fredag 9 december 2011

Grattis Anna på namnsdagen

Farmor Anna
Mer än något annat är Anna vårt släktnamn. Så många heter och har hetat det åtminstone som andranamn. Och det är namnsdag idag. Grattis

I den lilla släktforskning jag gjort hittade jag många Anna, tex min farmor. Så var det svärmor Anna och några till på den sidan och Margareta har också det fina namnet som andranamn.

Så våra flickor kom att heta Anna, ja en med en liten omskrivning, men Annika kommer förstås från Anna. Och svärdottern heter förstås också Anna. Som förstanamn. Och det är vanligt som andranamn bland barnbarnen också, flera av dom har namnsdag idag. Det har förresten 303000 svenskor idag. Grattis allihopa.

Nu går väl de flesta namnsdagarna obemärkt förbi, men 9 december har vi alltid kommit ihåg. Liksom 5 december då jag och pappa Sven firades. Den dagen är det nu grattis till Casper också. Och mamma Karin firade vi 2 augusti och på Maria-dagen 28 februari, Anders 30 november och Elisabeth 19 november, Margareta 20 juli. Dom där datumen missar vi sällan även om det bara är ett "grattis på namnsdagen" som gäller, inget stort presentbord. Sen har till sist även jag fått en egen namnsdag, Örjan den 9 juli, men den dagen sitter inte i ryggmärgen och den kanske inte har nån lysande framtid heller. Bara 0,0634 av alla svenska killar heter det och bara 5-6 stycken nyfödda får det vackra namnet varje år. Men Anna och 9 december kommer nog att vara kvar för evigt. Grattis igen!

3 kommentarer:

 1. En observant läsare som vill vara anonym har påpekat ett skrivfel i Grönköpingsklass. "Bara 0,0634 svenska killar...". Jag är ju en hel bara jag och så känner jag till kanske 10 till så jag får väl erkänna mitt misstag. Ett tack till min gode vän Lasse från Sylta. Jag bjuder på lunchen nästa gång vi ses.

  SvaraRadera
 2. Det tackar jag för!!
  Men det behövs inte...
  Lars i Sylta

  SvaraRadera
 3. Tack farfar från Anna Clea ella och mamma Anna.

  SvaraRadera