onsdag 7 maj 2014

Lära utantill är bra hjärngymnastik

Körsång bra hjärngymnastik
I vår kör är vi uppe i 11-12 låtar som vi kan tillräckligt bra för att sjunga vid ett framträdande, men gu' så svårt det är att lära sig dom utantill. Det låter bättre när man sjunger utantill så jag jobbar på't, och jag tror det är riktigt nyttigt för alla, men speciellt när man blivit äldre. Hur gör skådespelare och artister?

Det borde varas en baggis för oss i Rock Everybody-kören. Vi sjunger sånger som vi känner sen mer än 50 år sen, men ofta kan man ju bara en rad eller två, nu ska man kunna hela sången.

Koolmeister i vår
skoltidning, Kapris
Vi har nog tränat 25-30 måndagar och lite smått börjar våra sånger sitta, åtminstone dom 7 vi sjunger på torsdag på vår turné till Surahammar. Jag gör nog ett försök och sjunger utantill, det får bära eller brista! Sen kan det bli såna där missar som på genrepet i måndags när kören skulle vara tyst i två takter för att sen ta i med full volym på takt tre. Jag missade på genrepet och drog i redan efter en och en halv takt och sjöng solo, men sånt händer, det är bara att skratta och se glad ut. Men just i körsång är det ett lite pinsamt fel när man alldeles ensam tar i just under en paus för annars är det inte så farligt med ett ord fel här och där. Det hörs ju inte när alla andra sjunger rätt. Ja, jag provar att sjunga utantill i Surahammar!

I kristendomen för magister Richard Koolmeister på gymnasiet gick läxan ut på att lära sig ett stycke ur boken utantill och sen rabbla texten på förhöret, det var ju ett rätt meningslöst för inlärandet. Möjligen att det var bra för själva hjärngymnastiken, men det behövdes nog inte då när man var så ung, men nu i den här åldern tror jag det är nyttigt att traggla utantill. Och jag har några egna uppfinningar för hur jag ska tänka i några av melodierna.

Svårast hittills? Pughs "Finns det lite stolthet kvar". Han varierar några småord i refrängen, "Å om.., Ja om.., Nä låt.., Ja låt..", hur svårt som helst att lära sig. "Hooked on a feeling" har mycket och varierad text, också svår att memorera. Och några till är också extra svåra. Ingen sitter till 100 %, men jag kör utan skyddsnät på torsdag. Och sjunger jag fel är det bara att se glad ut!

#blogg100 nr 67

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar