tisdag 9 november 2010

Ung & bortskämd

De unga och bortskämda som ska lära sig vuxenliv i SVT. Foto: Carl-Johan Söder/SVTEn ny dokusåpa började igår på SVT, jag ser aldrig såna. Ointresserad.

Men igår tittade jag för man kommer väl att läsa om serien, bra att veta vad den går ut på. Och jodå, nog tror jag det är rätt vanligt att barn och ungdomar kan bli bortskämda även om jag inte känner till några såna här "fall". Dom som är med  i programmet är ju extrema men säkert ändå inte helt ovanliga.

Jag har läst några böcker på temat (Guillou bl.a.) och ibland suttit och tjyvlyssnat när rikemansbarn diskuterar, det kan vara lite småroligt. Eller sorgligt hur man nu ser det. En kille, 18-19, hade en farfar som var redare, så grabben kunde resa hur mycket han ville och skröt oavbrutet en hel flygresa i sätet framför oss.

Vi vuxna har ju alltid varit bekymrade över ungdomarnas vanor och hur lata dom är, det hör ju till, så har det ju varit ända sen "de gamla grekerna" och är nog inte så farligt, dom flesta växer till sig. Jag var nog rätt lat jag också en gång och inte alltid så bra att hjälpa till. Men det kanske är värre nu när en del föräldrar har så otroligt mycket pengar och köper sig fria från det dåliga samvetet med att ge barnen allt dom pekar på. Jag tror det.

Lite nyfiken blev jag ändå på ungdomarna i programmet - hade ingen någon utbildning? Låg dom bara i soffan och blev matade av mamma och pappa? När hade föräldrarna tänkt släppa taget? Jag kanske får titta en gång till, åtminstone ska jag se Debatt i kväll där dom ska diskutera programmet.

Ung och bortskämd i SVT - Tylösand i 5:an - Lyxfällan i 3:an - Nåt liknande i 4:an? Som tittare ska man väl sitta och oja sig förstås över folk som har svårt att sköta sig. Bra TV? Nja, men jag kollar nåt program till.  

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar