tisdag 12 februari 2013

Bengt Göransson, fd kulturminister

Bengt Göransson
Vi hade en välkänd föreläsare på PRO Kultur idag. Bengt Göransson är 81 år nu men fortfarande en fantastisk talare. Han hade själv satt rubriken för sin föreläsning "Inte fan blir man frisk av kultur", men jag blev nog allt lite friskare av det här talet.

I just själva inledningen hade vi några beröringspunkter han och jag. Kommunikation  mellan människor började han prata om som skillnad från att kommunicera ut ett budskap, envägs, som politiker ofta säger nu, och just det kör jag hårt med på mina kurser. Men sen upphörde all ev. likhet.

Biblioteken, var rädd om orden, elever som produktionsenheter, beställare/utförare - han var så klar och så intressant att lyssna på, jag tror jag höll med honom i allt han sa. Att vara varsam med språket kom han tillbaka till stup i ett med exempel hur slarvigt politiker ofta uttrycker sig. Förkortningar, som man svänger sig med för att göra sig märkvärdig på lyssnarnas bekostnad, t.ex. Det var en fin politiker som var uppskattad av kulturfolk en gång i tiden, det är inte alltid som dagens kulturministrar är populära bland kulturfolket nu när kulturen ska marknadsanpassas.

Den där timmen han pratade gick alldeles för fort, och det är bara att hoppas att man får fler tillfällen att lyssna till så här fina föreläsningar i PRO Kultur. Inte för att jag skäms över mina insatser förra veckan, men det var division sju jämfört med fd herr kulturministern.                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar