onsdag 16 mars 2011

Politik

Egentligen är allt man skriver och gör politik även om det inte är direkt partipolitik, tom att mata småfåglarna kan man se som en politisk handling, som C-H Svanberg skulle sagt: I care about the small birds

Direkt politik skriver jag väl inte så ofta, men två frågor som känns mer politiskt politiska ser jag att jag återkommer till rätt ofta.

Pensionärsskatten är det ena som väl inte intresserar andra än oss pensionärer och det var länge sen nu som jag skrev något om det. Ett av barnbarnen visste varför den fanns, "Det är dom som gör nytta för samhället som ska ha lägre skatt". Så var det med, så OK då.

Kärnkraften är det andra jag kommenterat några gånger, och som nu så trist blivit aktuellt igen. Ja, jag är skuld till den själv, jag röstade på "Ja, men med förnuft" i folkomröstningen 1980 och tyckte nog att Nej-sägarna inte riktigt begrep frågan, men det var jag som inte begrep, det är klart jag skulle röstat Nej. Och alltsedan Centern bytte fot har det varit aktuellt att kommentera det här ibland, nu är det inget tryck på  energieffektiviseringen, inget tryck på förnybar energi osv. nu har vi ju kärnkraften.

Idag var ansökan om slutförvaring i Forsmark klar, och det är väl bra att vi tar hand om soporna, men det ska hålla i 100.000 år! Hur ser garantin för det ut? Vad säger Plus-redaktionen? Det är över nästa istid - svenska språket är för länge sen utdött - finns människorasen kvar? Vem ser till att man inte gräver en grop i Forsmark i framtiden när ingen längre förstår varningsskylten? Men det är klart, det är ju inte vårt problem...

Släck för en ljusare framtid!
Samtidigt som jag blivit mer negativ har nog kärnkraften i gemen blivit mindre ifrågasatt senaste tiden, rentav populär, och Centern trodde nog dom var smarta när dom pratade om "Sverige tar ledningen, Jag kan leva med kärnkraften etc". Så drev dom igenom en nystart på kärnkraften med minsta möjliga marginal den 17 juni 2010. Opinioner svänger snabbt, men soporna blir kvar i 100000 år. Det är dumt.

Lördag 26 mars är det Earth Hour, kunde inte ha kommit lägligare. Energieffektivisera mera! Och hoppas det går bra i Japan.
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar