onsdag 23 september 2009

Tankeställare


Jag snackade lite med en kille i bastun idag. Några år äldre än jag. Från Irak.

Han fick ett knä och en arm skadade i kriget. Blev opererad i Irak och lyckades sen ta sig till Sverige.

Här blev han opererad ytterligare två gånger, men sen gick det inte göra mer. Hela benet blev amputerat och armen tog dom av strax över armbågen. Det är lite modigt att ta sig till bastun med såna skador.

Hemma i lägenheten hade han visst ordnat rätt bra med breda dörrar och sånt, och det gick fint för honom att ta sig badet också. Hissen fanns inte när badet byggdes på 50-talet, den är ditsatt senare och den fungerade bra tyckte han.

Och i tvättrummet fanns det en rullstol som kunde användas i duschen, det var ju fint. Så här långt klarade han sig själv med lite stön och pust och kämpande, det var sen det blev stopp.

Tvättrumsrullstolen var någon decimeter för bred för att ta sig in i bastun, och vi kollade lite. Det skulle vara busenkelt att bredda dörren 30-40 cm och sätta in en ny dörr, då skulle dom i tvättrumsrullstolen lätt kunna ta sig in och ut utan hjälp. Kostnad? Knappast över 10 000.

Nu fick han lov att ha sonen med sig för att hjälpa honom in i bastun, men alla människor vill ju klara sig själva i första hand. Han skulle ringa kommunen när han kom hem lovade han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar