fredag 19 november 2010

Svenska Mad fyller 50 år

Jag hade missat  det här här jubileet, nästan oförlåtligt, men på stan idag slog det mig plötsligt. Alfred E Neuman håller på att bli gubbe!

Tänk så förväntansfulla vi var då, hösten 1960, när vi gick och väntade på första numret av Svenska Mad, vi hade hört så mycket om den amerikanska Mad med sin sjuka humor. Nu skulle vi få den på svenska.

Vi läste och skrattade och citerade skämten och skrattade ännu mer. Lasse O'Månsson från Sala, var en av dom som låg bakom den. Så kom systertidningen Hjälp! och radioprogrammet Blå Tummen. Men det var då det, nu finns inget kvar längre. Båda tidningarna är sen länge nedlagda och av Blå Tummen finns bara "Korven" kvar, den finns på Youtube.

Om vi som uppskattade den här humorn hade ett förfinat eller lite outvecklat sinne för humor får vara osagt, men det var väldigt kul att få tag på jubileumsnumret som jag ska läsa med andakt i helgen, sen ska den få ligga på hemlighuset på Stentorpet för att sprida kulturen vidare till dom som inte var med.

Grattis Mad på födelsedagen och till jubileet!

1 kommentar:

  1. Har du alla gamla nr av MAD kvar som väl fanns hos farmor och farfar? Vore kul att bli lite sentimental och läsa dom igen!

    SvaraRadera