onsdag 2 februari 2011

Jazzkurs på Pensionärsuniversitet

Nu har jag kommit upp till avgångsklassen, tredje terminen. Examen i april. Synd att det inte blir en fjärde termin.

På första och andra terminerna fick vi  lära oss hur jazzen kom till i New Orleans när 1900-talet var ungt och hur den spreds över världen och utvecklades till storband och andra musikstilar.

Vi har pratat om orkestrar och solister, sångare och sångerskor och betydelsefulla händelser som t.ex. succén på en festival i Paris i maj 1949. Storheter som Miles Davis var på plats, men den svenska Parisorkestern gjorde störst succé och satte svensk jazz ordentligt på kartan.

Men framför allt lyssnar vi förstås på jazz. Vi brukar hinna med 14-15 låtar per träff som magister Claes Tillander har valt ut ur hans samlingar. Och det ger mersmak så nu hänger vi allt som oftast på jazzkvällar hos Jazzens Vänner. Det här är vår musik.

till startsidanDen här terminen började med några svenska kanoner, Arne Domnerus och Putte Wickman. Och fortsätter nästa gång med Alice Babs och Charlie Norman. Svenska men lika mycket internationella storheter. Nu fortsätter jag att lyssna på Putte Wickman ett tag på Spotify. Så fin musik!

Vårens höjdpunkt kommer sen att bli besöket på Svenskt Visarkivs jazzavdelning i Stockholm, det ser jag redan fram mot. Och redan på lördag är det en heldag med jazz här i Västerås, FestiJazz med ett riktigt stort dragplåster, Bengt Hallberg gör comeback efter att ha varit borta från scenerna i 10 år. Ett unikt tillfället att återigen få höra en världsartist. Jazz i fyra salar till midnatt. Jag hoppas vi kan gå.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar