måndag 3 februari 2014

Dagens dubbel

Inte 30 år än! 
Nu laddar jag för en tvågångers, ett bloggbidrag idag och ett i morgon i ett och samma ämne. Facebook fyller 10 år i morgon så mitt riktiga Grattis får Mark Zuckerberg vänta på tills i morrn men jag börjar lite lätt redan idag.

FB föddes alltså 4 februari 2004 och filmen "The Social Network" rekommenderar jag alla att se, beskriver födslovåndorna i en helt vanlig spelfilm. Sen var det 2007 som FB på allvar kom till Sverige, gick det året från 40.000 användare till över en miljon, och en av dom var jag. Nu har ökningen stagnerat verkar det som, kanske tom minskat lite och ligger nu på knappt fem miljoner användare i Sverige, i världen 1,2 miljarder användare.

Bakåtsträvare!
Det är lite inne att dissa Fejan. "Våga vägra Facebook"  hör jag ibland och andra säger att dom ska gå ur Facebook asap, men dom verkar aldrig komma till skott. Kulturpanelen på SVT förutspådde häromdan Facebooks kollaps inom 4-5 år, och andra tycker FB bara är trams, jag håller inte med dom alls! FB är en fantastisk uppfinning, det är bara svårt att inse betydelsen när man är mitt uppe i en revolution. Tom min kompis Lasse 46 år har spolat FB! Sorry Lasse, du inser inte vilken nytta du kan ha av FB på jobbet och på fritiden. Tänk om man hade haft nåt sånt här som ung och i yrkeslivet!  

Utvecklingen går så fort så visst kan FB konkurreras ut, men det ska till ett riktigt bra system för att 1,2 miljarder användare ska byta plattform. Och vi som en gång blivit med i ett Socialt Nätverk vill förstås fortsätta med det och då väljer vi det system där alla finns. FB är det enklaste och mest spridda just nu och en bra tid framöver tror i alla fall jag.

Google+ har sina fördelar med många bra funktioner men det är ingen riktig konkurrent än, det är på Facebook folk håller till. FB-grupper och FB-sidor är lättanvända och otroligt användbara både i arbetslivet och i föreningslivet på fritiden.

Det kanske är korrekt att FB minskar och tappar användare just nu, det kommer väl lite info nu på födelsedagen, men jag tror att man kommer med häftiga nyheter framöver snarare än förbereder sig för undergången, där får kultureliten på SVT sitta och skrocka hur mycket som helst.

I morrn blir det lite mer min egen personliga relation till Facebook.

#blogg100 nr 7 - 93 to go

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar