torsdag 8 mars 2012

Prata inte i mobilen vid ratten

Vad jag hört är Sverige det enda land i Europa där det är tillåtet att prata i mobil och köra bil. Borde vara förbjudet här också, jag har två färska exempel:

I Spanien blir man påmind om förbudet 
1. Jag väntade på "röd gubbe" igår när en bil i rätt hög fart skulle svänga höger i korsningen. Killen som körde hade vänster hand på ratten och mobilen i den högra. Det är svårt att klara en 90-graderssväng med en hand på ratten så han kom över på fel körbana där i korsningen. Jag tror knappt han märkte det själv, han var helt klart okoncentrerad.

2. Så idag på löparrundan vid kyrkogården finns ett övergångsställe med vägbula. Jag var på väg över där när en tjej, också med mobilen i höger hand, närmade sig och passerade utan att stanna. Hon pratade bara på utan att se att jag var på väg över. Okoncentrerad.

I Spanien kostar det 3 puntos att prata i mobilen vid ratten. Sen blir det väl nåt hårt straff, hoppas jag,  när man kommer upp i 10 puntos eller så. Jag vet inte, men det är i alla fall förbjudet, det borde det vara i Sverige också.

Jodå, det händer väl att jag också använder mobilen vid ratten, men normalt stannar jag till bredvid vägen om jag behöver prata i mobilen.

Och jag vet tom dom som utan att skämmas messar vid ratten, men där är det ett förbud på gång, men när jag kollar nu på nätet ser jag inte om det redan nu är förbjudet. Om det inte reda är det så är det fint att det är på gång med ett förbud i alla fall.

2 kommentarer:

 1. Otroligt: Alla partier vill inte förbjuda SMS vid ratten! Skärpning Moderater!

  Så här svarade Trafikutskottets ledamöter om sms-förbud på Motormännens fråga:

  Ja till sms-förbud för förare: Anders Ygeman (S), Pia Nilsson (S), Lars Mejern Larsson (S), Leif Pettersson (S), Gunilla Carlsson (S), Stina Bergström (MP), Annelie Enochson (KD), Tony Wiklander (SD) och Siv Holma (V).
  Nej till sms-förbud för förare: Jan-Evert Rådhström (M), Eliza Roszkowska Öberg (M), Malin Löfsjögård (M), Désirée Liljevall (S), Lars Tysklind (FP), Anders Åkesson (C) och Edward Riedl (M).
  Inget svar: Sten Bergheden (M)

  SvaraRadera
 2. Jag håller med! Bra inlägg!

  SvaraRadera