tisdag 15 januari 2013

På Elektra med PRO Kultur

Vi tog bilen till Elektra i Culturen idag, max 500 meter att gå men det var sånt otrevlig snöoväder. Vi skulle se den franska filmen Amour. Eller om den är österrikisk, men språket är franska och platsen är Paris.

Vann Guldpalmen i Cannes och Golden Globe och är också nominerad till en Oscars. Välförtjänt.

PRO Kultur har en film i månaden för sina medlemmar där vi har en biosalong för oss själva och en film vi själva väljer och den här var både fin, långsam och dramatisk på samma gång. Minutlånga filmscener utan några åkningar och helt utan filmmusik i bakgrunden, rätt annorlunda mot de flesta andra filmer man ser.

Det drygt 80-åriga paret var så propert klädda och hade så belevade kulturella samtal i början av filmen där dramatiken var att följa förfallet efter att en av makarna blivit sjuk. Provocerande att välja en sån film för oss äldre? Nej, knappast, tvärtom var det fint att se hur de åtminstone till en början gjorde sitt bästa av situationen so ju kan drabba vem som helst. En fin film som säkert ligger bra till på Oscarsgalan. Nästa film från PRO kultur blir Dom över död man, Jan Troell om Torgny Segerstedt, det är nog allmänbildande att se den så den ska jag se.

Nä, inga popcorn på Elektra
Sen ett par ord om Elektra Bio som tillhör Folkets Bio. Det är inte direkt mysigt där i en gammal industrilokal, men det finns ett fik, lite konstutställning, två biosalonger och jag räknade till c:a 50 bioföreställningar på en vecka, kanon! Och direktsänd opera från Metropolitan och andra operahus ocksåmed kanonfin bildkvalitet. Dom har inte 3D än och det undrar jag om dom någonsin kommer att satsa på. Det är mycket folk ändå som rör sig där och för lite smalare filmer är den finessen helt ointressant. Bara 70 kronor kostar en biobiljett där för pensionärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar