lördag 9 november 2013

Ett boktips - eller tre!

Jan Guillous senaste bokprojekt är absolut det bästa jag läst av honom. I hans nya svit har han tänkt täcka hela 1900-talet. Hur många böcker det blir har jag inte hört än, hoppas det blir uppåt 10.  Jag ska läsa dom alla.

Brobyggarna (e-bok)
Ettan kom
Dandy (e-bok)
Tvåan kom
Tre böcker har hittills kommit och jag har förstås läst dom alla tre och nu är han och böckerna framme vid krigsutbrottet 1939. Läser jag bokrecensioner är nog alla positiva, 4 av 5 brukar betygen bli,  men de flesta måste förstås lägga in lite reservationer om att han är ytlig eller så, men jag har fallit pladask. Jag har lärt mig en massa fakta om tiden i början av förra seklet och man blir imponerad vilken grundforskning han har gjort om allt det han skriver stämmer.

I första boken, Brobyggarna, var det mest Afrika och Norge, i andra boken, Dandy, var det mest England och nu i den tredje boken, Mellan rött och svart, har det mest rört sig om Tyskland och Saltsjöbaden i Sverige. Så det är inte bara olika tider han skriver om, det är så många olika länder också, ambitiöst.

Mellan rött och svart (e-bok)
Trean kom
Det jag gillar med den här bokserien är hur Guillou beskriver folk och hur han låter dom prata och tänka, dialogerna. När man ser gamla journalfilmer från 1900-talets början är det lätt att tro att folk då var väldigt annorlunda än vi som är moderna och vet så mycket mer, och ja, vi har ju våra smartphones, men inte är vi då så mycket smartare och förståndigare än dom som levde i början på förra seklet.

Nej, inte ger jag mig i nån riktig recension, men jag säger bara att det är en lättläst, spännande och lärorik bokserie och jag hoppas att hr Guillou skriver flitigt på nästa volym som jag skriver dit överst på min julklappslista om han nu hinner skriva färdigt den innan dess.

Fyran, femman och sexan o.s.v. kommer så småningom!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar