torsdag 31 mars 2011

Heldag i Stockholm

Klockan var ställd på sex - det var länge sen. Vi skulle på studiebesök till Svenskt Visarkiv.

Jag har gått på en väldigt kul kurs med tre terminer jazzhistoria och nu besökte vi skattkammaren i Bonnierhuset i Stockholm innan vi har kursavslutning.

Roger B. berättar
Visarkivet fyller 60 år i år har sen 30 år även en avdelning för jazz där Roger Bergner tog emot, berättade om arkivet, visade runt på alla avdelningar, spelade musik och visade några filmsekvenser.

Så här skriver dom på sin hemsida om starten 1951:  "Svenskt visarkiv grundas på initiativ av visdiktaren och radiomannen Ulf Peder Olrog och med stöd av bl.a. skeppsredare Sven Salén. Arkivet var från början en stiftelse och dess huvuduppgift var att registrera och systematisera svenskt vismaterial."   


Lite mindre än jag trodde, men så fantastiskt att man bevarar svensk kultur så här, internationellt är det inte alls så vanligt. Ligger under Svenska Musikverket nu som liksom den nuvarande kulturpolitiken väl inte var så väldigt populär hos Roger som ansvarig för jazzavdelningen som nu bara har en och en halv tjänst, berättade Roger. Många  jazzentusiaster donerar musik till arkivet, men bara svensk jazzmusik tar dom hand om.

På söndag ska vi lyssna till musik av initiativtagaren till visarkivet, Ulf Peder Olrog. Cabaret Olrog i Västerås Konserthus ska bli kul att se och lyssna till och extra kul när vi lärt oss att han gjorde en så fin kulturinsats för 60 år sen. På bilden bredvid Margareta Kjellbergs gitarr sitter Olrog och funderar.

Det roligaste var nog att se en fin film inspelad på Moderna Muséet 1962. SVT:s Lasse Sarri (faktiskt släkt med Margareta) var producent för en direktsänd jazzkonsert som sändes över hela Europa på bästa sändningstid - sån status har inte jazzen längre. Ett litet kort smakprov på Lasse Gullins baryton bjuder jag på.

Så avslutade vi en heldag med musikhistoria med att hälsa på hemma hos barnbarn, kaffe hos dom ena och lite kvällsmat hos dom andra. Fin dag!      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar