fredag 6 september 2013

En epok gick i graven i går

Våra två sista spånskivemöbler
Dom var vår räddning en gång som nygifta och framför allt senare som nya villaägare med begränsad plånbok. Spånskivemöblerna.

Vi ritade och designade möbler, sängbord och alla slags hyllor, så kul det var. När designen var klar fick man bitarna uppsågade på byggmarknaden, bara att spika ihop  

Sen stod vi garaget och målade. Klara färger skulle det vara. Rött och blått och gult och grönt, och så var vi så stolta när möblerna kom på plats. Några av våra bästa alster hängde med bra länge och när dom tjänat ut inomhus hamnade en hel del som hyllor i garaget eller i vårt förråd vi hade en gång. Och när vi sen lämnade villan så tog vi med dom bästa hyllorna upp till stugan för att ha att förvara färgburkar och sånt på. Men nu är det slut, dom två sista av våra skapelser hamnade på brasan idag.

Nåt sånt här kanske?
Banne mig, jag saknar nåt liknande, jag tror på en renässans för egna hemmabyggda möbler som vi hade på 60-70-talet. IKEA-möbler i all ära, men tänk att skapa något själv. Inte spånskivor som vi sågade och byggde med, men nån slags hemmabygge med nya material och nytt tänkande. Tro mig, det här kommer att komma nu när ungdomar har svårt att få inkomster men ändå vill ha det fint. Lite åt Lego-hållet för vuxna. Seriöst! Konstigt att det inte redan finns, eller kanske det gör det?

Men så kommer jag att tänka på en spånskivemöbel som fortfarande är i bruk. Anders fick en Spika-hylla av oss, 55 kr på Domus omålad, så spikade man ihop den själv. Den var mycket stadigare än dom vi byggde själva och funkar fortfarande och till tidens ände som en alldeles utmärkt bokhylla. Men dom som vi byggde själva har nu samtliga gått ur tiden, den epoken är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar