fredag 31 augusti 2012

Barnbarnens yrkesval

Kan inte klaga på lönen
Vi pratade om det i helgen med ett par av våra barnbarn, vad hade dom tänkt sig för utbildning och vilken yrkeskarriär siktade dom på?

Fotbollsproffs lockar förstås så polis i London som var det tidigare önskejobbet kanske inte är riktigt aktuellt längre. Ingenjör var visst på tal, men det finns ju roligare jobb att tänka sig. Och roligare utbildningar. Skådespelare eller popstjärna?


Framtidsjobb?
Men får morfar/farfar komma med ett bra förslag så är det mer jordnära yrken, och som klanens ålderman borde jag väl ha lite inflytande. Tre yrken kommer jag att tänka på med lysande framtidsutsikter, och att vi skulle kunna ha lite nytta av det här på Stentorpet är bara en tillfällighet.

Elektriker och rörmokare är det första jag tänker på (jag fuskade i båda yrkena i går utan framgång) och så skulle det vara fint med ett barnbarn som bilmekaniker eller bara allmänt tekniskt intresserad. Det vore väl fint om det fanns den där kunskapen i släkten, och jag vet att dom gärna skulle hjälpa oss och dom skulle bli grundligt belönade med en välfylld karamellpåse då och då, det tycker dom om allihopa.  

Men barnbarnens föräldrar är pärmbärare allihopa, ja det har ju Margareta och jag också varit, och traditionens makt är ju stor så jag vet inte vad jag kan hoppas på.       

tisdag 28 augusti 2012

Jag som vinterbadare

"Jag är ingen vinterbadare", men brukar jag säga men nu får jag ändra på det. Sen jag upptäckte det här med en kall avrivning på morronkvisten så får jag ändra mitt CV och lägga till en ny titel.

I morse var jag uppe 5.45. Det var 1,5 grad ute och jag tror nästan det varit frost under natten, men vattnet är ju fortfarande varmt (14-15 kanske) så det var inga problem att jogga lite lätt ner till bryggan och hoppa i. Inte mycket macho över det här, men det är mesigt och lite sissies att inte våga ta ett sånt här morgondopp. Jag kör på så länge vi bor kvar här i stugan, ett par veckor till kanske.

Nej, man fryser inte ett dugg när man är sängvarm och ger sig ut i morgonkylan och hoppar ner i det svarta vattnet. Att rulla sig i snön efter ett bastubad har man ju sett att många gör, och det förstår jag nu att det är inte så märkvärdigt. För efter doppet, lättklädd i morgonblåsten, fryser jag inte ett dugg och jag kostar på mig lite morgongymnastik på bryggan.

Det enda man fryser om är fötterna när man går barfota i gräset, det kan man ju funderar över varför kroppen fungerar så - varför man inte är mer tålig där alltså.  Hur har naturen/alt. Gud Fader tänkt där? Så machoprovet att springa på glödande kol är inte riktigt aktuellt än, jag är lite känslig under fötterna.

Även om det var lite kyligt i morse så är det ju trots allt fortfarande sommar, så för att riktigt ta plats i vinterbadarnas inre cirkel får jag vänta ett tag. Som tur är blir det ju aldrig is på Viksbergsån, så jag kommer att ta fler dopp. Ner till fem minusgrader kanske man klarar .                   

måndag 27 augusti 2012

Min nya blogg

Alla människor borde skriva en blogg. Ett produktiv sätt att ägna en stund vid datorn eller mobilen och samla sina egna tankar. Jag skriver och driver mer eller mindre regelbundet fem bloggar. Nu är det dags för en till.

Jag inbillar mig inte för ett ögonblick att folk orkar läsa allt det där, men jag har olika syften med dom allihopa, nån kanske nån gång läser nån blogg. Jag är nöjd med det och sitter kvar och gör mina kommentarer här från min Utsikt. Många bloggare kallar sig som jag också för "Utsikt från xxxxx", inte så originellt, men jag kopierade ingen annan, jag fastnade för "Utsikt" efter att ha tänkt 2 minuter när jag började med min första blogg, "Utsikt från torpet". Med en tanke att skriva korta, lättsamma vardagsinlägg av "feel good"-typ. Helst ett inlägg om dan.

Så köpte jag en mobil med bra möjligheter att lägga ut bilder. I " Utsikt från mobilen" tänkte jag lägga ut en vardagsbild med en kort kommentar varje dag. Det har varit allt från en trafikkolycka till en ny design på mjölkpaketet. 3-4 ggr/vecka brukar det bli.

