söndag 20 maj 2012

En trevlig film

Tomt i stugan, alla har åkte hem. Inget på TV i går förutom finalen i Champions League, men jag har inte alltid sista ordet, Margareta fick bestämma. Det fick bli en långfilm för 39 kr, Telias digital-TV är suveränt. The Help eller som den heter på svenska Niceville.

Bättre än jag trodde. Eller jag trodde väl ingenting egentligen för jag visste inte vad den skulle handla om, men Margareta hade läst boken så jag kände till namnet i alla fall. Och jag blev tagen av den och kommer att rekommendera den till andra och var rätt bra som ammunition i diskussioner också.

Handlar om vita hemmafruar som anlitar svarta kvinnor för att städa sina hem och uppfostra sina barn och de konflikter som det för med sig. Segregationen i södra USA var så stark för mindre än 50 är sen att det var farligt för den vita socitetsflickan Skeeter att intervjua de svarta kvinnorna för att skriva en avslöjande bok, ja de var de svarta kvinnorna som det var farligt för förstås, dom var modiga och tog en stor risk.

50 år sen och en hel del har hänt i USA och Obama är president, men tex Zimmerman i Florida visar väl att hos en del har tiden stått stilla. Och jag möter så ofta på folk stoltserar men sin åsikt att "Jag säger neger, det har jag alltid gjort och fortsätter med " . Men har man sett den här filmen, eller läst boken för den delen, så borde man förstå att man har kvar gamla pinsamma fördomar om man prompt måste köra med neger. Så nu har jag en rekommendation som jag ska köra med nästa gång ämnet dyker upp: Kolla in Niceville. Och det rekommenderar jag förstås alla andra också, en trevlig film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar