvtimme i telefonkö där jag hela tiden på avstånd hörde reparatören som ett mantra var tjugonde sekund upprepa ordet "perfekt". Vad höll han på med? Pratade han med frun och bara höll med? Eller lagade han gräsklippare i den där farten och var så nöjd med sin insats att han körde med sitt "perfekt".

Färdigservad av Jonny på Järnboden
Till sist tröttnade jag och ringde butiken i stället. Även där hörde jag det där "perfekt" i bakgrunden i telefonkön, men där tog det bara 5-10 minuter innan jag kom fram. "Bensinen eller luftfiltret" trodde killen, men just det hade jag ju bytt. "Jag kommer in så kan ni väl kika på den" sa jag. "Kom i slutet av nästa vecka. Det är nog 100 maskiner före" var svaret.

Så jag chansade med Järnboden här i lilla Sala. "Vi ska just på lunch men kom in efter ett. Det är nog inget stort fel" sa Fredrik. Och strax efter ett stod jag där i verksta'n  när Jonny kom från lunch, tog fram verktygslådan och skruvade lite. En kvart, sen var den som ny. Jag fick några bra tips om just Klippo som inte står i instruktionsboken och fick en räkning som absolut inte var saltad. "Tackar! Vilken tur att du hade tid" sa jag. "Det hade jag inte, men det här gick ju snabbare än att lämna in den. Lika bra att fixa det direkt". Vilken bra service! I stora affärn i Västerås skulle det ta ett par veckor, här i lilla Sala gick det på studs! Inga bilköer, gratis parkering, gräsklipparn fixas på en halvtimme.

Small is beautiful. Och nu behöver jag aldrig mer blogga om min Klippo Excellent.

onsdag 6 juni 2012

Venuspassagen

Det lät spännande först när jag blev inbjuden till Venuspassagen uppe i Skrapan. Vilka godingar skulle passera där under morgontimmarna den 6 juni?

Nu visade det sig att det bara var planeten det var fråga om, men spännande det också. Vi stannade kvar en natt extra i Västerås bara för att få vara med på frukostträffen kl 4 i morse för prognosen var  först hyfsad att det skulle bli klart väder, men ju mer dagen led så blev prognosen allt sämre. Men chansen fanns.

Jag ställde in min inre klocka på att vakna kl 4 och på sekunden 4.00.00 vaknade jag. Det kan man ju undra hur det går till. Kan det vara min skyddsängel som puffade på mig? Eller har man en inbyggd klocka? Hur som helst intressant.

Men det var så molnigt så jag la mig en stund till men då det fortfarande 4.30 var lika molnigt, ja faktiskt mer, så struntade jag i det hela och väntar på nästa chans att se en Venuspassage. Det blir 2117. Eller så får man hålla tillgodo med en passage av den andra varianten av Venus.


måndag 4 juni 2012

Marathonhelgen är över.

Den rekordregniga och rekordkalla (4-6 grader) maran var en riktig rysare och finns beskriven i joggingbloggen.

Nästan så solen sken någon sekund..
Det var skönt att efter loppet bli hämtad vid målet av Calle och Ellen för hemtransport till Lavendelvägen för en dusch, en god middag och skön säng att sova i. Jag var bara så nöjd efter loppet att det var svårt att somna.

Uppvärmning innan loppet
Söndagen var det Marathon igen, Stockholm Mini Marathon. Vädret var något bättre, inte konstant regn och kanske 8-10 grader. Det var Natans löparpremiär och jag hade fått förtroendet att springa med honom, "pojkar 5-6 år, en kilometer", vilket hedersuppdrag. Uppvärmning av Sats-tjejer som Natan följde exemplariskt. Och jag också, jag var rätt stel efter lördagens lopp.

Grattis!
Så gick starten och det gick hur bra som helst. Vi hoppade över vätskekontrollen för att tjäna några placeringar och när vi såg Stadion (som är en gammal borg, berättade Natan) då tyckte han att det var ju inte så långt. In på Stadion och i upploppskurvan satt hejarklacken, farmor o mormor o morfar, Clea o mamma o pappa. Då satte Natan in rycket och sprang ifrån mig i en kanonspurt in i mål.

Nån timme senare var det dags för Clea, "flickor 8 år, en kilometer".  Här går hon i mål i en härlig stil. Välj  Widmark och tryck på Clea så kommer hon springande. Riktigt roligt att vara med på minimaran, men sen åkte vi direkt hem till Sala, kröp ner i sängen och somnade båda två. Vi sov 2-3 timmar på eftermiddagen och gick ändå till sängs tidigt efter kvällsmaten och en stunds TV och somnade igen båda. En sån här maratonhelg tar både på löparen och supporten.