onsdag 31 juli 2013

Mitt favoritställe

Alla har väl ett favoritställe vare sig det är TV-fåtöljen i vardagsrummet, engelska promenaden i Nice eller pizzerian på hörnet. Och det här är utan tvekan en av mina största favoriter, Stentorpets flytbrygga i Viksbergsån.

Nu flyter ån ganska lugnt 
Inköpt som en byggsats på byggmarknaden på Obs på Stenby, kanske 1985. Kostade 1800 kronor och så spikade vi ihop den Anders och jag. Vi var lite nervösa när vi sjösatte den, hur skulle bryggan bete sig när den kom ner i ån. Skulle den lägga sig längs med åkanten eller skulle det gå att få den ligga rakt ut i ån som vi ville, det är ju lite strömt ibland där i ån, speciellt på våren och hösten.

Jodå, det gick fint och sen har den legat där och guppat på vågorna i snart 30 år. Och vi har ägnat ett oräkneligt antal timmar där på den insynsskydade bryggan, badat, solat, fiskat och tom ätit lunch nån gång. Suttit med barn och plaskat med fötterna och tittat på skräddarna, tagit 1000-tals bilder på badande ungar och massor av filmer när dom gjort bomben och andra konster. "Morfar titta på mig! Farmor kolla!"  Änderna gillar att ligga där och vila, nån vattenspindel bor under däcket och på botten under bryggan bor det nog en och annan kräfta och någon abborre.

Själva skrovet har varit med från -85 och håller än, men däcket och frigoliten är bytt någon gång. Och häromdan fick den en ny badstege. Från Clas Ohlson (var annars) och kostade 1395 kr.

Varje dag på Stentorpet börjar med ett morgondopp, 19,5 idag, och avslutas ofta med ett kvällsdopp också då det brukar vara ett par grader varmare. Åtminstone jag själv bojkottar varmduschen mellan maj och september, då är det bryggan som gäller.              

måndag 29 juli 2013

Veckans outfit, mina kortbyxor

Outfit "småjobbb"
I det där "moderna pensionärer"-jippot fick jag av Kjell Eriksson rykte om att skriva outfit-reportage. Det var ju inte riktigt sant, men jag får väl bjuda på ett till, mina kortbyxor.

Jag går helst i mina vanliga jeans, gillar egentligen inte kortbyxor över huvud taget, men den här varma sommaren har jag visat mina ben mest hela sommaren. Gärna i jeanskortbyxor, men här är en rapsodi över några andra kreationer som jag visat upp mig i under sommaren:

Den första uppsättningen är nog den vanligaste. Haglöfsbrallorna från Avesta. Vardagsbyxor när jag bara småjobbar, som idag när jag skulle plocka hallon i snåret utanför mitt fönster. Då åkte också stövlarna på, extrapris 375 kr på Coop Forum, och T-shirten är min gratiströja från Friendship Run i New York. Från FN-skrapan till Tavern on the Green, och den åkte på idag som ren skryt.
Arbetssugen...

Om jag sen ska jobba lite hårdare med risk att jag smutsar ner mig så blir det i dom här kortbyxorna, men i det här varma vädret sista veckorna har jag inte haft dom på mycket, jag har varit rätt lat. Byxorna är ett par avklippta gamla McGordon från Dressmann och säkert 10 år gamla. Tänkte slänga dom i våras men tog fram saxen i stället. T-shirten är en gratiströja igen, jag har hur många som helst gamla marathontröjor och skorna är förstås IKEA:s plastskor som vi också har hur många som helst av, ändå står dom alltid på fel sida av huset när man behöver dom, men det är en annan historia.

Klädd för fest.
Så till dagens sista outfit: Om vi skulle få oväntat besök, då kanske jag tar på mig den här utstyrseln:

T-shirten är visserligen ett par tre år gammal men passar fortfarande någorlunda speciellt nu efter att vi börjat med 5-2-metoden. Brallorna fick jag gratis(!) hos Dressmann i våras och är väl inte riktigt min stil men rätt OK ändå och sandalerna är rätt OK dom också. Köpta i mataffärn, Coop Forum, och billiga dom också.

Nä, nu blir det nog ingen modevisning på ett tag, jag lägger inte många kronor på kläder och fortsätter jag så här tror väl folk att jag är ett modelejon.

fredag 26 juli 2013

Jazzens Museum, Strömsholm

logo

Det har funnits sedan 1999 och jag skäms att erkänna att i går var det var första gången vi där! Skämmigt! Hoppas det stannar mellan bara dig och mig, men det gav sån mersmak så det blir nog en ketchupeffekt av det här, det finns så många gobitar i deras program. Hela programmet finns på Jazzens Museums hemsida.

rest-07-2.jpg
En bild från museets hemsida
Ja, dels är det ett sevärt museum, Europas första och världens mest omfattande jazzmuseum! Otroligt! I vackra Strömsholm bara en kvarts bilresa hemifrån! Och dessutom har man hela sommaren nästan varje dag en attraktiv musikföreställning där man kan välja att bara sitta och lyssna eller så följer man föreställningen från matborden där det serveras en läcker Konsertmeny för bara 260 spänn!

Borden var slut igår så vi fick bara lyssna, ja vi hade fastedag så det var lika bra det, men vi kom dit tidigt så vi fick bra platser på en fullsatt föreställning med Gunhild Carling Big Band som vi sett flera gånger men aldrig tröttnar på. Exempel på andra gobitar på programmet innan sommarn är slut är Robert Wells & Vocalettes, The Real Group, The World Famous Glenn Miller Orchestra men även artister som Lill-Babs, Östen med Resten, Kalle Moraeus, rock med The Refreshments, schlager med Towa Carson & Jan Höiland bara för att nämna några. Det borde finnas något för alla smaker och det här är bara det som är kvar på programmet fram till säsongavslutningen 25 augusti. Hela sommaren har det vimlat av storheter på museet hos Rolf Carvenius, själv jazzmusiker, som är eldsjälen bakom verksamheten

Museet hann vi inte titta på den här gången men vi kommer tillbaka. Gunhild Carling var på ovanligt bra spelhumör och vi går säkert på fler konserter med hennes band om det blir fler tillfällen. Här är ett smakprov på torsdagens konsert:

            

onsdag 24 juli 2013

5:2-dieten är ingen diet, mer en livsstil

5:2-dieten : friskare, smalare, längre liv med halvfasta (inbunden)Dom kallar den diet, det tycker jag är dumt, jag tror jag ska kalla den 5:2-metoden eller något sånt tills man kommer på ett bättre namn.

Fortfarande är det mycket kvar att lära sig för oss, Margareta och mig, och jag ska förstås köpa boken när den kommer ut om ett par veckor men tills dess finns det mycket att läsa om 5:2 på bloggar, Facebook och andra ställen. Det här är mitt bidrag, ovetenskapligt men ändå några kommentarer till 5:2-metoden som utlovar viktminskning, mindre risk för cancer, Alzheimer, diabetes, högt blodtryck, längre liv etc. Guld och gröna skogar?

Ja, den där dr Michael Mosley visade i Vetenskapens Värld rätt sensationella effekter av att halvfasta två dagar och äta helt normalt de andra dagarna, så pass sensationellt tyckte vi att det var värt att prova en tid och samtidigt läsa på och lära sig mer och även ta del av ev. kritiska kommentarer.

Hur kan det komma sig att det fungerar? Jo, tanken är rätt logisk,.Vi människor är inte gjorda för att äta oss proppmätta varje dag och i länder som vårt äter vi alldeles för mycket. Forskare i USA såg att under depressionen på 20-30-talet när det var ont om mat ökade livslängden plötsligt rätt markant, det var så det här började. Resten ska jag läsa i boken som nog blir en storsäljare för 5:2-metoden verkar ha blivit en riktig succé.

Det medicinska kan ju inte jag bedöma, men att vikten minskar i lagom takt för både Margareta och mig utan någon större ansträngning, det ser jag på vågen. Jag har ingen direkt övervikt så jag räknar bara med att gå ner ett par tre kilo på de två månader jag tänkt "hålla ut", och vi noterade tyvärr inte ingångsvikterna, men nu väger vi oss varje morgon både Margareta och jag och noterar några hekto mindre mest varje dag.

Men vikten är rätt oviktig för oss, bara kul att notera. Då är det viktigare med  känslan att man mår så bra även på halvfastedagarna. Och vi orkar motionera som vanligt, nästan så man blir lite extra aktiv. Lite tråkigt kanske nån gång att inte få ta en macka eller en köttbulle på fastedagen, men i stort är det "lätt som en plätt". Och på morgonen efter fastedagen är man inte överdrivet hungrig och inte på matdagarna i övrigt heller, jag tror vi äter lite mindre hela tiden och blir fortare mätta.
Middagen i morgon, torsdag

Fördelar är att på matdagarna äter man precis som vanligt och om det finns nackdelar (vad skulle det kunna vara?) kommer säkert dom att slås upp med feta rubriker i tidningarna, men jag tror aldrig det blir så. Det forskas nu på den här livsstilen, så under året kommer mycket att skrivas om 5:2-metoden, och när jag lärt mig mer eller gjort några speciella erfarenheter så blir det en notis på bloggen, men vi kör vidare och ser fram mot en fastedag i morgon, torsdag.          

måndag 22 juli 2013

Den vanliga Stockholmshelgen var ovanligt lyckad

Ända sen urminnes tider har vi kört en Stockholmshelg ett par gånger per år. På hotell ibland men numera oftast i någon tillfälligt ledig bostad vi har tillgång till, den här gången blev det i Sollentuna. En toppenhelg!

Abba the museum
Förra året hamnade vi där på 2012 års varmaste dagar och det var bra varmt den här helgen också. Det bästa med såna här turer är när vi inte har ett dugg inplanerat. Men i år hade vi i alla fall planerat att vi skulle gå på Abba-museet och det hör snart till allmänbildningen att ha tittat in där så vi började med det. Det finns så mycket att läsa om det museet på andra håll så jag nöjer mig med att säga att det är värt entrépengarna, 195 kr. Det var mycket grejer och bilder att kolla på, skyltar att läsa och mycket musik att lyssna på. Karaoken var jag värdelös på men hade nästan full poäng på frågesporten. Vi kommer säkert tillbaka ett annat år.

Utsikt från Västerbron
Bad i Årstaviken
En riktigt bra dag var det sen när vi tog oss ner till Skanstull och sen långsamt flanerade längs Årstaviken på ställen vi aldrig varit på. Kaffe och glass på små caféer och massor av folk flanerade, joggade eller cyklade längs med vattnet som vi. Loppis vid Hornstull och så tog vi Västerbron där jag sällan hinner njuta av utsikten på mina maror. På Norr Mälarstrand var det dags för lunch och vi hann med en kaffetår i Kungsträdgården också där vi lyssnade på lite jazz innan vi på kvällskvisten hamnade på Söder igen, hela varvet runt.

På Norr Mälarstrand behövde fötterna svalkas

En promenad i 7-8 timmar, sällan vi haft en så fin dag i Stockholm.

torsdag 18 juli 2013

Otrogen idag, och inte skäms jag heller!

Jane på Masmästaren har haft bensinmack och berättade att vi är mest trogna när det gäller vilken bensinsort vi väljer. Vi håller ofta livet igenom fast vid samma bensinmärke! Som han i Galenskaparna som absolut ville ha svensk bensin i tanken och var orubbligt trogen sitt OK. Men i det fallet är jag lite kluven, jag delar mina gracer mellan två ställen, Volvos "Tanka" och så OKQ8.
Min nya bilverkstad

Däremot har jag varit väldans trogen min bilverkstad, Citroëns märkesverkstad i Västerås, Nyströms Bilar. Trevligt bemötande och bra service, inget att klaga på. Jag kanske skulle ha kunnat serva bilen 25% billigare på annat håll, men jag har alltid hållit mig till Nyströms fram till idag.

Reklamens makt? Man har ju inte kunnat undgå att förstå att det finns en verkstad som heter Mekonomen, och idag har Mekonomen i Sala fixat bilen. Fördelen var framför allt att jag kunde fixa den här i Sala, och så fick jag det gjort några dar tidigare än Nyströms kunde fixa det. Och så tjänade jag mina 25 procent, dom var 500 kr billigare.

Kolla vilken blank och fin ljuddämpare!
Men nu kommer jag nog att vara lite kluven här också, det blir väl ett förhållande på tre här också. Jag får väl variera mina bilreparationer (som inte får vara alltför vanliga)  mellan Danne på Mekonomen i Sala och Nyströms i Västerås. Och nu skramlar i alla fall inte vår trogna 11-åriga fransyska längre, så nu tar vi oss allt en liten tur i helgen.

         

onsdag 17 juli 2013

Sommaren 2013 i halvtid

Vi blev ensamma igen här på Stentorpet idag och tid för en halvtidssummering.


Que?
Riktigt bra väder, visst har det väl varit det. Eller..? Jag tror det, men man glömmer så fort. Mycket ungar har det varit här mest hela tiden, det är ju kul. Ljudligt, svårt att tänka själv ibland, men roligt. Mycket god mat har det varit på grillen där min insats bara är att se till att maten inte blir alltför vidbränd, ja nån enstaka gång har jag nästan lyckats att få maten bli riktigt bra grillad. Varför nu vi karlar alltid ska stå där vid grillen kan man ju undra och speciellt varför jag ska hamna där som inte har någon minsta känsla för matlagning.

Mycket bad har det varit också - i ån förstås och vid Silvis och Måns Ols där Clea och Natan från Polisens IF visat sina simhoppartalanger från trean och femman men även Nelly och Selma hoppar våghalsigt från bryggkanten. Speciellt Selmas, 2,  dykstil var imponerande.

Martha Ehlin
Motion, kantareller, jordgubbar, läsa böcker. Och tom har vi då och då lyckats med att få tid att lyssna på "Sommar i P1" där Martha Ehlin idag var gripande att lyssna på. Fem nya organ har hon fått inopererade! Läs mer HÄR om MOD, Merorgandonation. Fem guld i World Transplant Games har hon lyckats med och nu ska hon till Sydafrika för årets tävlingar.

Det var ju lite annat än vår vardag här på Stentorpet. Vi har haft det bra, men mycket vill ha mer. Halva sommaren har gått (av juni-juli-augusti) och vi har nästan bara hållit oss här på tomten med barn och barnbarn, men hur fint det än är så får vi allt rycka upp oss och hitta på nåt.

Annika vandrar i Karpaterna, Anders bygger torn i Legoland och Elisabeth campar vidare med sitt nya tält, då får allt vi också hitta på nåt! Återkommer.

söndag 14 juli 2013

Flintasteken hotad!

Andreas nya grillbord
Det var på 60-talet den kom och vi som bara grillat korv och hamburgare tidigare fick nåt nytt att lägga på grillen, en redig köttbit. Sen har mycket hänt och Flintasteken har väl inte precis så gott rykte längre och vi äter det inte så ofta längre.

Men inför sommaren la vi några stycken i frysen och igår, på sommarens skönaste dag (?), blev det en Flintastek när det nybyggda grillbordet skulle invigas. Rätt OK mat om man vill vara lat och inte lägga ner för mycket tid i köket, och den här dan var det bättre att sitta vid åkanten och läsa våra sommarböcker. Störda endast av ljudet från fåglarnas kvitter, åns porlande och gäddan som slog ibland i vassen.

Och så på en halvtimme vid grillen var sedan middan fixad, Flintastek med lite tillbehör. Möjligen lite väl mastig mat nu när vi håller igen lite med 5:2-metoden , men annars en helt OK grillbit som är lite orättvist baktalad tycker jag. Och vi har en till i frysen att ta till när hungern sätter åt nästa gång.

Men så ser jag på nätet att Flinstasteken är hotad av nya EU-regler! Det är nåt med tillredningen som EU har synpunkter på, så den vi har vi frysen kanske blir vår sista. Den Flintasteken kommer i så fall att avnjutas under högtidliga former i samband med att EU-beslutet klubbas i september.  

torsdag 11 juli 2013

Andra veckan med tvådagarsfasta

Torsdag vecka 2 med 5:2-fasta. Och vi hänger i både Margareta och jag utan några problem. Det är nästan så man blir lite extra aktiv dom här fastedagarna. Så här fördrev vi den här fastedagen:

OBS Gula ledartröjan
Efter en mager frukost, en liten tallrik fil och en kopp kaffe, tog jag en joggingrunda med Ellen till kantarellstället vid mossen, och jag hade fullt sjå att hinna med i hennes tempo, och så blev det ett dopp i ån efteråt förstås. Knappt 100 kcal till frukost, tror jag.

Vallen på Olov Jons Damm
Kaffe och vatten hela förmiddagen, sen tog vi en lätt lunch med kallskuret, 4-500 kcal högst. Små bitar och tugga långsamt är knepet, det tror jag är bra så att maten räcker länge. Sen blev det en cykeltur, Olov Jons runt. Som började med att jag redan efter några kilometer hamnade i diket! Inte av utmattning tror jag, men jag har inget att skylla på, det bara blev så. Och efter ytterligare några kilometer var det ny dramatik när vi på cykel höll på¨att krocka med en älg! "Sikta på bakbenen" har man fått lära sig, men älgen hann precis över. Vi kollade några kantarellställen också men dom var tomma och så stannade vi en stund på badet i Silvis på hemvägen för en simtur också.

Jogging - Cykel - Simning, rätt OK för en fastedag. Triathlon! Till kvällsmat blev det en liten hård brödbit utan smör med en tunn, mager skinkskiva och en tomatskiva. 75 kcal? Medan Annika och Ellen åt sin kvällsmat i kvällsolen ner på Måns Ols utan att bry sig ett dugg om kalorier.

Nu när solen gått ner och jag drar på nattmössan för att gå in i dimman så känns det lite tomt i magen förstås, men går ändå förvånansvärt lätt att klara sig på de här 5-600 kcal vi smockat i oss. Visst saknar jag mina ostmackor förstås och frukten, men det blir i morgon! Två veckor avklarade, nu blir normal mat över helgen och det är fint. Nåt grillat i morgon kanske?

söndag 7 juli 2013

Nu är jag lugn igen

Lite fundersam har jag allt varit, jag har saknat en av Stentorpets hyresgäster i år.

Ser rätt eftertänksam ut
Men så satt vi uppe lite ovanligt sent ikväll och då dök han upp till sist vår vän paddan. Den här varma söndagen avslutade vi med en kopp te framåt  elva, och så sent är vi sällan uppe men det var ju så skönt ikväll så tom lilla Nelly, 4 år var fortfarande uppe för en kvällsmacka och lite småprat.  Ja det var väl mest Natan, 6, som pratade om man ska vara ärlig, vi vuxna var rätt tysta och tagna av dagens sköna värme. När så alla till sist skulle dra sig tillbaka till smårummen dök han i alla fall upp vår vän herr Padda under verandan.

Knappast vacker,  men han gör väl ingen skada heller vad jag vet. Han brukar skrämmas ibland bara när man är råkar stöta på honom på nattkröken, det är väl det enda. Lite trög och långsam som han är har jag kört ihjäl en padda en gång med gräsklipparen, men annars tror jag han trivs här i planteringarna eller under trapporna där det är lite svalt och kanske lite fuktigt också.

Men i rabatten där han brukar hålla till har jag inte sett ett spår efter honom i år fast jag letat, ja jag tittade faktiskt efter honom där tidigare idag. Men nu har han väl flyttat till ett nytt ställe på andra sidan huset och det är OK bara han trivs. 7-10 år brukar en padda bli, men dom kan tom bli över 30 år! Kanske den här paddan har bott här på Stentorpet lika länge som vi har hållit till här. Ja, det var fint i alla fall att han bor kvar och att jag kan vara lugn. Tyvärr lyckades jag inte få en bild på honom så på bilden är bara en avlägsen släkting, våran padda är mycket snyggare.                                

torsdag 4 juli 2013

Camping är aldrig fel

Det var ett bra tag sen vi var ute och campade och det blir nog inte av i år heller, men nog såg det roligt ut  när Elisabeth och Andreas åkte iväg igår med sina flickor för några tältnätter. Ligga i tält älskar ju alla ungar och i år är ju vädret hyfsat också och det snygga tältet var alldeles nyinköpt..
Orsa Camping

Jag gillar också att ligga i tält men vi har väl det där i stort sett bakom oss, vi har nog campat färdigt. På regniga resor genom Norge när vi var unga. Och Sverige runt där  Halland var en favorit med sol och fina bad. Danmark och söderöver. Naturnära, lite enkelt men kul.

Silvköparens Camping i Sala
Sen var det husvagn flera år, och skulle det bli mer camping för oss så fick det väl bli i en husbil. Lite dyrt men ändå lockande. Vi har en fin camping bara några hundra meter från stugan och tittar förbi däribland och det är lätt att se att det blir allt fler husbilar. Men nog skulle vi se oss runt en hel del om vi blev med husbil, det där långliggarlivet i en husvagn på en campingplats med trätrall och staket runt vagnen ser inte så muntert ut. men som tur är vi folk olika.

Och camping med barn är alltid kul.                          
   

måndag 1 juli 2013

Tvådagarsfasta

Ny månad, tom nytt halvår. Bra startpunkt för att köra igång något nytt. Vi testar tvådagarsfastan. Eller 5:2 dieten som det också heter.

Det här med fasta var ju populärt på 70-80-talet och jag testade det då  3-4 gånger, men det var rätt jobbigt och det nyttiga i det hela var nog rätt tveksamt. "Rensa slagg-produkter i kroppen" sa man då, men jag undrar om det verkligen är så.

Men det här är ju något helt annat. Vi såg en BBC-dokumentär på Vetenskapens Värld för någon månad sen och blev imponerade då på effekterna och tänkte nog redan då att det vore värt att prova och så blev det ett tillfälle att prova nu så idag kör jag igång. Och Margareta hakade på. Filmen finns inte kvar på Svt Play, men finns otextad här hos BBC.

Det här blir nog lätt som en plätt att klara och inte alls plågsamt som den gamla fastan. Och man inte ens fastar, drar bara ner på kalorierna två dar i veckan och äter som vanligt det andra fem, vad är problemet? Vinsten är anmärkningsvärd, men jag måste läsa på lite mer innan jag i det här seriösa forumet kan gå in på detaljerna, men i korthet äter vi nu två dagar i veckan bara 5-600 kcal och de andra dagarna käkar vi som vanligt. Och då tackar kroppen med att ge oss en mängd förmåner. Vi testar en månad i första hand så får vi se sen. Det finns massor av artiklar att läsa på nätet och flera bloggar handlar bara om det här.

Första dagen är man ju stursk, men det var verkligen inga problem alls idag. En frukt till frukost, en normal lunch och sen en liten frukt till kvällen och mycket vatten och kaffe däremellan hela dan. Vi fick sån energi så vi har både varit ute och cyklat och promenerat.

Jag återkommer här i bloggen hur det kommer att gå.  I morgon är det normal frukost och visst ser vi fram mot den. Sen blir torsdag nästa lågkaloridag.