måndag 28 januari 2013

Ett ointressant ämne för hermeliner

Utan att ha nån koll alls på bloggarna i #blogg100 bara utgår jag från att jag är katten, i det här fallet en gammal panschis bland hermelinerna, alla ungdomar. Och dagens fundering för mig, pensionen, är nog tämligen ointressant för de allra flesta, den dagen den sorgen.

Men det är dumt. Dagens unga borde åtminstone vara lite oroliga så inte hela pensionssystemet blir omöjligt att rädda när dom själva blir panschisar. Det som är på tapeten just nu är att gapet mellan pension och inkomsten på några korta år har blivit så stort och gapet bara ökar. Även om man har 25 år eller mer kvar till pensionen borde man nog vara lite orolig eller i alla fall intresserad.

Det fina med dagens pensionssystem är att fem partier blev överens för 15 år sen, S + Alliansen, för pensionssystemet  bör vara långsiktigt över olika regeringar, men det dumma är att "Bromsen" som var tänkt att slå till i undantagsfall nu slår till stup i ett. Det hade man inte räknat med.

Efter ett par år med rejäla Broms-sänkningar, över sju procent sänkning, går det upp fyra procent i år innan Bromsen slår till igen tre år i rad verkar det som 2014-15-16. Varje år lite mindre i pension. Medan hyran går upp varje år och löner ökar för vanligt folk. När Bromsen slår till minskar också pensionsinbetalningarna på inkomster så det påverkar ju direkt alla yrkesverksamma också även om man är hermelin.

Det blev lite tokigt det här med Bromsen, nu är alla pensionärsorganisationer igång och föreslår förändringar, och ni hermeliner, tänk på att det är för er skull också det borde bli förändringar så häng med i debatten!

Eller så kan man gäspa och tycka att det här var lite ointressant, det är minst 25 år kvar....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar