torsdag 27 september 2012

Svårt med instruktioner

Visst är det knepigt ibland att förstå hur man ska trycka när man står framför en automat.

Kaffeautomaten, tex, med massor av varianter.Ibland ska man börja med att ställa dit sin mugg, ibland faller det ner en pappersmugg automatiskt. Och är det ett enda tryck för att fylla koppen eller ska man hålla in knappen hela tiden mens kaffet rinner? Får man växel, eller ska man ha jämna pengar? Man provar och gör garanterat fel dom där gångerna folk står bakom och stampar.

Biljettautomaten på bion är oftast enkel, men sist hade dom stoppat in ett nytt alternativ jag inte sett förut så då blev det fel först. Biljettautomaten till tåget har jag problem med ibland så att det blir till rätt sträcka?

Och hemma i huset är det porttelefonen som nu våra tre senaste besökare alla har haft problem med, nästa gång ska jag i förväg berätta noga och pedagogiskt hur man ska göra. Busenkelt, men har man bråttom och inte läser så noga kan det bli fel ändå. I går kväll kom inte våra gäster in.

Ändå står det så här på displayen: "VÄLKOMMEN, Sök efternamn Tryck här" med en pil till en knapp. Sen kommer det upp en massa bokstäver och då ska man intuitivt förstå att man ska trycka på den bokstav som efternamnet börjar på. Och efter det dyker det upp en lista med alla vars efternamn börjar på den bokstaven och då trycker man på det namn man tänkt besöka. Rätt enkelt och rakt på men ändå för trickigt om man har lite bråttom. "Ni får inte så många besök, va?" sa våra gäster igår.

Det är fint att porten är låst så det inte springer obehöriga i trappen, men nästa gång vi har besök ska jag vara övertydlig hur porttelefonen fungerar.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar