onsdag 20 november 2013

Västerås är en bra stad att bli gammal i

Bra beläget mitt i!
En FB-kompis i ett litet brukssamhälle suckade uppgivet häromdan om hennes situation och det magra kulturutbudet på orten där hon bor. En virkningsträff med några tanter på församlingshemmet skulle hon roa sig med den dagen och kanske sjunga en psalm om pärleporten också skojade hon om. Humor är alltid bra!

Det hade nog med åldern att göra också, en bit upp i 80-årsåldern när krämporna börjar bli påtagliga är man inte i farten så mycket, men visst är det skillnad på den lilla bruksorten och en stad som Västerås. Och den är rätt lagom stor känns det. Det kan bli lite väl trångt och för mycket folk i ännu större städer.

Den här veckan är vi lite extra kulturaktiva, några exempel:

Min körsång i måndags med nästan tvåhundra sångare är upplyftande t.o.m. fysiskt som man visat vid Sahlgrenska och som jag skrev om häromdan i bloggen. Och stan är tillräckligt stor för att det ska finnas många andra körer att välja mellan.

Vad blir det för typ av musik?
Så i tisdags blev det teater. Lunchteater är rätt vanligt i min pensionärsförening och vanligt i min förra pensionärsförening också. Här är utbudet förstås lite mer begränsat, men Stockholm är ju bara en timme bort om man vill se teater som inte kommer till oss.

Motion är också kultur och i dag har det varit spinning där det finns en uppsjö av grupper att välja mellan och så nu på eftermiddan har pensionärsföreningen ett möte följt av "mingel med tilltugg" och en musikföreställning som presenterar Vladimir Vysotskij. Skådespelare, sångare, poet. Död sen länge och ingen som jag nånsin hört talas om men vilken förmån att få lära sig lite om en ryss som blivit frimärke. "Trio Kontrast", tre unga tjejer spelar.

Vi har också bra förspänt med filmer på Filmstaden och så Elektra för lite smalare filmer. Vi har gått på bio rätt ofta ett tag, senast för en vecka sen och vi har 3-4 st på "Att Se"-listan. Varje tisdagskväll har Jazzens Vänner ett arrangemang på Konserthuset där Margareta var och lyssnade på Anders Linder och Lill Lindfors i går kväll. Och i vår kommer Laura Fygi! Pensionärsuniversitetet har intressanta föredrag varje måndag.

Men bäst av allt: På söndag står jag själv och kören Rock Everybody för kulturen i vårt första framträdande, så kvaliteten på kulturen här i Västerås bara stiger!    

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Trio Kontrast var en riktig kontrast. Contrast var tre unga tjejer men Kontrast var tre äldre herrar som sjöng med tyngd och tryck. Kontrasten var inte till det sämre!

    SvaraRadera