tisdag 31 maj 2011

Plantera ett träd

"Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sen, det näst bästa är NU".

Jag minns ett annat ordspråk om träd och sökte efter det, men jag hittade inte det så det här kinesiska får duga. Det är nästan lite högtidligt att plantera ett träd, det kommer ju att stå så länge, och det finns många ordspråk och talesätt om trädplantering. Idag planterade vi ett nytt äppelträd.

Rubinola
Så här ska det se ut med tiden 
Vi har letat i vår efter en ganska ny sort, Rubinola, och så hittade Margareta ett på Ulriksdal nu i helgen och slog till direkt förstås. Några korta veckor i höstas fanns det lite svenska Rubinola-äpplen i affärerna  men de såldes slut så snabbt så jag  hann inte köpa mer än 5-6 kilo men blev såld direkt, JÄTTEGOTT! Lite annat än Royal Gala från Argentina och andra importerade som finns nu - dom smakar ju ingenting.

Minst 1meter i diameter

En är 67, den andra är 2
Vi har satt många träd förut, både äpplen och plommon, men aldrig gjort det så grundligt som den här gången. En rejäl grop med lite grus i botten, så har vi aldrig gjort förut. Gott om bra jord från komposten blandat med lite lerjord och några säckar fin planteringsjord, det här var efter regelboken. Och trädet kom lite högt precis som det ska.

Nu hoppas vi bara att trädet ska trivas, och om några år ge oss fina äpplen, och extra kul att vi planterade vårt nya träd just idag på herr Bloggarens födelsedag. Den här dagen kommer vi varje år att pyssla om vårt nya träd lite extra.                        

2 kommentarer:

  1. Ser ju fint ut. Vi följde också manualen och hoppas nu att vårt träd ska ta sig.
    /CJ

    SvaraRadera
  2. Vackra äpplen undrade just hur Rubinola såg ut....
    Har själv ett Aroma som jag är väldigt nöjd med...

    SvaraRadera