söndag 13 januari 2013

Selected Essays av Emerson


Slänghögen
Den här hösten har vi röjt massor i garderober och förråd och kört massor till tippen. Igår tog vi tag och rensade bland böckerna.

Bokhyllorna bågnade av böcker och man vet ju att ingen, ingen kommer någonsin att vilja läsa de flesta böckerna vi samlat på oss. Så vi rensade och slängde en massa, men just när det gäller böcker känns det lite tveksamt att slänga vad det nu beror på. Hänger det ihop med Hitlers bokbål kanske? Men vi slängde ändå, åtminstone alla dom som såg ointressanta ut. De flesta sparade vi den här gången tills nästa rensning, och av och till tittar jag i hyllorna och läser om en bok man läst tidigare men glömt eller tom glömt att man över huvud taget har. Någorlunda välfyllda bokhyllor ska man ha, det bara är så. Och en bok räddade jag i sista stund från slänghögen, en present från Annika.

Nästa bok klar för läsning 
Annika läste amerikansk litteratur på High School i Virginia, vad hette det nu där hon bodde? Gainsville tror jag och skolan Chantilly High men det är en chansning. Men då fick jag en bok där hon skrev en rad 8/11-87 så det blev väl kanske en julklapp det året. Selected Essays av Ralph Waldo Emerson. Hennes favoritförfattare skrev hon och trodde jag skulle gilla den. Det var den boken vi höll på att slänga och nu kommer bekännelsen: Jag har inte läst den än!

Jag minns att jag började och kom ett par sidor men engelskan var för svår för mig, Annika trodde nog lite för mycket på mig tänkte jag då. Men nu skummade jag en bit och om man inte hänger upp sig på vartenda ord så ska det nog gå bra åtminstone att läsa selected parts av Emersons Selected Essays. Tur att jag hann rädda den.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar