lördag 31 maj 2014

Stor dag idag!


Stilstudie. Ett vinnande steg!
70 år och springer 16:e Stockholm Marathon, vilket smäller högst? Maran förstås. Gammal kan vem som helst bli som slipper sjukdom och annat elände, men en faslig massa maror, det får man kämpa för.

Samma procedur idag som vid alla andra Stockholmsmaror: Tidigt uppe i stugan, den här gången kryddad med ett Grattis från Margareta. Snabb frukost och så iväg till Sollentuna där jag får skjuts till tunnelbanan i Mörby och tar mig till Stadion. Det är alltid lite spänd stämning på tunnelbanan, folk är spända och koncentrerade, men det släpper ju närmre Stadion man kommer. Vi är som galopphästar, ivriga att komma igång!

Hämtar nummerlappen direkt så att man slipper långa köer, sen är det fint att ligga i slänten och slappa en stund innan det är dags att dra av överdragskläderna och ställa upp i sin fålla. Jag har under åren halkat bakåt i startfälten, startar i näst sista gruppen i år. "Har du nånsin sett en joggare le" brukar man höra av såna som är neggiga till motion, men då har dom inte varit med timmen före start på en mara, det är internationellt och lättsamt men koncentrerat och förväntansfullt där på Östermalms IP.

Är det nån som är nervös släpper det när speakern drar igång sina skämt och det är svårt att förklara känslan sen när startskottet går på Lidingövägen. Jag tar alltid högra sidan på Valhallavägen och springer väl som alltid lite för fort den första milen. Förstås riktigt trött redan efter första varvet och ännu tröttare på Söder Mälarstrand framåt Västerbron, 32-33 km, där går det riktigt segt. Men sen är det bara resten kvar och än så länge har jag aldrig behövt bryta.

Väl inne på Stadion efter andra varvet har man 200 meter kvar till målet, och det skulle kännas fint nån gång att ha kunnat öka lite då, lägga av en spurt och springa om en massa ungdomar som tränat för dåligt, men det blir alltid tvärtom, jag blir själv omsprungen.

Medalj och T-shirt, sen till ÖIP för att leta på överdragskläderna och bege sig till Sollentuna, det blir väl en matbit där kan jag tro. Hela klanen ska vara där om nu inte Elisabeth har hamnat på BB...

Så här hoppas jag min marathondag gick den 31/5 2014. Det här är skrivet i förväg, så gick det åt pipsvängen får jag förklara mig i en kommentar.  

Pheidippides sprang från Marathon då
när greker gav perser på moppe
I Aten blev det fest och ett fasligt sjå
Nu springer jag själv just det loppe' 

#blogg100 nr 92      8 nummer kvar

fredag 30 maj 2014

#Blogg100-effekten

De flesta skriver nog på sina bloggar mest för sin egen skull. Speciellt den här typen av bloggar, vem mer än en själv är intresserad av såna bagateller som avhandlas här? Men som jag brukar säga, alla mina över 2000 inlägg visar sammantaget en äldre gentlemans väg in i Jan Guillous "DZ" där jag träder in i morgon, det kan ju ha ett visst intresse.

Till mitt försvar kan jag också påpeka att under #blogg100-racen (det här är mitt andra) är inget ämne en för liten bagatell för att inte skrivas om. Ett inlägg om dagen i 100 dagar, då är det inte alltid några djupa tankar som avhandlas och inte heller är grammatiken så 100%-ig. Kvantitet före kvalitet. Efter 8 juni, då #blogg100-racet går i mål, blir det nog stiltje på Utsiktsbloggen över sommaren.

Eftersom kanske någon just idag läser min blogg för första gången vill jag bara påpeka det och att här skrivs det bagateller (och någon enstaka gång något djupare) av en pensionär för andra pensionärer eller mycket gärna för vem som helst.

Så till #blogg100-effekten. Både förra året och i år har det på köpet blivit en viss ökning av antalet läsare av Utsiktsbloggen och även lite uppmärksamhet av herr bloggaren i gammelmedia. En artikel i Good News Magazine men radiointervjun förra året var väl inget vidare. Och i år ringde TT och frågade lite som blev en flash i alla tidningar för några veckor sen och så idag blev det ett par sidor om herr Utsiktsbloggaren i lokaltidningen, sånt är kul för en panschis i utförsbacken!

Dagens dikt som jag brukar avsluta inläggen med är inte så exakta mer ett spontant infall.

Jag skulle kunna travestera Kjell Olof Feldt:

#Blogg100 är ett djävla skit
nu har jag baxat det ända hit... 

Men lite högre spänner jag allt bågen:

#Blogg100 som jag knappat på sen 100 dar tillbaka
går snart i mål och firar då med kaffe och en kaka
En del av oss har svårt att hitta på vad man ska skriva
Men bra att syssla med om man har tid man vill fördriva...


#blogg100 nr 91, extranummer    --- fortfarande 9 nummer kvar      
     

Attack!


Här inne i hörnet bor fam. Björktrast
Jag brukar var så snäll mot fåglarna här på Stentorpet, men nu gjorde jag något riktigt dumt, både jag och Margareta blev attackerade.

Jag skulle bara riva ner lite gammal vass längst in i hörnet på tomten och märkte först ingenting, men Margareta som kom sättandes och ropade att jag skulle sluta.

Hoppas det inte gick alltför illa, men där mellan benen på mig struttade det fram några fågelungar och över alltihopa flaxade och skrek en tvärilsken fågelmamma. Björktrast tror jag, jag drog mig iväg på avstånd så jag såg inte riktigt. Efter en halvtimme eller så smög jag dit igen, men fru Björktrast var fortfarande tvärilsken så nu får hon vara ifred och reda upp eländet jag ställde till med.

Sånt där har hänt förr när jag klippt björkhäcken t.ex. och kommit för nära ett fågelbo eller då jag irriterat sädesärlorna som alltid bor under taknocken på gäststugan. Fågelmammorna är riktigt modiga när dom försvarar sina små.

Det här var väl också ett tecken på hur lite som händer en sommardag i sommarstugan. När alltså en fågelmammas skrikande blir till ett inlägg på Utsiktsbloggen, det enda som hände idag. Jo, det dök upp en extra stor studsmatta på granntomten också, barn tycker ju det är roligt att studsa.

Fru Björktrast hade synpunkter då jag kom alltför nära
hon höjde tonen rätt rejält för att hjälpa sina kära
Förlåt fru Björktrast hur ska jag väl detta reparera?
Ni ska få va' ifred, jag rensar inget mera. 
 

#blogg100 nr 91      9 nummer kvar

torsdag 29 maj 2014

Nix telefon för mobilen

För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag 1/6, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00

Det är så kallt ute så jag sitter inne en stund till och får tid med ett extranummer i ett angeläget ämne. Äntligen har vi Nix-at våra mobiler.

Det har varit lugnt med telefonförsäljning på mobilen så jag har inte brytt mig än, har bara haft nåt enstaka samtal varannan vecka eller så, men så plötsligt den senaste veckorna har jag haft massor av samtal. Elbolag och att skänka pengar har det mest handlat om. Ett elerbjudande nappade jag preliminärt på för där var det 14 dagars betänketid och när jag sen avböjde så var det inte mer med det. Dom var seriösa och jag är struken.

Men när jag idag redan fått två samtal, handlade också om el och att skänka pengar, så Nix-ade jag telefonen. Busenkelt, jag borde gjort det tidigare, men nu är det gjort:

                        077 228 00 00    

 
Nu är mobilen äntligen Nixad
lugnet i stugan är återställt
snabbt och lätt blev mobilen fixad
ringer dom nu svarar jag inte snällt!  


För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag 1/6, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00


#blogg100 nr 89, extraummer
 

Lokala insändarsidor

För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00


Senaste 
I insändarsidorna i lokaltidningen är det kul att följa vad som engagerar på hemmaplan. Hos oss i Västerås är det senaste ett nybygge i Stadsparken. Andra saker är ska man gå till höger eller vänster, rondellkörning, pensionärsskatten, palmer vid nya badet, ska flygplatsen finnas kvar, det är exempel på lite annat som man brukar se på Vlt:s insändarsidor.

Jag har skrivit några insändare jag också senaste åren. Det har handlat om Sociala Medier för äldre och jag hade hoppats lite att nån hade gett mig på moppe så det blivit en liten debatt, men det har det aldrig blivit så det blir nog inga fler i det ämnet i alla fall.

I veckan skrev en föreningsvän ett långt inlägg och var upprörd över vår svarta kub, Brasserie Stadsparken. Stilbrott, ser ut som ett akvarium etc.. Jag har inte sett byggnaden  än sen den blev färdigt, men under bygget tyckte jag det såg riktigt fint ut. Jag är positiv.

Men insändarsidorna gör absolut sin nytta för att folk ska få avreagera sig. Jag har ju min utsiktsblogg när jag vill gnälla!        

I Stockholm har dom Globen, Paris en pyramid
Nån stad har nog en stolpe med något fult bredvid
I Västerås vi fick en kub av glas, Stadsparkens Brasseri
Förargar några men rätt snygg om man är fördomsfri    

För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00

#blogg100 nr 89       11 nummer kvar

onsdag 28 maj 2014

EU-valet och Rock Everybodys konsert

Vem minns inte Cato från skoltiden, "för övrigt anser jag att Kartago..... etc". Vi har biljetter kvar till vår konsert med Rock Everybody på söndag så jag gör som Cato, både börjar och slutar mina inlägg några dar med: För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00

Så några funderingar om EU-valet.

Trist att Sverigedemokraterna gick framåt så mycket, riktigt trist. Jag är lite kluven till Störningsjourens kampanj att störa SD:s möten. Jag hade visserligen gärna varit med själv och stått med ryggen till, men får dom inte lite oförtjänt martyrstatus då? Så att dom i stället får nya anhängare? Valanalysen kanske visar om det är så eller inte.

Att det gick bra för Fi är bra i och för sig, jämställdhetsfrågor går ju så långsamt, men är, jag är lite kluven där också om det är bra med så många partier. Om det blir för mycket snack och för lite verkstad. Men jag hoppas att Fi kan göra skillnad. MP:s framgång var imponerande, jag blev miljöpartist i SVT:s test innan EU-valet även om jag inte röstat på MP, men jag ligger väl bra nära.

Och det riktigt riktigt trista var alla framgångar för främlingsfientliga och nazistiska partier runt om i Europa. Man blir mörkrädd, men desto gladare när man ser ungdomar som engagerar sig mot sånt där. Dansk Folkeparti - Ukip - Front National - Gyllene Gryning - SD - NPD - Jobbik ....

Nu kan man bara hoppas på en kraftig tillbakagång för SD i riksdagsvalet i höst.

För övrigt anser jag att du borde gå på Rockkonsert på söndag, Carlforsska kl 16.00. Biljetter finns att köpa på Carlforsska innan konserten, 15.00 - 16.00

Det finns ännu kvar biljetter
Till vår körsångsshow med rock
knappast finsång och sonetter
mera tufft - vi går på knock!

#blogg100 nr 88       12 nr kvar


tisdag 27 maj 2014

Hur ska det gå med Utsiktsbloggen?

En av de stora världsfrågorna väntar på ett svar. Bloggarvärlden håller andan så jag kostar på mig ett extranummer för att förtäta dimridåerna ytterligare.

Jag satte upp 6 mål inför den här omgången av #blogg100. För att inte bara sitta och knappa i blindo så skulle jag få de flesta av målen uppfyllda tänkte jag för att det skulle vara värt att fortsätta som Utsiktsbloggare men det gick trögt de första 50-60 inläggen.

Men sen har det lossnat lite pö om pö. Nu ligger jag uppe på 3,0 av 6 och innan jag hunnit räkna till 100 har det hänt något intressant igen! Islossningen fortsätter så jag tyckte det passade med en teaser. Jag sticker ut hakan, hoppas jag inte behöver skämmas för mycket för nästa nyhet, och i så fall ökar resultatet till godkända 4,0. Kryptiskt, men det är det som är meningen med ett teaser-extranummer. Men oavsett resultat så får Utsiktsbloggens framtid planeras efter att Blogg100-målet är klart.

"The best is yet to come" sjunger Frank Sinatra och förtydligar med ett:

                        "You think you've seen the sun but you aint seen it shine"


Extranummer utan dikt är inget riktigt nummer
När Frankie Boy tar ton så väcks man ur sin slummer
Den karl'n får rösten sin att låta rent som sammet
Ol' Blue Eyes har jag med i musikprogrammet
 

#blogg100 nr 87, extranummer    fortfarande 13 nummer kvar

Färdigtränat

Rockkören Rock Everybody har tränat färdigt för den här säsongen. På Carlforsska på söndag 1 juni ska vi se om vi tränat tillräckligt.
Vi bidrar till stans kulturliv!

En PRO-kör, 200 panschisar..., kan det va' nåt? Det får andra bedöma, om det låter bra eller så, men jag tycker det låter riktigt bra! Men objektivt är det bäst att avvakta recensionerna efter söndagsshowen och för egen del är jag mest spänd på vad mina fem supportrar tycker.

Jag missade de tre första träningarna bär kören startade i september förra året men sen har jag faktiskt inte missat en enda måndagsträning. Förutom att det är skoj att sjunga har jag under den här tiden lärt mig att det blir fysiska reaktioner när man sjunger i kör, hjärtat påverkas positivt och i skolan orkar eleverna som sjunger i kör skolarbetet lättare, det finns en massa forskning om körsång som jag roat mig att läsas under det här året.

Några av låtarna vi sjunger trodde jag aldrig att Lars Jauring skulle få ordning på när vi började i höstas, men han är tålmodig

Sjung i kör, ät nyttigt (gärna 5:2), motionera flitigt... Nästan så man blivit för präktig! Men jag svär ibland, det för att kompensera en del och dra ner präktighetsstämpeln lite grann.

Efter showen tar kören semester och till hösten kommer det 30 nya körsångare, dom som står på kölistan. Idel damer, vi 15-18 gubbar får inget nytillskott. Varför törs inte vi killar ställa upp?


Körsång på måndagen missar jag sällan
men nu har jag ledigt sommaren lång
nystart i september och dessemellan
får jag fylla tiden med solosång

#blogg100 nr 87                  13 kvar



       

måndag 26 maj 2014

Skadeglad!

Aldrig i livet att jag är skadeglad om någon råkat illa ut, men jag gör skillnad för uppblåsta pensionerade ABB-direktörer som står där med lång näsa!

Bollen i rullning!
Jag fick ett mail från en kille som ville ta vid där jag fick bita i gräset härom året. Han ville återuppliva min idé i min gamla pensionärsförening, min idé som blev så totalsågad att jag till sist fick ta min hatt och tacka för mig. Jag ska inte älta detaljer mer än att den här killen nu börjar på nivån över mina fruktlösa försök, så dom som ABSOLUT INTE ville ha med "min verksamhet" att göra får nu snällt tacka och ta emot. Jag kan inte låta bli att vara lite skadeglad och det ska bli intressant hur dom reagerar. Hade dom varit på hugget hade dom varit på banan för 3-4 år sedan, men nu till sist får dom se att Sociala Medier är kanon i föreningslivet, jag som inte ens fick den där audiensen på 30 minuter jag bad om.

En tanke som slår mig är att det är lättare att bli lyssnad på om man är lång och vältalig som den här killen är. En som är en tvärhand hög och har en gnällig röst är lättare att avfärda. Då får man sitta och avreagera sig på sin blogg i stället till ingen större nytta.    

Ett annat tillfälle med skadeglädje kom jag på nu var när den lilla sportbilen körde om i en otäck fart, 150-160?, och försvann över raksträckan. Men så längs bort på rakan så blixtrade fartkameran! Hoppas det blev en bra bild den gången så att han också fick lång näsa.

Goa direktör'n va' inte ledsen nu och bitter
Han kan säkert lära sig att klara Twitter
Även Facebook, tror jag säkert snälla rara
direktören att med träning han kan klara!

#blogg100 nr 86        14 nummer kvar   

söndag 25 maj 2014

Salabor igen

Nu är vi sen en vecka på plats igen i fritidshuset över sommaren. Inte så dramatiskt, vi bor ju här varje sommar sen vi blev pensionärer och en stor del av resten av året också.

Vlt i brevlådan och på måndag kommer Sala Allehanda också. Sen är det samma procedur som vanligt: Jag vaknar tidigt och vinglar lite yrvaken iväg till postlådan mens kaffet blir klart och så blir det en lång frukost på verandan med tidningar och kanske lite morron-TV och förstås ett morrondopp efteråt.

Men redan första veckan blev det en tur hem till stan och nu vecka två åker vi in både på måndag och tisdag. Och så där höll vi på rätt länge när vi båda jobbade också, pendlade in till stan alltså och hade bråttom tillbaka hit på kvällarna. Fast vi bor så i så små rum här. Nu blir det bara Västerås lite då och då.
Barfota utan strumpor och skor....

Bäst med att bo i stugan? Ja, bara att gå barfota är en höjdare. Jag tror jag har en barfotsgen och går väldigt gärna utan skor. Orm då? Ja, under dryga 30 år har jag sett två huggisar tidigt på våren och någon enstaka snok simmande i ån, aldrig i livet att jag skulle gå i stövlar och vara rädd för orm!

Bilden ljuger. Jag
stretchar sällan!
Och så är det så lätt att komma ut och springa i skogarna här runt omkring. Eller ta en cykeltur. Och senare på sommarn att plocka bär och svamp. Klart att man vill bo i stugan över sommarn och bara ta sig in till stan när det är nåt skoj på gång där!

Sala då? En riktigt sömnig stad på sommarn, men det är suveränt att det aldrig aldrig är några köer. Det finns alla affärer man kan behöva och inga parkeringsavgifter. Söndagsöppna mataffärer men den söndagsöppna byggaffären är stängd och ska byta ägare. Hur det blir med söndagsöppet då vet jag inte, men det har jag klarat mig utan i 30 år så det klarar jag mig utan ett tag till.

Men somrarna som Salabor vill jag inte vara utan! Nu blir vi här till september.

På sommaren flyttar vi alltid till Sala
Fast flyget till Thailand går mest varje dag
Solen kan skina, regnet kan skvala
Men Sverige är bäst ändå tycker jag

#blogg100 nr 85      15 nummer kvar

lördag 24 maj 2014

Generationsfråga?






"Ni är så småborgerliga" fick jag höra häromdagen och jag skrattade gott åt kommentaren. Ja, hur det nu är med det så kan jag i alla fall hålla med om att det är lite skillnad mellan generationerna, vi tänker lite annorlunda.


Minns inte exakt vad vi pratade om, men det var väl nåt om städning eller så. Vi har lagt ner en hel del krut på att rensa ogräs, bättringsmålat där det behövdes, städat under sängar och i hörnen där det inte blir städat så ofta, skruvat i skruvar och spikat i spikar som behövts åtgärdats, tvättat fönster etc etc. Men det är det väl ingen som tänker på.

Nä kanske, men det må väl vara en generationsfråga att man är lite extra noga med sånt som äldre när det vankas besök. Sen får jag väl erkänna att det i vårt fall är en könsfråga också, jag är nog lite mindre noga själv och i så fall också lite mindre småborgerlig om det nu är småborgerligt att ha städat kring sig. Men det är mycket annat också man tänker annorlunda om som äldre än som ung, med det är dumt att ta upp här! 

Jag har en FB-vän som också föredrar handskrivna brev

Nog tog jag mycket lite lättare på det mesta en gång i tiden, nu vill jag vara bra förberedd om jag tar på mig nåt och är lite sämre på att improvisera och ta't som det kommer nu när jag blivit äldre. Inte mycket att göra åt, det kommer med åldern!

Vi i den äldre generationen
toppar varenda intelligenstest 
det här är väl själva definitionen:
Ingen protest! Pappa vet bäst!

#blogg100 nr 84    16 nummer kvar  

fredag 23 maj 2014

Har tysken varit framme?

Att tyskar är galna i älgar och älgskyltar vet ju alla. Eller är det bara fördomar? Nä, det var säkert en tysk.

En älgskyltlös Älgudde

Vi har jobbat hårt och länge för att namnge ett ställe i vår skog, "Älgudden" kallar vi en lite avskild udde ut i myren. Gott om lingon och en fin grillplats och lagom långt dit när man vill jogga en kortvända, bara 3 km dit.

Namnet Älgudden har vi använt flitigt på nätet och i andra sammanhang. Det mest spektakulära var för nån månad sen när Clea och Natan hittade en ballong som tagit sig ända hit från en småskola i England. De engelska barnen hade släppt upp ballonger för att se vem som kom längst, och en hade tagit sig ända till Älgudden i Sala! Gissa om det blev uppståndelse i den engelska skolan och Älgudden kommer dom att prata om länge där och namnet skulle nu kunna bli mer officiellt tänkte vi. Men sen kom tysken!

För på morgonens joggingrunda kom chocken! Skylten är borta! Lite rörande är det att min egenhändigt tillverkade älgskylt nu pryder en vägg i en tysk gillestuga eller sitter som en trofé på något Gasthaus i samma land. Fördomar eller inte, nån annan förklaring kan väl inte finnas.

Nu kommer det här att bli sommarens stora projekt på Stentorpet, att göra en replika av älgskylten. Så ska vi ha en högtidlig återinvigning av skylten med tal och lämplig musik. Funderar också på att sätta upp en webbkamera för att identifiera nästa tysk som stryker därute på Älgudden.

En älgskyltlös donna från Bonn
sa "älgskyltlösbristen är sån
jag behöver min skylt
nu är målet uppfyllt
and your old Älguddsskylt is now gone"

Det var lurigt av den tyska donnan att gå över till engelska där på slutet, men det gick jag inte på!


 #blogg100 nr 83              



torsdag 22 maj 2014

Några visdomsord om dåligt minne igen

Det blev aktuellt idag att ta upp det här ämnet igen, det där att alla vi äldre får sämre minne, i alla fall närminnet.  "Vad åt jag till lunch igår?" och sånt. Så är det det där med att glömma namn som också alla äldre drabbas av. Jaja, det finns måhända undantag, men här pratar vi nog om 99%.

Så här släpper jag loss
För mig är det ibland extra jobbigt då jag i hela livet och fortfarande till Margaretas ibland rena förtvivlan varit så besvärande disträ. Hjärnan bemödar sig inte om att lägga vissa saker på minnet. Det jag hör i ena örat går alltför ofta bara rakt igenom och ut i andra örat. En egenskap som inte går att göra mycket åt, men minnet tror jag det går rätt bra att träna upp.

Det finns ju en massa minnestekniker att använda där man visst ska visualisera det man ska komma ihåg, men det har jag aldrig lärt mig riktigt, men jag har en egen variant som funkar riktigt bra när jag ska lära mig sångtexter för kören. Nu kan jag hela programmet för rockkören Rock Everybodys show på Carlforsska, 12 låtar, utantill!
Så där gör jag också!
Jag är lite osäker på 4-5 ställen men där får man se till att vara en mikrosekund sen och först lyssna och vänta in vad körkompisarna sjunger innan man är på banan igen. Förresten är det 10 dagar kvar, jag ska väl kunna täppa till dom där luckorna också.

Nej då, jag har inte glömt att jag skrev om minnet bara för ett par veckor sen, men det känns som ett angeläget ämne för oss lite äldre som kan behöva repeteras av och till. Hjärngymnastik är nyttigt för oss äldre, och jag blev så glad just idag när jag testade minnet och klarade mig till 98 procent. Jag kör utan pärm på förställningen så kan jag gestikulera desto mer!

Sen hörde jag av en körkompis att i Kjell Lönnå-kören kan dom 200 låtar utantill, men det dröjer innan vi kommer upp till en sån repertoar.

I can jive och Jailhouse Rock
har vi på repertoaren
Jag är klar nu, tack och bock
pärmlös i konsertlokalen 

#blogg100 nr 82

onsdag 21 maj 2014

Utvärdering av 5:2

Så har jag äntligen den första riktiga utvärderingen av 5:2 redovisats. Att jag själv följt och gillat den metoden, livsstilen, har väl med eftertryck framgått här i Utsiktsbloggen, men fungerar den vetenskapligt? Ja, det har ju inte jag haft någon möjlighet att ha nån synpunkt på så jag har väntat på den här utvärderingen i Vetenskapens Värld.

Victoria Dyring, en av mina favoriter
Det är i Sverige den här metoden gjort störst succé och visst var jag nyfiken. Och även om testperioden bara kommit halvvägs så hörde jag bara positiva tongångar och det var självklart precis som jag trodde. Var och en blir ju salig på sitt, men det kan ju knappast vara skadligt att dra ner lite på kalorierna så jag fortsätter som 5:2-are.

Men varför blev metoden så populär just i Sverige kan man undra? "Bara en diet bland andra" dissar någon tyckare, "Försvinner snart och glöms bort" tror nån annan. "Skulle aldrig fungera i Frankrike eller Italien" läser jag men varför i Sverige? Det sa man inget om i programmet, men vi kanske är piggare på att testa nyheter?

Michael Mosley, en annan favorit 
Men så här tror jag: 5:2 kommer att finnas länge länge än, antagligen för alltid i någon form men möjligen under ett annat namn. Kanske kommer matställen ha vissa kaloriberäknade rätter klassade som 5:2-mat om det nu inte redan finns, men där är jag lite kluven. Börjar man prata kalorier för mycket kan det ju trigga matstörningar och ta bort matglädjen om man inte är observant, det är ju viktigt att man får i sig sina nödvändiga kalorier.

Den första månaden var lite jobbig men sen har det bara rullat på. Deltagarna i programmet vägde maten och räknade vetenskapligt, vi tar det lite lättare. Och vi tar en paus på resan och på storhelger, en förutsättning för att det här ska bli en naturlig livsstil tycker jag.

"Varför räkna kalorier när det är så gott med mat?
Bara dumma teorier, sitta där med tomma fat!"

Michael Mosleys tanke var: hälsan din kan bättras på
Så om du är utvecklingsbar, bit ihop och kör 5-2!

#blogg100 nr 81                            

tisdag 20 maj 2014

Lönevecka för pensionärer

Pennies from heaven
En fin sak med att vara pensionär är löneveckan. Dagliga pensionsinsättningar hela veckan lång! Inte bara en enda lönecheck den 25:e.

Det är det positiva, det börjar redan 19:e och så håller det på ända framåt 25:e, det pytsas in några kronor nästan varje dag. Inte så många kronor, men ändå. Det är alltså det positiva. Och sen är det bara tre veckor tills lönen börjar komma nästa gång, löneslavarna får ju vänta en hel månad.

Det negativa är att det aldrig är nån överraskning. Inte som när man hade lön och det kunde bli lite extra nån gång. Övertid, traktamenten och kanske t.o.m. en löneförhöjning nån gång, nej det är det inte tal om som pensionär, och just den här löneveckan är det slut på en av mina utbetalningar nu när jag blir 70. Löneveckan är lite magrare från och med nu och enda överraskningen nu är hur mycket mindre pensionen blir för varje år....

Svt:s valsatsning #dinröst börjar passande nog den här löneveckan att fokusera på pensioner och pensionärer. Jag har bara varit lite halvengagerad i det där med #dinröst, bara gjort en och annan "intelligent" kommentar, men den här veckan ska jag haka på lite mer och lägga mig i debatten. Jag tycker t.ex. att det är dags att komma med ett nytt, blocköverskridande pensionssystem.

Det där med "Bromsen" var ju inte så lyckat och det borde ungdomarna som nu är yrkesverksamma också engagera sig i, för att man drar i den påverkar även ungdomarnas kommande pensioner om jag förstått saken rätt men vem bryr sig..... Den skulle ju bara användas i yttersta undantagsfall, men nu drar och släpper man på den varenda år. Men man får vara glad att man är frisk.

Man sjunger i visan om "Glad Pensionär"
Det sägs att vi ligger på plus till humöret
Tveksamt, men i så fall tror jag att det är  
Löneveckan som är det som gör'et

#blogg100 nr 80     20 nummer kvar

måndag 19 maj 2014

Vi har rensat bland TV-kanalerna

Hela programutbudet nu i Stentorpet
När det var nytt med Kabel-TV en gång hade vi massor av kanaler och ibland några filmkanaler också. Sådär har det rullat på, vi har alltid haft en massa kanaler som vi betalat för men i stort sett aldrig tittat på.

I stugan tror jag vi hade över 50 kanaler ett tag med några rätt dyra sportkanaler. Men nu är det slut! Nu har vi det minimala antalet kanaler både hemma i stan och i stugan. Och så är det ju sommar också, ingen TV-säsong precis.

Men det går ju mot fotbolls-VM och om något år är det olympiska spel igen med en massa spännande sport på TV, men ändå så har vi bestämt: det som inte går att se i SVT och till nöds i TV4 är inte värt att se. Priset är det helt avgörande, dvs att betala för nånting som man inte använder har jag tröttnat på. Och med en Chromecast för 310 kronor kan vi hyra film hemma i stan också även om det inte är riktigt lika enkelt som med Telia i stugan.

Dom lite äldre barnbarnen kanske blir sura när som ser hur magert TV-utbudet är, men det får man ta. Och för dom yngre duger Barnkanalen! Den här helgen var första helgen med bara 6 TV-kanaler i stugan, och det gick ju bra. Det är trist att missa fotbolls-VM i Brasilien, men resultatet står ju i tidningen i morgon som Margareta brukar säga...

SVT och TV4
Det får räcka bra åt oss
Sportkanaler är för dyra

 Och vi får ändå stryk förstås 

#blogg100 nr 79     21 nummer kvar

söndag 18 maj 2014

Fiskeolycka

Feta maskar i kompostjorden
Nelly och Selma hade knappt kommit ur bilen innan dom grävde mask till fisket. Lite imponerande av småtjejerna, 5 och 3, att fixa sånt alldeles på egen hand.

Pillergöra med masken
Masken fixar Nelly själv på kroken och så står hon tålmodigt och kollar på flötet och väntar på napp. Det är väl nåt speciellt med att fiska, det tror jag alla våra barnbarn har gillat både tjejerna och killarna. Möjligen att killarna varit lite mer intresserade, men alla barnbarnen har fiskat. Men inte morfar, han vet inte riktigt hur man gör, men Nelly klarade sig bra på egen hand och förklarade för morfar det han inte kunde.

Fiskelycka då? Tja, snarare fiskeolycka. Vi brukar släppa tillbaka fiskarna vi får upp och idag blev det en abborre, men den stackarn hade svalt kroken så djupt att vi inte fick bort kroken, morfar fick lov att ta fram kniven.

Lite tragiskt, men att äta upp abborren var det inte tal om. Flickorna ordnade en fin begravning och sjöng "Den blomstertid nu kommer" för firren. Och drog också till med "Varm Korv Boogie" som dom sjunger på dagis. Stämningsfullt!

Gott om fisk i våran å
Mört och abborre och gädda
Har man tur så kan man få
Torsk och sill och Öländsk skädda

#blogg100 nr 78      22 nummer kvar




lördag 17 maj 2014

Falukorv är inte så dumt

Lill-Babs har en egen Falukorv

"Nästan för gott" sa Nelly om falukorven efter kvällsmaten. Vi har småtjejerna hos oss några dar.

Ja, vi kan väl käka falukorv vi också ibland även när vi inte lagar mat åt barn, men det blir väl inte så ofta när vi är ensamma. Men Margareta har ett par bra recept med falukorv som nästan hör till mina favoriträtter, så jag käkar mer än gärna en god falukorv. Vi köper alltid med bra kvalitet.

Och det roliga var att jag hörde om falukorv i P1 Dokumentär i söndags. Programmet handlade om Namibia och den brutala historien dom varit drabbade av med apartheid och folkmord, ett intressant program jag ska lyssna på igen redan i kväll. Zed Ngavirue från Namibia hade fått en fristad i Sverige men senare flyttat tillbaka till Namibia för att kämpa i befrielserörelsen. Nu fick han besök av en radioreporter men villkoret var att reportern tog med sig en falukorv ner till Namibia! Trots alla afrikanska läckerheter och att han varit borta från Sverige länge så var suget efter falukorv stort. Han hade väl också några läckra recept kan tänkas.

Namnskyddat, GTS (Garanterat Traditionell Specialitet) hos EU och "Falukorvens Dag" firas varje år i Falun i början av juni. Falukorv är inte nån vanlig grillkorv!

Och så himla gott att bara lägga en skiva på mackan direkt från kylen. Jag håller med Nelly och Zed från Namibia, falukorv är nästan för gott.

Korv på längden, korv på tvären
Korv från Gustafs görs av häst
Korv köps ej i fiskaffären  
Korv från Falun är allt bäst 

#blogg100 nr 77     23 nummer kvar!  

fredag 16 maj 2014

Matbuffé och hygien

"Vi köper nåt färdiglagat till lunch"  sa Margareta när vi var i Åkrahallen häromdan, dvs ICA Kvantum i Sala.

Det började med "plocka ihop din egen sallad"-diskarna i mataffärerna. Jag tror det var just på Åkrahallen jag såg det först och nu finns det ju överallt, i Coop Extra och på Willys också och förstås även i affärn hemma i Västerås. Men i Åkrahallen har dom nu också en hel massa "riktig" färdiglagad mat också att plocka till sig av. Baconlindad "vadenuva" såg jag, Lasagne brukar det finnas och en massa annat, säkert gott. På Coop hemma i stan köper vi sånt ibland, men då från den bemannade disken där butikspersonal lägger upp maten.

För Margareta som är skeptisk till buffémat är förstås också skeptisk till sånt här så vi har aldrig köpt ur "plocka själv"-disken, men nu skulle vi handla där till lunchen och gick och spanade. Vi har inte emot att ta det lite lätt med maten men det blev inte av idag, Margareta har rätt!

Det gick där en donna och laddade ett par matlådor och tången hon plockade maten med ramlade varje gång ner i själva maten. Så nästa plockare fick börja med att plocka upp tången ur maten och så där är det väl hela tiden. Hygieniskt? Baciller?

Nu är det ju inte kräksjuketider och jag är väl inte lika noga som Margareta och det kanske tom inte är så himla farligt med lite baciller, men det blev ingen färdiglagad mat ur buffén. Jag tyckte inte heller det såg så trevligt ut.

Sleven ligger aldrig still
När du slevar sill i dill
Illa! Klart jag inte vill
Trilla dit på din bacill


#blogg100 nr 76     24 nr kvar

torsdag 15 maj 2014

Jag har röstat i EU-valet

Hur många kommer att rösta i EU-valet. Över 50%? För mig som EU-vän är det självklart att rösta och även som EU-motståndare hade jag säkert röstat. Jag brukar alltid rösta.

Klart man ska rösta
Det sitter väl i ryggmärgen på något sätt, undrar om det inte är vi 40-talister som är mest noga med röstandet. Jag har självklart röstat i varje riksdagsval sen jag fick rösträtt, i varje folkomröstning och tom i nästan varje kyrkoval även om engagemanget där inte är så högt.

Och nästan alltid nu för tiden förtidsröstar vi, så praktiskt. Som i tisdags när Margareta och jag strålade samman utanför biblioteket där vi i vallokalen bildade kö bakom Eja, fru producenten i Rock Everybody, och där som valförrättare satt en kille också ur kören, vi i Rock Everybody finns överallt. Men annars var det ingen rusning till valurnan, men det är ju långt kvar till själva valdagen.

Det är måhända högtidligare att köa till valurnan på själva valdagen, men det är mer praktiskt med förtidsröstning, eller poströstning som många fortfarande säger.

Det var lätt att välja, jag följer mina kandidater på Twitter och håller mig till dom som är trevliga. Åsa som jag gillar och röstat på tidigare kandiderar inte i år, sån tur att det finns andra duktiga unga tjejer att välja på. Jytte kommer att göra bra ifrån sig i Bryssel!

I parlamentet för EU är det bra om det sitter
Nån trevlig person och gärna en tjej
Tusan så praktiskt jag röstar på dej
Som utvecklar tankarna dina på Twitter!

#blogg100 nr 75       25 inlägg kvar

onsdag 14 maj 2014

Att skriva dagsvers

Jag råkade halka in i den konstformen så här i slutet av Utsiktsbloggens levnad. Eller i alla fall inför sommaruppehållet.
Beständig dagsvers på Djäkneberget i Västerås

Hur som helst är det rätt kul att skriva något dagsversaktigt, men det är inte så vanligt längre i tidningarna, va? Eller är det jag som inte är så observant? "Norra Bantrollet" i AT på 50-talet, var det dagsvers? Vlt har inte haft nåt sånt på länge, dom har i stället COW med en bild och en lustighet, men det är svårt att vara rolig varje dag. Stig Dagerman, läser jag, skrev sin sista dagsedel 5:e november 1954 och Tage Danielsson skrev också dagsverser, lättlästa och aktuella. Vilka genier! Ja, det finns fler på listan! Det tar nog år att lära sig någorlunda behärska den här konstformen.

Fyra rader som ska rimma
Aktuellt och lättläst en ren bagatell
Visst vill man få slutraden sen att glimma
Informativ, nja mer informell

Sen ska det väl gärna vara en bild till en dagsvers, och allt det här kan väl ibland gå på 5 minuter men kan säkert även bland drivna journalister ge upphov till ångest och stress så det är väl inte konstigt att det fått stryka på foten i dagspressen. Här är en variant, en mer aktuell dagsvers:

Politisk satir
Fyra rader med ett lämpligt rim
Har KU sett till svårflirtade Maud?
När lugnar det sig i Ukraina, på Krim?
Nån skandal som grävts fram ur nåt källarförråd?
 

Det är ju supervalår, och på mina bloggar har jag ofta saknat och efterlyst politisk satir. Den kanske finns bara att den går mig förbi? Ja, Statsminister Özz Nûjen förstås, honom skulle jag gärna vilja se, jag antar att han ger Sverigedemokraterna vad dom tål och lite till. Dagsvers är annars en bra form att föra fram en åsikt, så jag tar en till som avslutning för idag:


         
Sverige var jämlikt en gång i tiden
Blev du sjuk fick du vård och även en slant.
En förlängning nu av regeringstiden
För Reinfeldt och gänget är ointressant

#blogg100 nr 74       26 utgivningsdagar kvar 

tisdag 13 maj 2014

En helt vanlig tisdag, nästan.

Det finns många småfåniga bilder på nätet. Var så god! 
Vad betyder tisdag? Nån asagud? Jag är dålig på den där fornnordiska mytologin och fick googla, alla andra vet väl redan att det har med Odens son Tyr att göra. Nu vet jag också men i morrn har jag glömt det igen.

Idag hämtar vi andan, just idag börjar på allvar förberedelserna inför de första veckorna i juni som i år blir ovanligt kaotiska. Men en hel del är klart och jag tror nog att vi har bra mycket under kontroll. Finns det inte ett språk där "kaos" betyder "möjligheter" eller nåt sånt? Jag har för mig det, tror det, vi har alla möjligheter att få en bra juni även om allt händer just då under några korta veckor fram till midsommar.

"Jobbet" med #blogg100, Stockholm Marathon och 70-årsdagen den 31:a - körsången på Carlforsska - Stentorpsfesten - Wild Kids - Elisabeth lilla nya mm mm! "Det är mycke' nu" som Stefan Sauk sa. Tur att man är så ung, pigg och rask. Blir det nån avslutningsfest för #blogg100 hoppas jag dom väntar till september. Skillnaden mellan positiv och negativ stress är jag lite osäker på, men det här är allt till 99% positiv stress och jag tar min lilla joggingtur nu och kopplar av.

Dagens visdomsord stannar vid det här, jag hinner inte utveckla min stressteori så mycket mer, men en liten dagsvers måste det i alla fall bli. Gomorron.

Tiden rullar alltför fort
Öka, öka, öka farten!

Härmed klargjort: jag bort gjort
rivstart ren  på kindergarten 

(kunde Runeberg skriva "ren" i.st.f. redan kan väl jag också, "Sven Duva - förf. anm." brukar det stå)

#blogg100 nr 73   27 inlägg kvar!