Resor kan vara kul att skriva lite extra om. I "Utsikt från resan" (jag måste ha ett bättre namn) skriver jag rapporter från mina (oftast våra) fåtaliga resor. Det kommer snart nya inlägg, men här blir det av naturliga skäl inte så mycket skrivet.

I joggingbloggen "Utsikt från joggingspåret" hade jag hoppats få någon seniorjoggare som regelbunden läsare, men jag har nog inte lyckats än. Det kanske kommer, men kan man inspirera nån ströläsare att jogga lite så är det OK det också.

Min femte blogg är den jag skriver för mina kurser hos Aktiva Seniorer. Där blir det lite skrivet i samband med kurserna och nåt enstaka däremellan, men den är länkad från några andra föreningar också, det är ju kul så jag kanske borde skriva lite mer i den bloggen.  

Allt det där är lite "feel good"-stil, men så tänkte jag testa en lite mer seriös blogg också i min nya blogg som tills vidare får heta "Utsikt från mitt håll". I Wordpress-miljö så att jag får testa det också. Där kommer jag att samla mina tankar om aktuella ämnen, kanske miljö, kanske politik (nedrustningen av sociala välfärden är man ju skraj för nu när ålderdomen rusar på en), kultur, vetenskap, krig och fred, ja det är mycket man ha synpunkter på. Det blir nog lite längre, torrare inlägg så det är lite läs-varning.

Den nya bloggen kommer att få en länk här till höger i min blogglista när jag tycker att den duger.

torsdag 23 augusti 2012

En blöt morgon

Att jag inte tänkt på det här förut. Det är så här en ny dag ska börja!

Näcken i bäcken med Family Fresh i håret 
Det var bara för en vecka sen jag började med morgondopp. Nu slår jag upp ögonen på morgonen, sträcker lite på mig i sängen,  tar en handduk och går ner till bryggan och plums i! 5 minuter efter att jag vaknat ligger jag under vattnet i Viksbergsån. Klart det vore bättre med Medelhavet eller en strandtomt i skärgården, men det här ligger inte långt efter.

Man ska bara inte titta på termometern när man vaknar, det kan man kolla efteråt. Idag var det 13 grader i luften och nästan 17 i vattnet, så det var helt OK.  Det regnade också rätt rejält idag, men det gör ingen skillnad, lika skönt ändå.

När vattentempen går ner runt 12-13 kanske jag lägger av, men tills dess kör jag på och provocerar gärna:

Ett morgondopp ska väl vem som helst klara.

onsdag 22 augusti 2012

Det strålar en lampa förunderligt klar

Nu lyser den igen, men hoppas inte min gode vän Lars med elektrikerbakgrund läser det här. Jag borde kunnat fixa det här mycket tidigare och utan så mycket trassel.

Varde ljus
Jag satte upp taklampan för minst ett halvår sen, och den har lyst så fint sen dess. Med tryckkontakt på väggen. Men så plötsligt strax före sommaren gick en propp och lampan slocknade. Även kyl & frys som sitter på samma säkring. Hur kan sånt hända när man inte gjort några ingrepp?

Sen har jag hållit på med det här hur mycket som helst hela sommaren. Köpte en ny tryckkontakt, hade den gått sönder? Bytte till en enklare tryckkontakt, jag kanske kopplar fel? Bytte en kabel. Kopplade in på en annan säkring. Och varenda operation tar minst 2-3 timmar, ibland en hel dag. Inte skulle jag blivit rik som elektriker.

"Ta hit en elektriker. Du har väl kopplat fel uppe i lampan" sa Margareta, men det var det enda som jag var helt säker på att det var OK. Och så var lampan lite trickig att plocka ner, så jag hade dragit mig för det i det längsta, men nu fick jag väl göra det. Och hittade felet.    

Det var ett litet jack i den blå kabeln, men det hade det ju varit hela tiden fast lampan fungerat så fint i ett halvår. Hur kunde det göra att propparna plötsligt börjar gå? Obegripligt. Spooky. Det måste vara nåt elektriskt!

Men hur som helst är felet fixat och jag har lagt ytterligare en erfarenhet till min digra visdomsbank.    

måndag 20 augusti 2012

Sommar i P1 är slut

Sommarvärdarna 2012Det är en höjdare att sitta på eftermiddagarna och lyssna på Sommar i P1, men det blev inte av i år. Vi har väl inte haft tid. Förrän nu dom två sista avsnitten.

