onsdag 11 december 2013

Nu tändas en massa juleljus

Ovanför oss är det släckt ser jag! Hmm...
Nästan mangrant har vi pyntat våra balkonger med ljusslingor och annan belysning. Ingen energikris här.

Är det här typiskt svenskt? Elektriska ljusstakar i varenda fönster och tända stjärnor. Överdrivet? Nej, det tycker jag egentligen inte, men det är nog så att vi inte har belysningen tänd lika länge som vi hade för några år sen. Det lyser några timmar på kvällen, men under natten släcker vi ju på balkongen så det går väl inte åt så många kärnkraftverk för att det ska vara så här fint. Någon enstaka balkong är oupplyst , om det är en tyst protest eller om dom inte haft tid än att få upp sina slingor är frågan.

Arkivbild - snöfritt i år! 
Och idag var vi uppe i Sala och satte upp den traditionella verandabelysningen där också. Styrs med timer förstås så den kommer bara att lysa några timmar varje kväll, men det är ju så himla mörkt där annars så det får vi kosta på oss. Det kan väl inte kosta många kronor att låta det lysa där nu under jul och nyårshelgen.

Är det typiskt svenskt med sån här belysning - jag vet inte riktigt. Och är det kanske riktigt dumt om man ser till energiförbrukning i stort? Det vet inte jag inte heller, inte ens tänkt på om det hörs någon sån debatt heller om det mer än att man ska vara måttfull.

Så tillsvidare kör vi på med vår balkong- och verandabelysning och betraktar det som en måttfull julbelysning. Så får man väl se nåt annat år om det finns argument för att avskaffa den här traditionen och mörklägga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar