onsdag 24 mars 2010

Uppdrag granskning 24 mars

Alltid intressant men ikväll var det extra otäckt. "Den andra våldtäkten". Den som missade programmet ska se reprisen.

En våldtäkt i en skola i Bjästa, sen var det ryktesspridning och mobbing, sympatier för den som blev dömd men offret frystes ut och måste flytta, det var så man blev mörkrädd. "Jag har hört av en bekant till en bekant..." "Oskar" blev dömd i två instanser.
Och efter en tid blev den våldtäkt till. "Oskar" blev dömd i två instanser.
Rektorn, prästen, fritidsledaren, mobbningspersonalen på skolan, massor av vuxna och nästan alla ungdomarna tog parti för "Oskar" eller var i bästa fall neutrala, hur man nu kan vara det när "Oskar" blivit dömd i fyra instanser och dessutom erkänt.
Det var lätt att hitta hatgrupper på Facebook och bloggar som hyllade Oskar men det är inte intressant för mig, mera generellt det där med rykten, grupptryck, drev, lynchstämning och sånt, det gör att jag blir engagerad.
Debatten går vidare i Debatt i morgon. Och det värsta är att det är inte bara i Bjästa som sån här händer, dom hade fler exempel.
Hoppas bara det går bra för tjejerna.

2 kommentarer:

  1. Det intressanta är..... alla vi som nu förfasas..... vågar vi städa framför egen dörr....kankse stöttar vi dem som är populära och förtrycker den som är utsatt också???

    Jag känner ju inte dig så det är ingen tanke som är riktad till dig som en anklagelse....mer att vi alla så lätt sitter i sånna situationer utan att orka eller vilja eller kunna se......

    Detta program kräver rannsakning hos oss alla och en var som sett eller som läser här.

    SvaraRadera
  2. Visst - det är lätt att inte se sina egna fel. Jag har nog också gått med i drev ibland men också försökt stå emot rätt ensam ibland.

    SvaraRadera