Det var ju så många spännande namn på listan som jag missat. Nu har man en månad på sig att lyssna ifatt allt man missat. Anja Pärsson, Marta, Sefan Löfven, Karin Falck, Daniel Sjölin bara för att nämna några jag skulle vilja lyssnat på. Och sen alla som man inte vet alls vilka de är, det är ofta dom som är mest intressanta.

Som Christina Lampe-Önnerud, batteriuppfinnare. Då kanske man skulle förstå varför man måste ladda mobilens batteri varenda dag. Trita Parsi, Iran-expert vekar intressant. Amirzai Sangin är IT-minister i Afghanistan, kan han svenska? Daniel Ek som skapade Spotify.

Martina Haag är en favorit och Anders Olsson, blir han med nu i år i Paralympics? Ja varenda en skulle ha varit intressant att lyssna på.

Dom vi hann med var Marie Göranzon och Henrik Dorsin, resten kommer jag att lyssna ikapp. Börjar direkt med Stefan Löfven.  

söndag 19 augusti 2012

No Big Apple - no big deal

Vad är väl en bal på slottet... 
Mitt slutmål för min marathonkarriär har alltid varit att i november 2014 lägga av en spurt in i målet i Central Park på New York City Marathon. Men nu tror jag att jag ändrar mina planer. Och det gör inte så mycket, det finns andra mål.

Man måste vara tidigt ute och boka, 2013 är slutsålt, så jag tittade in idag, men än är inte bokningen för 2014 öppen så jag vet ju inte exakt vad det kommer att kosta, men dyrt blir det. Lite väl dyrt redan i 2012 års priser.

Det var dyrt redan 2002 när jag sprang där senast, men att det antagligen blir mer än dubbelt så dyrt nu 2014 var en trist överraskning. Bara startavgiften går lös på nästan 5.000 kr, den kostade 1500 förra gången.

Det finns en budgetvariant men då byter man om hemma i Sverige och duschar när man är tillbaka hemma och det blir lite väl påvert, och det finns påkostade varianter med lyxhotell men jag hade i alla fall tänkt mig ett hyfsat hotell och att stanna sju nätter, men det kostar alltså lika mycket som att stanna ett par vintermånader på t.ex. Gran Canaria så det är lite svårt då att prioritera en sån här grej. Men det är dumt att säga aldrig, så får jag en storvinst på Triss så...          

lördag 18 augusti 2012

En glad nyhet för pensionärer

Nu släpper den lite 2013
Och tre dåliga i samma veva. Det är Bromsen det gäller. Men jag är inte avundsjuk, jag bara konstaterar.

När alla andra (med jobb) bara får det bättre och bättre med högre löner och lägre skatt har vi pensionärer inte lika lätt att hänga med, vi är beroende på hur mycket man trampar eller släpper på Bromsen. Den slog till första gången 2010 och sen 2011. 7,5 % gick pensionen ner men ökade 2012 några procent och, här kommer den glada nyheten: ökar igen 2013, 4,5%, så då är vi nästan tillbaka på 2009 års pension. Det var kul!

Men sen kommer det trista. 2014 slår bromsen till igen och minskar pensionen ett par procent. Likadant 2015. Och likadant 2016. Vad det verkar nu i alla fall. Så om vi snart är tillbaka på 2009 års pension så blir det inte så långvarigt, vi kryper stadigt bakåt mot förr.

Att vi samtidigt som enda (troligen) land i hela världen betalar lite högre skatt (1-2000/mån extra) vet alla som läst den här bloggen tidigare, men  jag är inte avundsjuk, jag bara konstaterar.

Det blev lite tokigt det här men det är som det är. Och Pensionärsskatten kommer att ta lång tid att avveckla.

fredag 17 augusti 2012

Det där med smartphone

Visst ser det lite löjligt ut där vi sitter och kramar våra smartphones. Omedvetna om vad som händer runt i kring oss men desto mer medvetna om vad Aftonbladet skriver om, eller djupt engagerade i en match i Wordfeud. Eller så är det kompisens senaste statusuppdatering i Facebook som vi måste läsa.

Populär smartphone
Men det är ju så lätt när man har sin mobil i fickan att bara plocka upp den och dra iväg ett tweet på Twitter så att omvärlden vet att man fortfarande lever.  Intressant att se om vi fortfarande sitter så där om några år, eller har vi tröttnat då? Antagligen inte, det blir ju fler o fler funktioner i dom här smartieserna.

Toppmodellerna nu är väl Samsungs SIII och den Iphone 5 som inte kommit än, men den blir nog poppis. Själv har jag en antik modell från förra året som hjälpligt fungerar, men snart måste jag byta upp mig. Vad kommer mer att komma i höst förutom Iphones 5:a?

I går satt jag som vanligt och fipplade med mobilen och hamnade väl i Facebook en stund. Lite senare kom Margareta och skrattade åt mig och undrade. Jag hade FB-gillat "Rosenserien", smink och hudvård. Och inte nog med det, jag var den 3000:e att gilla deras sida så dom hade gjort ett inlägg på sin sida där dom noterade den lyckliga tilldragelsen.

Det är säkert inget fel på "Rosenserien"  men det förstör min machoimage att förknippas med den så jag drog mig snabbt ur och dom hamnade på 2999 i stället. Förlåt mig, men nu ser jag att dom är en bit över 3000 igen, så det blev ju dubbel glädje för dom. Kom till 3000 två gånger samma dag!

Det har hänt mig förr att jag tryckt fel, t.ex oavsiktligt skickat en vänförfrågan i FB från min smartphone så det gäller att fingra försiktigt på skärmen.

torsdag 16 augusti 2012

Inskolning på dagis

Våra barn gick aldrig på dagis. Bra eller dåligt kan man diskutera, men så var det. Men barnbarna har alla gått på dagis förstås.


Hon slocknade så tungt
Och nu är det Selmas (1,5 år) tur att lära sig gå på dagis och vi har fått förtroendet att bistå med lite hjälp att få allt runt i kring att fungera.


Lite imponerande när så små barn på några veckor lär sig vara borta från mamma o pappa och lär sig att umgås med nya vuxna och nya barn, lär sig nya rutiner med mat och att sova. Och Selma är inget undantag, det går så bra och hon ser ut att trivas. Men oj så trött hon har varit när hon kommit hem. Behövde sova nån timme extra när hon kom hem.

Det är nog mest skoj tror jag för barna att vara på dagis. Många lekkamrater och kul aktiviteter. Säkert trist också ibland att inte vara med mamma o pappa och det är nog jobbigt i höst och vinter när morgnarna är mörka och kalla, men mest tror jag det är roligt och utvecklande för barnen och jag har alltid varit så imponerad på mina små barnbarn som klarar av dagis så bra.

onsdag 15 augusti 2012

Cykeltur till Sala City

För första gången på hela sommarn tog vi en cykeltur igår hela vägen ner till Sala Centrum. 6-7 km så det blev väl 15 km allt som allt.

Från Tingets hemsida. Nån snaps tog inte vi!
Varför har vi cyklat så lite? Dumt! Det är ju så skönt, och kul också. Vi snurrade runt lite på områden man aldrig kommer till annars med bil och så blev det lunch på stan, Tinget Pub & Bistro. 79 kr för en Viltskavsgryta med både kaffe och efterrätt. Gott och trevligt, rekommenderas och vi kommer tillbaka fler gånger.

Vi kollade in nya "Berras Restaurang" också. Den ska vi också prova, men där har vi ätit många gånger tidigare när den hetat "Blå Huset". Och nya Johanssons måste vi också prova. Lunch på stan får det bli ett par gånger i veckan nu.

Så tittade vi in på Salas Bibliotek för att se om fru bibliotekschef Maria var i tjänst, men vi såg inte till henne så vi cyklade vidare längs dammarna bl.a. En fin cykeltur som vi avslutade med en bok i solstolarna hemma på Stentorpet. Jag hann läsa slut "Sarahs Nyckel" som jag började med på morgonen, vilken fin bok. Svår att lägga ifrån sig. Och nere på bibblan såg jag att dom hade den på DVD, den ska jag låna, kolla och jämföra nu när man har det så akuellt.

Allsång på Skansen fick avsluta en varm och solig dag. Än är inte sommaren slut.

     

söndag 12 augusti 2012

Kräftfiske idag

Vartannat år får man fiska kräftor i Sala, och i år var det dags igen. Men vi fiskar aldrig.

Jag är lite osäker på reglerna och just nu när jag skriver detta verkar Salas hemsida ligga nere, men nu är det ändå försent. Jag tror man får fiska från sin egen tomt, och vi bor ju längs ån så det borde vara OK. Jag får kolla bättre och prova om två år om det är OK för oss att fiska kräftor. Om det nu finns några.

Kräftfiskare lurar i vassen
På andra sidan ån var det ett gäng som la ner burar var 5:e meter och  sen har dom gått och vittjat burarna flera gånger under kvällen, men blev det nåt i dom? Jodå, vi har provat någon gång med varierat reslutat, men då har vi släppt i dom igen även dom största bumlingarna, men sist vi provade var det helt tomt. Och själv är jag måttligt förtjust i kräftor så det är inte så viktigt.

Rekommenderas inte
Vi grillade lite fisk i stället och det var riktigt gott, men jag måste passa på att gnälla över den nya sortens grillkol vi hade i kväll. Köpt på ICA häromdan, men det var mer kolpulver än grillkol. Min vanliga sort på Coop tycker jag också blivit sämre senaste åren, men den här var ännu värre. Jag har en säck till, men om den är lika dålig så går jag tillbaka till den andra sorten. Fisken blev visserligen klar till sist, men som vanligt får man köra med den gamla devisen: "Det var bättre förr" när grillkol var grillkol.

fredag 10 augusti 2012

Ett märkligt OS 2012

Bara tre dagar kvar nu och jag har knappt sett ett dugg av det på TV, jag har missat alla svenska medaljer. Så har det aldrig varit, men jag har liksom inte haft tid i år. Eller prioriterat annat är väl mer rätt att säga. Inte förrän ikväll är jag igång.

Bara 5:a den här gången
Jag missade Bolt på 100 meter, visste inte ens när det gick. Jag missade silvret i triathlon och medaljerna i segling, brottning  och ridning. Tom Västeråsaren Markus Oscarssons finallopp i K1000 missade jag, jag har bara sett 5 minuter då och då ungefär. Men sista kvarten i handbollen mot Danmark såg jag och det var spännande. Semifinalen mot Ungern kommer jag inte att missa och inte heller finalen (eller bronsmatchen).

Och ikväll har jag börjat titta ifatt lite. Usain Bolt på 200 meter, tresteg, damernas spjutfinal, fotbollsfinalen USA mot Japan och vattenpolofinalen USA mot Spanien bl.a. Lite basket också och beachvolley. Till sist är jag igång.

Vad får man inte missa nu dom här sista tre dagarna? Emma Green i höjdhopp, handboll som sagt, och mina kollegor i marathon, men damerna med Isabellah Andersson missade jag förstås. Vad ska man mer se? Anna Lindberg och simhopp och alla friidrottsfinaler. Jaja, nu blir jag kvar i TV-fåtöljen. Och till OS i Rio 2016 ska jag skärpa till mig och se allt. Det är ju bara var fjärde år.

torsdag 9 augusti 2012

Sommarvädret 2012

Vad ska man säga? Rätt OK ändå har jag tyckt fram till nu. Svensk sommar är ju ofta så här. Men nu är augusti en bra bit på väg och ingen värmebölja på väg. Och det kommer nog ingen heller den här sommaren. Det saknar jag.

Ändå vill jag inte byta bort somrarna på Stentorpet mot stressiga semesterresor ute i världen. Och vi har badat i ån hela sommaren så så farligt har det inte varit. Vi har mätt upp 20 grader och tack vare regnet har vi ju haft ovanligt bra fart på ån. Riktigt bra badsommar.

Sol då? Wild Kids-veckan före midsommar var regnfri och sen kom en midsommar som var en av de bästa på mycket länge. Sen kom regnet som sabbade jordgubbsskörden och gjorde gräsmattan så sur att man knappt kunde klippa gräset ens, men det har ju varit hyfsat varmt hela tiden. Det kunde varit mycket värre, men jag har haft kortbyxor på mig hela sommaren 2012. Den varmaste veckan var vi  hemma i Västerås för att laga bilen, men det var kanon det också med cykelturer på hemmaplan som vi aldrig tar oss tid med annars. Bra timing för bilen att krångla.

Och när vi (Margareta) skulle måla verandaräcket, en procedur på 3-4 dagar, så kom det knappt en droppe på hela tiden, vilken tur!

Så tog vi en liten tur till Öland 4-5 dagar med riktigt varmt badväder - vi hade en hel förmiddag (!) på stranden med ett dopp i timmen, också det tur och bra timing. Men så snart vi kom tillbaka hem till Stentorpet har det vräkt ner nu flera dar, och lite börjar jag nog tröttna.

Men ändå - just nu håller det uppe så jag tar mig en löparrunda, och med lite tur kan jag klippa både häcken och gräset i kväll. Svensk sommar är lite oberäknelig, men nix pix, inte vill jag byta ut den!