måndag 18 oktober 2010

Astronomi och Astrologi

Jag trodde det var på 15-1600-talet dom började förstå att jorden var rund, men redan 2-300 år f. Kr. visste man det! Vad man får lära sig på en kurs i astronomi. Ja, redan för 6000 år sen visste man en hel del om sånt här, dom var duktiga.

Eratosthenes räknade ut jordens omkrets och Aristarchos räknade ut hur stor månen var jämfört med jorden. Vilka grabbar! Snygga också med snygga namn, något sånt skulle jag vilja heta.

Vi pratade om astronomins historia idag på Pensionärsuniversitetet och det är spännande. Sån där "riktig" kunskap om hur man kan göra såna här mätningar som grekerna gjorde t.ex. och hur Galilei och Tycho Brahe gjorde sina stjärnkikare och sina observationer. "Riktig" kunskap till skillnad mot det jag sysslar med, som att byta bakgrund på bloggen eller att lägga upp ett Twitterkonto. Men det är klart, det kunde varken de gamla grekerna eller Galilei.

Det jag framför allt ser fram mot är att få besöka observatoriet i Ågesta och kolla in Jupiters  fyra månar. Jag hoppas verkligen på klart väder vid nästa kursdag, för då ska vi ta en kvällstur ut till observatoriet.

Det jag inte ser fram mot är att få tillbaka Astrologi-resultatet. Har inte magistern blandat ihop två helt olika vetenskaper? Vi fick göra ett litet test idag där herr magistern ska tala om för oss hur vi egentligen är, våra karaktärsdrag enligt stjärnorna. Men jag avvaktar tills jag får se resultatet om jag ska betrakta det som bluff eller inte. Jag räknar med omdömen i toppklass, allt annat betraktas som bluff och lurendrejeri.              

5 kommentarer:

 1. Hoppas han inte glömmer nämna Khayyam http://bit.ly/6XbIw // AÖW

  SvaraRadera
 2. eller Al-Biruni för den delen http://bit.ly/aB04qu

  SvaraRadera
 3. Så mycket man får lära sig. Det är snart fullt i mitt lilla huvud.

  SvaraRadera
 4. Astrologi är kul. Vi är några kompisar som träffas en gång i månaden och "snackar astrologi" (vi kollade Reinfeldts och Sahlins horoskop inför valet och gjorde då den tolkningen att Mona inte skulle vinna). Jag är Vädur med Ascendenten i Skytten. Kan du vara Tvilling, tro?

  SvaraRadera
 5. Jo jag erkänner att jag är Tvilling. Jag utnyttjar det ibland för att skylla på när jag gjort något dumt. Inte mitt fel, det är stjärnorna.

  SvaraRadera