onsdag 31 juli 2013

Mitt favoritställe

Alla har väl ett favoritställe vare sig det är TV-fåtöljen i vardagsrummet, engelska promenaden i Nice eller pizzerian på hörnet. Och det här är utan tvekan en av mina största favoriter, Stentorpets flytbrygga i Viksbergsån.

Nu flyter ån ganska lugnt 
Inköpt som en byggsats på byggmarknaden på Obs på Stenby, kanske 1985. Kostade 1800 kronor och så spikade vi ihop den Anders och jag. Vi var lite nervösa när vi sjösatte den, hur skulle bryggan bete sig när den kom ner i ån. Skulle den lägga sig längs med åkanten eller skulle det gå att få den ligga rakt ut i ån som vi ville, det är ju lite strömt ibland där i ån, speciellt på våren och hösten.

Jodå, det gick fint och sen har den legat där och guppat på vågorna i snart 30 år. Och vi har ägnat ett oräkneligt antal timmar där på den insynsskydade bryggan, badat, solat, fiskat och tom ätit lunch nån gång. Suttit med barn och plaskat med fötterna och tittat på skräddarna, tagit 1000-tals bilder på badande ungar och massor av filmer när dom gjort bomben och andra konster. "Morfar titta på mig! Farmor kolla!"  Änderna gillar att ligga där och vila, nån vattenspindel bor under däcket och på botten under bryggan bor det nog en och annan kräfta och någon abborre.

Själva skrovet har varit med från -85 och håller än, men däcket och frigoliten är bytt någon gång. Och häromdan fick den en ny badstege. Från Clas Ohlson (var annars) och kostade 1395 kr.

Varje dag på Stentorpet börjar med ett morgondopp, 19,5 idag, och avslutas ofta med ett kvällsdopp också då det brukar vara ett par grader varmare. Åtminstone jag själv bojkottar varmduschen mellan maj och september, då är det bryggan som gäller.              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar