tisdag 10 februari 2009

Hur blir det med Iran?

Igår firade dom 30-årsminnet av revolutionen i Iran.

Visserligen var det väl bra att bli av med shahen den gången, han var ju inte nån demokrat och hans hemliga polis, Savak, var fruktad, men det som kom efter var ingen förbättring, så den här dan var väl inte mycket att fira.

Iran var på gång när Khatami var president, han ville reformera, men hur dom än gör så bestämmer prästerna till sist. Nu blir det val igen i sommar och Khatami vill ställa upp och utmana Ahmadinejad. Om han vinner kanske han lyckas bättre den här gången, och Obama vill ju börja prata med Iran. Hoppas det lyckas. För inte tänker väl USA längre på att börja bomba?

För iranierna är väldigt trevliga och är värda frihet. Jag besökte Iran för några år sedan, och folk på gatan jag pratade var otroligt öppna i sin kritik mot ledningen. Och gästfria: "Kom hem och bo hos mig" säger dom direkt när man pratat en stund på bussen.

Och artiga, jag hjälpte en ung iransk flicka tillrätta här på stan i Västerås häromdan, och hon tog i hand och tackade för hjälpen. Sånt är man inte van med.

2 kommentarer:

  1. Iran och medborgarna där har den regim som de ville ha 1979 då folkets revolution skedde.

    Allt annat vi får höra
    är ju mest propaganda.

    SvaraRadera
  2. Det är möjligt du har rätt APSE, men demokrati är trots sina brister den bästa samhällsform jag känner till, så det unnar jag alla människor.

    SvaraRadera