lördag 23 maj 2009

Timber!

Jag skulle ta ner ett träd idag, en gammal sälg som fått växa 25 år för länge.

Dom tre lätta stammarna tog vi ner i påskas, nu var det den svåra kvar. Den som lutade över snickarbo'n. Och trångt var det, plåttaket över cyklarna några decimeter åt ena hållet och ställningen för tunnorna några decimeter åt andra hållet, däremellan skulle vi lägga trädet, det här var ett precisionsjobb för proffs, dvs jag och svärsonen. Och jag som har lite respekt för höjder fick klättra upp på stegen och fästa repet.

Sen startade vi motorsågen, och jag började med att såga på fel sida av trädet, men det var mer för att testa svärsonen, och han rättade mig direkt. Vilken besserwisser. Efter lite funderingar hur snittet skulle läggas så var vi i alla fall överens.

Jag körde sågen och han drog i repet. Men det där dj...a trädet lutade mer och mer över snickarbo'n. Svetten rann, publiken blev mer och mer orolig och det blev vi också men det det kunde vi inte visa. Det här är lugnt! sa vi.

Men vi blev räddade - Stentorpets biodlare räddade oss och snickarbo'n. Han kan mer än mata bin, han har ett spel också. Med den drog han ner trädet med vänster hand. Nästan fusk.

Men vi var i alla fall stolta hur vi lagt snittet - både plåttaket och tunnorna klarade sig! Så ska experter jobba!

1 kommentar:

  1. Nja, jag tycker nog att du ändå överdriver biodlarens roll i den lyckade fällningen. I likhet med samhällets toppskikt är de bäst som kastar sig in i all sköns projekt utan att ha någon egentlig koll, vilket brukar premieras med både framgång och belöning (eller åtminstone det senare). Vår belöning var att vi fick behålla latrintunnorna intakta.

    SvaraRadera