torsdag 14 oktober 2010

Personlig Integritet

Det har blivit mycket snack om det på kursen i Sociala Medier. Det är naturligt men det är ett mycket större ämne än bara det här lilla hörnet av Internet. Jag ska lära mig mycket mer om det, och datasäkerhet hör ju hit också, det tog dom upp i "Uppdrag Granskning" igår. Trådlösa nätverk och kortbedrägerier. Det känns viktigare.

Det här blir min första fundering, det kommer att komma många fler inlägg allt eftersom jag lär mig mer och kanske ändrar åsikt. Jag ska börja tänka på det här med Sociala Medier.

För jag är själv väldigt aktiv på Sociala Medier, det är rätt kul, men är det dumt för min egen personliga integritet? Lämnar man ut sig för mycket? Absolut inte säger jag om man gör som jag. Av över 1000 inlägg på bloggen finns det inte ett enda som inte jag skull kunnat spika upp på Domkyrkans port undertecknat med bild och allt. Och jag skriver bara sånt jag skulle kunna säga till vem som helst och aldrig några personliga påhopp. Men visst förstår jag att det känns bra för många att börja karriären under pseudonym.

Twitter då - det är ju samma sak där. En liten kommentar i bruset, "så här tycker jag". Det har jag inga problem med alls. Tycker nån att jag har fel så får dom väl tycka det.

Facebook? Ingen skillnad där heller, same same.

Risker då? Ja det skulle vara om det man skriver om på något sätt analyseras, inte innehållet men nyckelord, så att reklam som visas på sidor man läser visar sånt som man tros vara intresserad av. Google sysslar visst med sånt, men det låter väl som en harmlös risk om det nu är så.

Ökar risken för spammail då, det har jag hört. Det kanske är en risk, men trots att jag varit skamlöst aktiv och öppen på mina Sociala Medier 3-4 år får jag bara ett par skumma mail i månaden, mer är det inte. Och dom öppnar jag aldrig, direkt i papperskorgen, mina spamfilter fungerar bra. Så jag är alltså inte alls fundersam över integriteten på Sociala Medier - aningslös eller har jag rätt?

Jag har i alla fall aldrig haft några problem med att vara öppen, tvärtom har jag fått flera positiva kontakter. Men jag ska läsa på mycket mer om ev. risker. Jag fick precis tag på en uppsats om Personlig Integritet och Sociala Medier, den ska bli intressant att läsa. Så får jag se om jag blir Piratpartist när jag läst på tillräckligt mycket.          

1 kommentar:

  1. Ja,du är verkligen en aktiv bloggare,kul att se vad du skriver om.Jag försöker hänga på,men det blir ju inte n´åt varje dag. Det känns tryggt att du bevakar det där med säkerhet,integritet osv. Du varnar väl om det behövs?!

    SvaraRadera