tisdag 10 augusti 2010

K-märkt

Jag såg några "K-märkt"-program på SVT Play i går, K-märkta ord, K-märkt form. Fina program - en nostalgitripp.


Man kan undra vad som kommer att bli K-märkt från den här tiden - dom gula postlådorna och brevbärarna? Datorn som den ser ut nu? Nåt med klädstilen? Mobiltelefonen? Rätt var det är är allt nytt och annorlunda, det går så fort. Tjock-TV:n kanske redan är K-märkt.


Soptunnan där man slänger sopor osorterat läste jag om idag i tidningen - den är nog snart K-märkt men med dödskallemärkning. Sörjd och saknad av ingen, men så sent som för 15 år sen förekom knappt sopsortering.

Men det jag framför allt tänkte på i dag var ett K-märkt ljud som vi har återupplivat på Stentorpet.

I villan hade vi asfalt och stenplattor, som på alla andra ställen vi bott på sen dess. Och i Stentorpet har vi gräs och stenplattor. Men nu har vi en rejäl grusgång, med härligt knastrigt ljud som gör att man tänker på grusgången en gång hemma hos mormor som morfar alltid krattade och höll fin. Och hemma i huset på Drottninggatan där jag växte upp var det också mycket grus. Knastret från en fin grusgång platsar hel klart under rubriken "K-märkt ljud". Ett ljud som jag saknat och som man inte hör så ofta nu.

 Andra ljud som man minns från förr är glasklirret från drickabilen och hästklappret när Ek:s åkeri hade leveranser. Dom körde med häst och vagn ända till en bit in på 80-talet innan hästen helt blev utkonkurrerad av lastbilen! Förresten kanske motorljudet från bilarna också blir K-märkt en gång när alla bilar blivit elbilar?    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar