onsdag 27 mars 2013

Er mart höfdu

Flickan i frack Poster 70x100cm NM original
Den har gått på TV vet jag
Jag har läst dom där orden flera tusen gånger men aldrig tänkt på vad det kan betyda, inte ens vilket språk det är. Jag gick där varenda dag till skolan i åtta år.

Texten står i portalen upp till Djäkneberget nedanför trappan där Maj-Britt Nilsson en gång sprang i Hjalmar Bergmans "Flickan i frack". Vi grabbar smög runt där och kollade filminspelningen med bl.a. Sigge Fürst. Stort för oss smågrabbar på 50-talet.

Vi kom den där vägen idag uppför trappan till en av stans bästa restauranger. Den enda restaurang i Västerås vad jag minns som fått "Fem gafflar" i Vlt:s Krogkollen. Inte bara bra mat, dom är ju så trevliga också hela familjen som driver restaurangen. Torsk idag (Msc-märkt) för 95 kr. Då ingår också den fina utsikten i priset. Fullt med folk, jag tror vi fick det sista bordet, vi får nog boka bord i förväg nästa gång.

Men hur var det med det där "Er mart höfdu"? Har jag gått där i alla år utan att förstå vad det betyder så kan det väl få vara nu också, men i fortbildningens tjänst har jag ändå gjort ett försök. Googlar man får man upp sidor från Wales och Island bl.a, så det är väl antagligen nånting på riktig fornsvenska? "Höfdu" kan vara "vädjar". Hoppas min språkbegåvade Anders kan hjälpa mig att lösa hela texten: "Menn sa ek pa er mart höfdu gefit af guds lögum".

Och för övrigt kan Djäknebergets Restaurang varmt rekommenderas!

5 kommentarer:

 1. Intressant, det är på nån slags högfornnordiska (som jag inte kan). Tror det står ungefär: Jag såg (sa ek) män (men) som (er) mycket (mart) har gett (höfdu gefit) åt/för/till guds bud/lag (at guds lögum).

  SvaraRadera
 2. Alltså, lite osäker på ordföljden, men det borde stå: "Jag såg män som hade gett mycket för guds lag"...........eller "Jag såg män, som hade mycket, (och) skänkte i enlighet med guds bud". Tror den sista varianten är bättre.

  SvaraRadera
 3. Kika här: http://norse.ulver.com/dct/zoega/

  SvaraRadera
 4. Och texten lyder: "Menn sá ek þá er mart höfðu gefit at guðs lögum"

  SvaraRadera
 5. Förstod att du skulle ha lite idéer

  SvaraRadera