söndag 16 maj 2010

Diktaturen i Thailand

Thailand är säkert ett fint land som alla pratar så positivt om, och  jag skulle gärna själv åka dit, men nu är det ju sen länge en diktatur. När jag läser lite om Thailand ser jag att dom bara av och till gjort några små försök att demokratisera sen kommer militären och tar över. Som nu sen 2006.


Jag är inte så insatt att jag kan konflikten mer än kanske att rödskjortorna vill ha demokrati och militären vill inte släppa ifrån sig den. Och då är det ju lätt att välja sida.


Men det jag tänkte på nu är svenskar som aningslöst söker sig till konfliktområden fast UD avråder. Häromdan såg jag några svenskar i Bangkok som tyckte UD var löjliga som avrådde. "Strunta i UD, kom hit till ändå" var det en som sa. Men sen när det krisar till sig så ska UD klara allt och vara resebyrå. Folk blir så krävande då. Rekordmånga svenska turister bokar resor till Thailand nu som om det bara är ett festligt TV-spel man ser på nyheterna.


Askmolnet tog de flesta rätt lugnt, många fixade lösningar själva, men även där var det några bortskämda turister som tyckte UD borde gjort mer.

Tsunamin 2004 var förstås en katastrof och då är det lätt att ta till överord, men jag tyckte kritiken mot UD och regeringen generellt var väldigt orättvis den gången. Första gången nåt sånt hände kunde väl inte alla rutiner vara på plats direkt vare sig hos regeringen eller resebranschen.


Och det är klart att det är flyg, rese och försäkringsbolagen som har huvudansvaret för problem på resan och så vi turister själva som ska hålla oss borta från osäkra områden.Och naturligtvis följa UD:s råd.
                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar