fredag 14 januari 2011

Live på bio, bättre än man kan tro!

Det var mycket bättre än jag kunde tro att se en direktsänd musical på lilla Elektra i Culturen här i Västerås.

Bara drygt 30 personer i publiken säger väl att det här har vi inte upptäckt än än i Västerås. Det borde ju vara fullsatt med råge!


Det var första gången för oss i går, och vi såg Fela! det var verkligen mäktigt. Nästan tre timmar afrikanska danser och rytmer, inte långsamt en sekund.  

Förutom att själva showen var så bra så är det nästan bättre att se en föreställning så här i en biosalong än på plats på teatern. Showen sändes med en massa kameror från alla tänkbara vinklar, tom bakifrån ibland så att man ibland även såg publiken i den fullsatta National Theatre i London. HD-kvalitet så att minsta svettdroppe syntes på Fela (Sahr Ngaujah) och alla andra på scenen, kamerorna kröp in i närbild på dansarna och musiker blandat med svep och publikbilder. Det kändes som man var där. Och förvånandsvärt bra ljud, jag kommer tillbaka.

Sen var hela showen textad på engelska, så det var lätt att följa handlingen. Sånger och snack var annars på nigeriansk engelska, kanske inte alltid så lätt att höra och förstå. Och när dom sänder opera är det ju extra bra med text, där kan man ju aldrig höra vad vad dom sjunger om.

Enda på minussidan var väl när Fela fick hela publiken att resa sig upp och dansa med och göra "klockan" med höfter och hela kroppen. Då satt vi västeråsare tungt i våra stolar, undras hur det såg ut i biosalongerna i andra städer - Johannesburg - Madrid - Santa Barbara - Wellington och alla andra ställen över världen som också såg samma föreställning samtidigt. Jag ville gärna applådera och dansa med, med det kändes lite dumt i vår lilla salong.      

Nästa föreställning blir King Lear också från London, den missar jag, men sen kommer det en hel del opera från Metropolitan som jag absolut ska fundera på. Wagners Valkyrian är väl för tung för en som inte kan nåt om opera, men Strauss Capriccio låter lättsammare, men vad vet jag. Kanske Nixon in China?

Nu ska jag läsa på om opera, och förresten jag klarar väl nåt lite tyngre också. Det var så häftigt att se en föreställning så här så jag kommer tillbaka till Elektra i Culturen i Kopparlunden i Västerås! Här är hela programmet.                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar