onsdag 26 mars 2014

Bra TV på SVT

Igår såg vi ett par riktigt bra TV-program, SVT rules. Så mycket man får lära sig.

Börjar tidigt i USA
Det började med Korrespondenterna och skönhetstävlingar i Venezuela och i USA. I Venezuela är det självklart att tjejer (kanske killar också, men det sa dom inget om) skönhetsopererar sig och ser till att alla följer samma mall. Det var så självklart för alla som blev intervjuade och lika självklart är det för mig att tycka att det är helknasigt. Skulle man tycka annorlunda om man var född i Venezuela eller USA? Antagligen, så det är väl dumt att moralisera, men dumt är det. Riktigt riktigt dumt.


Transportcykel från Detroit
Så var det Kultur i farozonen, den här gången  ett charmigt program från USA om en kille som lämnade ett bra jobb i New York för att flytta till Detroit för att bygga cyklar. Enkelt och anspråkslöst, det mesta var ideellt. Grabbar på glid fick vara med för att bygga sina egna cyklar som dom aldrig skulle ha råd med annars och dom samlade över 1700 cyklister i Detroit för gemensamma cykelturer i en Slow Ride varje vecka genom öde och avfolkade områden i konkursdrabbade Detroit där cyklandet är viktigt i det ohållbara samhället som behöver börja om.

I kväll är det Uppdrag Granskning och i morgon ser jag fram mot Raskortet som ska handla om hur det är att vara svart i Sverige, jag hör fortfarande folk insistera på att det är OK att säga "neger" som vi alltid har gjort så det är säkert ett angeläget program. Och senast i går gjorde ju Sheraton bort sig med att mota ut en romsk frukostgäst från hotellfrukosten.

Det är så mycket bra program hela tiden på SVT så jag hinner inte se allt jag skulle vilja se.

#blogg100 nr 26
#blogg100öw nr 57                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar