måndag 20 september 2010

Lite trött idag efter valvakan

Jag blev sittande vid valvakan hela kvällen, faktiskt ända tills programledarna  i SVT sa Gonatt lite efter ett.

Det är nåt speciellt med valvakor även om resultatet i stort var klart redan 20.01. Vallokalsundersökningen var rätt träffsäker så ville man bara veta hur det gått kunde man byta till en långfilm redan då, men jag gillar att höra alla kommentarer och analyser. Jag blev sittande kvar. Även om alla nästan bara säger ungefär det man kan förvänta sig.

Jag kollade SVT:s valvaka, Peter Jihde i TV4 blir för jobbig en hel kväll. Valvakorna är mycket lättsammare nu än förr, det är bra, Kristian Luuk var med och lättade upp lite lagom mycket. Och en bra blandning av folk och kommentarer.

Men det var en otroligt dålig grafik och resultatredovisning. Förr var det siffror, siffror, siffror, det var ju oftast rätt värdelöst, men i år under hela kvällen  visade inte grafiken en enda gång tex hur många nya mandat fick Moderaterna och Miljöpartiet? Hur många mandat tappade sossarna och dom andra? Dom körde bara med staplar och klumpsummor för blocken. Jag kan inte tänka mig att det bara var jag som är intresserad av åtminstone lite siffror.

Hur gick det i dom stora städerna? Som hastigast såg man några staplar, men hur gick det mellan blocken? KG Bergström försökte lite snabbt i huvudet räkna ihop procenten i Stockholm för att se om borgarna satt kvar, men det är inte så lätt i direktsändning, han hann bara flagga för att det verkade jämnt. Och Sören Holmberg hann inte heller med att få fram siffrorna. Verkade han inte lite uppgiven?

Det är fint att valvakan är lättsammare än förut och inte så mycket siffertuggande, men när dom inte kunde få fram dom här uppgifterna (och det var annat jag saknade också) så behöver SVT skaffa ett bättre analyssystem. Var det översiktligare i TV4 med Jihde tryckande på deras nya, stora skärm? Men av någon anledning sitter jag ändå klistrad vid TV:n under valvakan. Jag får väl sova middag idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar