fredag 20 maj 2011

Turistreklam för Sala

Det första man tänker på är väl silvergruvan när man tänker på Sala, och det är en fin turistattraktion, men nu ska jag slå ett slag för Gröna Gången som vi gick häromdan.

Starten vid Månsols
Riktigt fintHär gick gruvfolk en gång och kollade att vattnet rann som det skulle fram till gruvan. Nu är det en så fin väg att gå. Börjar vid Dammskybod nästan ända uppe vid oss och går ända ner till Stadsparken. Nu startade vi vid Måns Ols där det finns en liten skylt som berättar om gången. Så går den längs med vattnet som gav några få hästkrafter till gruvan, det räckte och gruvan var en viktig inkomst för Sverige en gång.

Så kommer man förbi bakingången till Folkets Park som på halvfart är lite av folkpark fortfarande, tror jag. Det finns inte många kvar, men här stod jag och köade en gång med Margareta för några år sen...

Vi gick inte hela vägen ner till stan den här gången utan rundade Mellandammen och gick tillbaka till Långforsen på andra sidan, genom sommarstugeområdet som Margareta hade mycket att berätta om. Nästa gång går vi hela vägen ner till Stadsparken. Kanske börjar redan hemifrån Stentorpet, längre än så är det inte, men det är en fin turistattraktion för Sala tillsammans med gruvan.    

Och hemma på väggen i stan hänger en Gröna Gången-målning av Karl-Otto Modin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar