måndag 24 januari 2011

På kurs med VPU

En av de bästa fördelarna med pensionärslivet är att få gå kurs. Hos Aktiva Seniorer försås, men nu går jag ett par kurser hos VPU, Västerås Pensionärsuniversitet.

Typiska pensionärskurser har sin plats men dagens kurs var riktig avancerad, fortsättningskurs i Astronomi.

Jag har lärt mig lite om planeter och stjärnbilder på förra kursen, nu är det dags att gå vidare. Idag pratade vi om ljusstyrka, apparent och absolut magnitud. Och för att förstå det här måste man också förstå hur mycket en parsek är. Och då visade magistern ett parallax och förklarade bågsekunder, och då  klarnade allt.

Visst förstår jag att magister Alf Borgström förenklar för oss och kanske tom hoppar över det som är för svårt att förklara, men det är kul att förstå en del i alla fall. Vi ska göra en labb nästa gång och räkna ut avstånd till stjärnor, det ska bli intressant. Och vi ska kämpa med en massa matematiska formler. Jag har inte sett något liknande sen gymnasietiden.

Vi delade in stjärnorna i sju klasser beroende på spektrats utseende. Dom klasserna lärde jag mig direkt och kommer aldrig att glömma. OBAFGKM: Oh Be A Fine Girl Kiss Me var en bra ramsa att lära sig.

"Galaxer i mina braxer" sa Kapten Zoom eller kanske  det var Kenny Starfighter? Vi ska i alla fall prata om galaxer. Och nebulosor. Hubbles lag och Olbers paradox. Kan bli kämpigt i vår på VPU.          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar