söndag 3 oktober 2010

I svampskogen

Vi är inga svampexperter, men vi gillar att plocka dom sorter vi kan.

Som de flesta nöjer vi oss med kantareller och trattisar. Och rödgul trumpetsvamp som jag också kallar trattkantarell,  dom är ju så lika och dom växer ju tillsammans.

Det var ett bättre svampår förra året tror jag, men rätt OK i år också, på våra ställen åtminstone och när det gäller kantareller och trattisar alltså.

I år har vi hittat några nya ställen det var kul. I riktiga trollskogar i John Bauer-stil med mossiga stenar och lite trollkänsla. Lite knepigt att ta sig fram ibland så folk går nog inte gärna där, men det fanns mycket svamp. Mest trattkantareller, men det fanns gott om gula också. Dom första tjugo åren vi höll till på Stentorpet plockade vi bara svamp i andra skogar dit vi tog bilen, men så finns det så mycket här hemma i våran egen skog och med cykel till skogarna häromkring. Folktomt, plockar folk häromkring inte svamp? Bra för oss, lugnt och tyst,  men nu har vi nog plockat färdigt för året. Nu får älgjägarna ta över.

För det var gott om älgbajs - färskt - så det är nog slut med friden där i skogen nu. Älgjakten häromkring börjar om ett par veckor.
         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar