lördag 31 augusti 2013

Mord på hemmaplan

Det flesta deckarmord sker väl i Stockholmstrakten gissar jag, och även Stockholmarna är ju så stolta över sina bokmord. Tex sitter det små infotavlor här och var i Stockholm som visar var Stieg Trenters offer dog, och vandringarna i Stieg Larssons fotspår lockar väl fortfarande turister. Så det var kul att få ett smarrigt mord riktigt på hemmaplan i Västerås.
Det fördolda
Thomas Kanger skrev ofta om mord i Västerås och några andra har jag också läst men aldrig kommit riktigt så nära händelserna som i Det fördolda av Hans Rosenfeldt och Michael Hjort.

I min senaste "Loka-deckare" av dessa två herrar händer en hel del i några fiktiva miljöer, Palmlövska Gymnasiet t.ex. har jag aldrig hört talas om, men en central händelse utspelade sig nästan alldeles utanför dörrn där vi bor, i alla fall inom 100 meter eller så. Och jag som inte märkte nånting.

Några övervakningskameror som sitter där är viktiga för handlingen. Jag går där rätt ofta och aldrig känt mig övervakad, men nu när jag vet att det sitter kameror där får jag allt tänka på hållningen. Rak i ryggen, dra in magen och le lite lagom överlägset. Tänk på imagen.

Jag avslöjar inte för mycket om jag säger att kroppen dumpades i Listakärr som ligger längs med min långrunda i Rocklundaskogen och inte heller där har jag märkt något konstigt när jag sprungit förbi. Åtminstone borde jag väl sett Rosenfeldt när han irrat runt i stan och i skogen och rekognoscerat.

Filmen
Jag har inte läst ut boken än, så när snaran dras åt kanske dom närmar sig vårt hus och vår uppgång ännu mer, det går inte att låta bli att tänka så. Spännande! Hela tiden funderar jag på miljöerna dom rör sig i, den gula tvåvåningsvillan, busshållplatsen etc. Känns som man personligen är med i brottsutredningen.

Nu hade jag egentligen tänkt att sommarens deckarkvot var uppfylld, jag har läst 5-6 stycken, men det är visst fler böcker dom här herrarna skrivit. Om Västerås? Jag får kolla och så får jag väl klämma dom också. Och det finns en film också, Den fördömde som bygger på den här boken, den ska jag också försöka få tag på om den nu är inspelad här hemma på gatan i grannkvarteret.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar