torsdag 8 december 2011

Jag som expert

Jag var på möte igår. Som expert. Jag var en av dom som skulle hjälpa folket från Västerås Stad att klara sina jobb.

Vi blir allt fler äldre i Sverige och jag hörde lite siffror som jag glömt, kan nån hjälpa mig? Fanns det  400000 över 80 år som om 20 år kommer att bli 600000. Det kanske var ännu fler, men siffran är inte så viktig, vi är i alla fall många. Jag är där om 12-13 år, och med lite tur hamnar alla där en gång i tiden, men hur ska det bli, det var det vi pratade om. Dom som jobbar med frågorna  i 30-40-50-årsåldern behöver experthjälp av oss som är 65+ för att se vad som riktigt behövs för att vi ska få ha en bra och rolig ålderdom.

Teknik för att kunna bo hemma pratade vi om, både sånt som finns och rena fantasier, sånt som man skulle vilja ha. Det dyraste och svåraste nu är ju konstigt nog hjälp av vanliga människor, det blir för dyrt, så för att kunna bo kvar hemma så kommer det mycket att handla om teknik som må vara dyrt att utveckla, men som blir billigt att använda. Och det kommer massor av ny teknik nu.

TV:n handlade mycket om. Att trycka på TV:n och att använda en fjärrkontroll kan de flesta, och om fem år behöver man säkert inte det heller, det kommer att gå med nån automatik. Sen kan man ha direktkontakt som Skype med sina vänner och anhöriga. Vara med på idrott, på mötet på bibblan eller i föreningen, spela kort med kusinen osv. Kolla lokala musikarrangemang.

Ett stort EU-projekt är igång för att man med sin framtida TV, som väl är en dator, t.ex. ska kunna gå på Louvren och gå runt i sin egen takt och titta på dom tavlor man själv vill se. Och en massa andra sevärdheter också. Tragiskt? Är det inte bättre att vara på plats fysiskt? Visst, men det är lätt att se fördelar.

På mötet var också min gamle arbetskamrat som rest hela livet. Hans fru sitter efter en stroke i rullstol och nu har dom rest färdigt, det är bl.a.såna som dom två det här projektet handlar om. Vi är många som blir äldre, och vi är experter allihopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar